Η ιστορία με την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης στην Κρήτη βρίσκεται ακόμα στην αφετηρία της.
Του Κώστα Κεφαλογιάννη
Οι πληροφορίες που βγαίνουν στη δημοσιότητα τις τελευταίες ημέρες, περιγράφουν μια υπόθεση με βαθιές ρίζες σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς της κοινωνικής ζωής του τόπου. Είναι πλέον εξαιρετικά πιθανό, όσο προχωρούν οι αποκαλύψεις, να προκύψουν εξελίξεις σε ζητήματα που θεωρητικά και τη δεδομένη στιγμή δεν μοιάζουν να συνδέονται άμεσα. Όσοι κάνουν εκκλησιαστικό ή ακόμα και ιατρικό ρεπορτάζ, πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση.
Προφανώς, τα παραπάνω δεν θα βοηθήσουν ιδιαίτερα στην βελτίωση της εικόνας του νησιού. Μετά τον ΟΠΕΚΕΠΕ και όσα τραγελαφικά αποκαλύφθηκαν εκεί, έρχεται μια ακόμα είδηση πανελλαδικής εμβέλειας να συνδέσει άμεσα την Κρήτη με την παραβατικότητα.
Εν προκειμένω βέβαια, δεν πρόκειται για κρητικό προνόμιο – ο τρόπος που στήθηκε και λειτουργούσε η συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση δεν μοιάζει, εκ πρώτης όψεως με τοπική πατέντα. Κάπως έτσι στήνονται και λειτουργούν οι μαφίες παντού.
Κάποια στιγμή βέβαια θα πρέπει να πάψει , ως Κρητικούς, να μας απασχολεί πώς μας βλέπουν οι άλλοι και να επικεντρωθούμε στο πώς βλέπουμε εμείς και κυρίως πώς αντιμετωπίζουμε τις παθογένειές μας.
Έτσι κι αλλιώς εδώ υπάρχει μια παράμετρος πιο σημαντική, στην οποία αξίζει να σταθούμε λίγο περισσότερο.
Και πάλι με βάση το ρεπορτάζ, η εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης χρειάστηκε μεθοδική, συστηματική και -εκ του αποτελέσματος- εξαιρετικά επιτυχημένη δουλειά από την Ελληνική Αστυνομία και συγκεκριμένα την Ασφάλεια Χανίων. Έγιναν πράγματα που συνήθως βλεπουμε σε αστυνομικές σειρές, όπως διείσδυση δύο μυστικών αστυνομικών στον πυρήνα της οργάνωσης για μήνες, κρυφές συναντήσεις σε απομονωμένους χώρους κ.λπ.
Πρόκειται αναμφίβολα για επιτυχία και αναμενόμενα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θέλει να την “γιορτάσει” πολιτικά με κάθοδο στην Κρήτη τις επόμενες μέρες.
Απλώς, δια της συγκρίσεως, προκύπτει και ένα εύλογο ερώτημα.
Διότι, όπως αποδείχθηκε στην πράξη, η Ελληνική Αστυνομία, όταν θέλει μπορεί να λειτουργήσει σύγχρονα, γρήγορα και αποτελεσματικά. Και όχι κάπου μακριά από εμάς – εδώ στην Κρήτη.
Στις περιπτώσεις που δεν λειτουργεί έτσι, και δυστυχώς έχουμε κάμποσα σχετικά παραδείγματα, άραγε δεν θέλει ή δεν την αφήνουν;
Ας αρκεστούμε προς το παρόν στο δικαιολογημένο “μπράβο” που αξίζει σε όσους έφεραν εις πέρας αυτήν την εντυπωσιακή αποστολή εξάρθρωσης μια πολυπληθούς και πολυσχιδούς μαφίας και ας κρατήσουμε την απορία στο πίσω μέρος του μυαλού μας για το μέλλον.