Τίτλοι τέλους στο ενδεχόμενο ίδρυσης τμήματος νομικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης καθώς ο φάκελος μπαίνει οριστικά στο … αρχείο.

Μπορεί το σενάριο να είχε ατονήσει τους τελευταίους μήνες ωστόσο οι πρυτανικές αρχές, σε κάθε ευκαιρία, έβαζαν στο τραπέζι την προοπτική ίδρυσης τμήματος νομικής στο ακαδημαϊκό ίδρυμα του νησιού.

Το «κεφάλαιο» της λειτουργίας μιας τέταρτης Νομικής Σχολής στη χώρα έκλεισε, χθες, οριστικά η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως. Όπως διευκρίνισε κατά τη διάρκεια της συζήτησης του διυπουργικού πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης σε επιτροπή της Βουλής, διάταξη του οποίου προβλέπει την άρση της πρόβλεψης για την ίδρυση της τέταρτης Νομικής Σχολής. Εξάλλου στο επίκεντρο βρισκόταν το Πανεπιστήμιο Πατρών και όχι της Κρήτης ωστόσο οι εξελίξεις προκαλούν ντόμινο που μοιραία βγάζει οριστικά εκτός «κάδρου» το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Το χρονικό

Ήταν Φεβρουάριος του 2018 όταν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης είχε αναφερθεί στο όραμα της ίδρυσης τμήματος νομικής και μάλιστα ευρωπαικών προδιαγραφών. Η πρόταση που είχε κατατεθεί στην τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αφορούσε στο ενδεχόμενο ίδρυσης ενός Τμήματος Νομικής με ευρωπαϊκή χροιά, πενταετούς διάρκειας. Όπως είχε τονίσει ο κ.Ζώρας «θα είναι ένα Τμήμα προσαρμοσμένο σε νέες τεχνολογίες, σε περιοχές που γνωρίζει το Πανεπιστήμιο, όπως  η βιοηθική και το ηλεκτρονικό έγκλημα, σε τομείς όπου είναι λιγότερο καλλιεργημένα τα άλλα Τμήματα, ενώ το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει νησίδες αριστείας».