ΟΠΕΚ: Αναθεωρεί τις εκτιμήσεις για τη ζήτηση το 2023

Πρέπει να διαβάσετε

Στην πρώτη ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων αναφορικά με τη ζήτηση του πετρελαίου μετά από μήνες προχώρησε ο ΟΠΕΚ, επικαλούμενος τόσο την επανεκκίνηση της κινεζικής οικονομίας μετά τους περιορισμούς για τον κορωνοϊό, αλλά και τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας οι οποίες εμφανίζονται βελτιωμένες σε σχέση με πριν.

Στο τακτικό μηνιαίο του δελτίο αναφορικά με την αγορά πετρελαίου, ο ΟΠΕΚ εκτιμάει ότι η παγκόσμια ζήτηση θα αυξηθεί τη φετινή χρονιά κατά 2,3% ήτοι 2,32 εκατ. βαρέλια την ημέρα (bpd). Η πρόβλεψη αυτή είναι υψηλότερη κατά 100.000 bpd σε σχέση με το προηγούμενο ενημερωτικό δελτίου του οργανισμού. Οι δύο τελευταίες προβλέψεις σχετικά με την παγκόσμια ζήτηση είχαν παραμείνει σταθερές, έπειτα από μια σειρά υποβαθμίσεών τους.

Οι αναλυτές του ΟΠΕΚ αναμένουν ότι η ζήτηση στην Κίνα θα αυξηθεί κατά 590.000 bpd, αρκετά υψηλότερα των 510.000 bpd των προηγούμενων εκτιμήσεων. Πέρυσι η κατανάλωση πετρελαίου της στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο υποχώρησε για πρώτη φορά μετά από χρόνια, ελέω των αυστηρών περιορισμών για την πανδημία.

Ωστόσο οι θετικές προοπτικές για τη ζήτηση του ορυκτού καυσίμου δεν έχουν ωφελήσει τις τιμές του σήμερα, καθώς περί τις 18:00 η τιμή του μπρεντ υποχωρεί κατά 1,30% στα 85,45 δολάρια το βαρέλι, ενώ του αργού αποδυναμώνεται κατά 1,46% στα 78,98 δολάρια το βαρέλι.

Στην περίπτωση που οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν, τότε οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να διατηρηθούν στα τωρινά επίπεδα, οι οποίες άλλωστε επιδεικνύουν μια σταθερότητα από την αρχή του έτους.

«Ρόλο στην αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2023 θα διαδραματίσει η επιστροφή της Κίνας από τους περιορισμούς στις μετακινήσεις και ο αντίκτυπος που θα έχει στη χώρα, στην περιοχή και στον κόσμο. Ανησυχίες αναφορικά με το εύρος και την ταχύτητα της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας υφίστανται και κατ’ επέκταση για τη ζήτηση του πετρελαίου», σημειώνεται στο δελτίο του ΟΠΕΚ.

Άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ευεργετικά για την αγορά θα είναι η περίπτωση η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να καταφέρει την αμερικανική οικονομία να μην προσγειωθεί απότομα και μια ενδεχόμενη υποχώρηση των τιμών των εμπορευμάτων.

Στον αντίποδα, οι κίνδυνοι για την αγορά πετρελαίου πάντα ελλοχεύουν. «Οι καθοδικοί κίνδυνοι είναι εμφανείς και μπορεί να περιλαμβάνουν περαιτέρω γεωπολιτικές εντάσεις στην Ανατολική Ευρώπη, ενδογενείς προκλήσεις στην Κίνα που θα σχετίζονται με την πανδημία και πιθανές μεταδόσεις από τον ακόμη εύθραυστο κλάδο των ακινήτων της χώρας», υπογραμμίζει ο ΟΠΕΚ.

Στο ίδιο δελτίο αναφέρεται ότι η παραγωγή πετρελαίου τον περασμένο Ιανουάριο υποχώρησε κατά 49.000 bpd στα 28,88 εκατ. bpd μετά τις περικοπές από τις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ+ Σαουδική Αραβία, Ιράκ και Ιράν.

Πηγήot.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα