Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024
26.8 C
Ηράκλειο

Δες τον καιρό

Ομόφωνη στήριξη του Περιφερειακού Συμβουλίου στα αιτήματα των Επαγγελματιών Αλιέων

Πρέπει να διαβάσετε

Το Περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη αποφάσισε ομόφωνα την στήριξη των αιτημάτων των πληττόμενων επαγγελματιών αλιέων και την προώθηση τους προς επίλυση στη Κυβέρνηση. Το θέμα τέθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου με τη συμμετοχή του Προεδρείου και μελών του Συλλόγου επαγγελματιών Αλιέων και Αλιεργατών νομού Ηρακλείου.

Ειδικότερα το Περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης αφού έλαβε υπόψιν τις απόψεις του Περιφερειάρχη Κρήτης, του Προέδρου, των μελών του Περιφερειακού συμβουλίου, παριστάμενων εκπροσώπων αλιέων, φορέων και ύστερα από διαλογική συζήτηση, αποφάσισε ομόφωνα:

Τη στήριξη των δικαίων αιτημάτων του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων και Αλιεργατών Νομού Ηρακλείου και την προώθηση τους στην Κυβέρνηση προς επίλυση των προβλημάτων, ως παρακάτω:

-Τη μείωση των τελών ελλιμενισμού και κατάργησή τους για τα παραδοσιακά σκαριά.
-Τη μη χρέωση για νερό και ρεύμα και την κατάργηση τελών για την ανέλκυση – καθέλκυση των σκαφών καθώς και των υπερημεριών για τις ημέρες που το σκάφος είναι στη στεριά για τη συντήρησή του.
-Την κατάργηση των τελών κυκλοφορίας στα σκάφη των βιοπαλαιστών ψαράδων, καθώς επίσης τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα σκάφη και συνολικά για ουσιαστικά μέτρα ελάφρυνσης – στήριξης των ψαράδων.
-Την άμεση καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός των αλιέων λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας. Τη θεσμοθέτηση συγκεκριμένων μηχανισμών καταγραφής και αποζημίωσης στο 100% των ζημιών που προκαλούνται στα αλιευτικά εργαλεία από τα θαλάσσια είδη πχ λαγόψαρα, φώκιες, χελώνες, κτλ καθώς και από καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα και με όσα αναφέρονται στο σκεπτικό της απόφασης.

Η παραπάνω απόφαση αποστέλλεται προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – Γραφείο Υφυπουργού κ. Κεδίκογλου, Κόμματα της Βουλής, Βουλευτές Κρήτης και Ο.Λ.Η. καθώς και σε εμπλεκόμενους φορείς.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα