«Όταν τα μάτια παίζουν μουσική»: Η Νατάσσα Μποφίλιου στον ΣΚΑΪ Κρήτης για την ξεχωριστή συναυλία στο Ηράκλειο

Πρέπει να διαβάσετε

Με μια ξεχωριστή συναυλία θα εορταστεί στο Ηράκλειο η Παγκόσμια Ημέρα Πιάνου στις 29 Μαρτίου. Η δημοφιλής τραγουδίστρια Νατάσσα Μποφίλιου θα βρεθεί στη σκηνή του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, πλαισιωμένη από μια ξεχωριστή μουσική παρέα, όπου το βλέμμα κι η αίσθηση της αφής, είναι ικανά να υπερκεράσουν τα εμπόδια και το ταλέντο εν τέλει στη μουσική να αναδειχθεί.

«Όταν τα μάτια παίζουν μουσική» είναι το όνομα της συναυλίας κι η σημασία της πρότασης αυτής είναι κυριολεκτική κι όχι μεταφορική. Τη Νατάσσα Μποφίλιου θα συνοδεύσει η Αλεξάνδρα Κερλίδου, η οποία είναι η πρώτη Ελληνίδα μουσικός με σπαστική τετραπληγία κι αδυναμία λόγου. Η τεχνολογία EyeHarp, της δίνει τη δυνατότητα μέσα από την κίνηση των ματιών να επιλέγει τις κατάλληλες νότες και να παίζει μουσική. Πρόκειται για μια τεχνολογία την οποία δημιούργησε ο κρητικής καταγωγής Ζαχαρίας Βαμβακούσης. Είναι ένα ψηφιακό μέσο παραγωγής μουσικής που χρειάζεται εκπαίδευση κι εξαιρετική προσήλωση, επιμονή κι υπομονή, ώστε να ακουστεί εν τέλει ως μουσικό όργανο.

Στο Ηράκλειο πρόκειται να γίνει η δεύτερη συναυλία της Νατάσσας Μποφίλιου με την Αλεξάνδρα Κερλίδου. «Είναι εξαιρετικά διδακτική εμπειρία και από την πλευρά της μουσικής, πως ένας άνθρωπος δηλαδή μπορεί να παίξει αυτό το μουσικό όργανο, αλλά φυσικά και το πως μπορεί οποιοσδήποτε άνθρωπος να ενωθεί με τους υπόλοιπους και τελικά να γίνουμε μια ορχήστρα με τρεις μουσικούς και μια τραγουδίστρια» δήλωσε στην εκπομπή ΣΚΑΪ Τώρα και τη Φαίη Σφακιωτάκη, η Νατάσσα Μποφίλιου. «Είναι εξαιρετικά εντυπωσιακό να βλέπεις ένα μουσικό να παίζει αυτό το όργανο χωρίς να χρησιμοποιεί κανένα μέρος του σώματός του εκτός από τα μάτια του. Δεν είναι κάτι σύνηθες στη μουσική. Είναι σχεδόν μαγικό αυτό που γίνεται. Η Αλεξάνδρα Κερλίδου είναι ένας εξαιρετικά ενδιαφέρον άνθρωπος, πάρα πολύ έξυπνη, με δίψα για γνώση και για μάθηση και γι’αυτό το λόγο, πολύ γρήγορα έγινε μια πολύ καλή μουσικός.»

Μιλώντας λοιπόν για το στόχο της συγκεκριμένης συναυλίας, η δημοφιλής τραγουδίστρια σημείωσε πως αυτός είναι να επικοινωνηθεί από τη μουσική αυτή ομάδα «η απίστευτη δυνατότητα που έχει προκύψει μέσα από το συγκεκριμένο ψηφιακό μουσικό όργανο και παράλληλα να δοθεί το μήνυμα ότι όλοι οι άνθρωποι πρέπει να φροντίζουν, οι δομές, το κράτος, οι εφευρέτες, οι άνθρωποι που κατέχουν την τεχνολογία και τη γνώση, ώστε να υπάρχει πρόσβαση για όλους στις ίδιες ευκαιρίες, στα ίδια αγαθά. Γι’αυτό κι εγώ αισθάνομαι εξαιρετικά μεγάλη τιμή που με σκέφτηκε ο Ζαχαρίας Βαμβακούσης να συμμετέχω σε αυτό και καλούμαι να το επικοινωνήσω σε όσο περισσότερο κόσμο γίνεται.»

Η Νατάσσα Μποφίλιου παραδέχθηκε πως εκείνη δεν τα κατάφερε να μάθει να χειρίζεται με το βλέμμα της το EyeHarp. «Εγώ και ο Αντώνης Παλαμάρης που θα είναι στο πιάνο και είμαστε οι δύο μουσικοί που ενσωματωθήκαμε στην ομάδα του Ζαχαρία και της Αλεξάνδρας, αποτύχαμε παταγωδώς. Ήταν αδύνατο για εμάς να παίξουμε, γιατί δεν έχουμε εκπαιδευτεί να χρησιμοποιούμε το βλέμμα μας με τέτοια στοχοπροσήλωση, ώστε να μπορεί κάθε ματιά να πατήσει μια νότα και να φτιάξει μια μελωδία.»

Τη συναυλία θα συνοδεύσουν στο τραγουδιστικό μέρος η Νεανική Χορωδία της Π.Ε. Ηρακλείου υπό τη διεύθυνση της Λένας Χατζηγεωργίου και στο μουσικό μέρος ο Αντώνης Παλαμάρης και ο Νίκος Κοκκίνης στο πιάνο, ο Ζαχαρίας Βαμβακούσης στο ακορντεόν και στο μπουζούκι ο Ανδρεάς Τυμπακιανάκης, ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα όρασης.

Την έναρξη της εκδήλωσης θα κάνει η Μαρία Βαρσαμά, η οποία ως Διδάκτορας με εξειδίκευση στην Εκπαιδευτική Συμπερίληψη, αλλά και ως Πρέσβειρα του EyeHarp στην Ελλάδα, θα παρουσιάσει το λογισμικό στο κοινό. «Μέσω μιας ειδικής κάμερας, ενός eye tracker, που είναι μια κάμερα απλή, όπως αυτή των gamers, μεταφράζεται το βλέμμα και βάσει ενός λογισμικού, κάθε νότα αντιστοιχεί σε ένα χρώμα. Κοιτάζοντας λοιπόν ο χρήστης διαφορετικά χρώματα μπορεί να ακουστεί μουσική. Εδώ και 10 χρόνια έχει εφεύρει αυτήν την τεχνολογία ο Ζαχαρίας Βαμβακούσης. Παγκοσμίως έχουν γίνει συναυλίες που έχουν συγκεντρώσει έως και 3.000 θεατές. Ο Ζαχαρίας έχει καταφέρει και το έχει βάλει σε κάποια σχολεία στην Αμερική και στη Σουηδία και μαζί φέτος καταφέραμε να το βάλουμε στην Κεντρική Μακεδονία σε έξι νομούς, σε πιλοτικό επίπεδο. Η Αλεξάνδρα είναι η πρώτη Ελληνίδα που κατάφερε να παίξει σε συναυλιακό επίπεδο.» εξήγησε λίγες μέρες πριν την συναυλία στον ΣΚΑΪ Κρήτης και τη Φαίη Σφακιωτάκη η κ. Βαρσαμά.

58 εθελοντές εκπαιδευτικοί στηρίζουν 92 μαθητές με σπαστική τετραπληγία στα δημόσια σχολεία της Ελλάδας, ώστε να μπορούν να παίξουν μουσική με τα μάτια. 20 μαθητές εξ αυτών, προετοιμάζονται για να δώσουν μια συναυλία τον Μάιο στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. «Είδα παιδιά που ενώ εμείς που τα εκπαιδεύαμε, είχαμε κουραστεί, εκείνα δεν ήθελαν να σταματήσουν» τόνισε η κ. Βαρσαμά.

Η ιδέα για τη δημιουργία της συγκεκριμένης τεχνολογίας προέκυψε όταν ένας φίλος – μουσικός του Ζαχαρία Βαμβακούση τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει να μείνει τετραπληγικός. Η ανάγκη του Ζαχαρία Βαμβακούση να προσφέρει τη δυνατότητα στο φίλο του να εξακολουθήσει να παίζει μουσική, γέννησε την ιδέα του EyeHarp. «Είναι συγκλονιστικό το γεγονός ότι το EyeHarp μπορεί να λύσει και την επαγγελματική αποκατάσταση των ανθρώπων με σπαστική τετραπληγία. Γιατί μετά το πέρας της εκπαίδευσης ως μαθητές, η κοινωνία δεν έχει προβλέψει ώστε να απορροφόνται κάπου. Δεν μπορούν να φοιτήσουν σε πανεπιστήμια. Επομένως το EyeHarp μέσα από το παράδειγμα της Αλεξάνδρας, δίνει τη δυνατότητα σε ανθρώπους να αποκτήσουν ένα χόμπυ. Αυτό αν θέλουν, μπορούν να το εξελίξουν αργότερα σε μια επαγγελματική δραστηριότητα, που μπορεί να τους αποφέρει και κάποια χρήματα και να τους προσδίδει κι ένα κίνητρο για ζωή.» σημείωσε η κ. Βαρσαμά.

Ως εκπαιδευτικός, η Μαρία Βαρσαμά κατέληξε λέγοντας: «Αναδιαμορφώνοντας το περιβάλλον, όλοι οι άνθρωποι έχουν θέση, αρκεί όχι οι ίδιοι να αλλάξουν, αλλά εμείς να αλλάζουμε το περιβάλλον για να τους συμπεριλάβουμε. Η Ελλάδα προσπαθεί να ακολουθήσει τη γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γίνονται πλέον δράσεις εξωστρέφειας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η συγκεκριμένη συναυλία. Έχουμε λοιπόν καταλάβει ότι δεν αρκούν μόνο οι ράμπες. Όσο δεν υπάρχει η κουλτούρα, δε θα υπάρχουν κι οι ράμπες. Κι όσο δε διαμορφώνουμε τρόπο σκέψης κι αντίληψης, ακόμη κι αν υπάρχουν οι ράμπες, θα σταθμεύουν σε αυτές κάποιοι. Υπάρχει μια εξέλιξη στην Ελλάδα. Θεωρώ ότι η εκπαιδευτική κοινότητα βοηθάει σε αυτό, γιατί οι μαθητές είναι ουσιαστικά κοινωνοί της αλλαγής στις οικογένειές τους. Κι επειδή η συναυλία γίνεται στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Πιάνου, εγώ έχω να πω ότι ο κόσμος μας όλος είναι σαν το πιάνο. Μπορεί κάθε πλήκτρο να δίνει μια διαφορετική νότα και κάποια πλήκτρα να μην τα αγγίζουμε, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν. Όσο υπάρχουν αυτά τα πλήκτρα εκεί, θα μπορούμε να συνθέτουμε νέες μοναδικές μελωδίες, που αξίζει να τις ακούσουμε κι ας μην τις ξέρουμε. Μπορεί να μας αρέσουν τελικά.»

Η συναυλία διοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης στις 29 Μαρτίου, στις 20:00, στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, με ελεύθερη είσοδο.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα