Όλυμπος: Έπεσε το πρώτο χιόνι – Εντυπωσιακές εικόνες

Πρέπει να διαβάσετε

Την ώρα που στις περισσότερες περιοχές της χώρας ο καιρός θυμίζει ακόμα καλοκαίρι παρόλο που βρισκόμαστε στα μέσα Σεπτεμβρίου με τις θερμοκρασίες να φτάνουν ακόμα και τους 34 βαθμούς στον Όλυμπο έριξε το πρώτο χιόνι.

Μπορεί να μην το… έστρωσε ακόμη, όμως κλίμα είναι άκρως χειμερινό, σηματοδοτώντας την έναρξη της χειμερινής περιόδου.

Τα πλάνα που παρουσίασε η ΕΡΤ από το καταφύγιο Κάκαλος, στα 2.650 μ. είναι εντυπωσιακά και παραπέμπουν σε χειμωνιάτικο σκηνικό παρόλο που ακόμα είμαστε στο Φθινόπωρο.

Στον Όλυμπο η μεγαλύτερη ποσότητα χιονιού τον Ιούλιο

Υπενθυμίζεται ότι τντυπωσιακές εικόνες κατέγραψε ο δορυφόρος Sentinel2 του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Copernicus από τα βουνά της Ελλάδας, τον Όλυμπο, την Τύμφη και το Σμόλικα στο πέρασμά του πάνω από την Ελλάδα στις 12 Ιουλίου 2023.

Αυτές δείχνουν τις χιονούρες (δηλαδή το χιόνι που έχει απομείνει) στα βουνά, με τον Όλυμπο να έχει τα πρωτεία.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του δορυφόρου Sentinel2 στις 12 Ιουλίου 2023, τα οποία επεξεργάστηκε η επιστημονική ομάδα του climatebook, ο Όλυμπος διατηρούσε τη μεγαλύτερη ποσότητα χιονιού από όλα τα βουνά της Ελλάδας με συνολική έκταση περίπου στα 145.000 m² (145 στρέμματα).

Η Τύμφη διατηρούσε ακόμη περίπου 95.000 m² (95 στρέμματα) χιονιού και ο Σμόλικας κοντά στα 45.000 m² (45 στρέμματα) χιονιού.

Εντυπωσιακές εικόνες

Ο δορυφόρος Sentinel2 αποτυπώνει την κατάσταση στη Γη δίνοντας εικόνα σε πολύ υψηλή ανάλυση 10 μέτρων.

Εικόνα 1. Δορυφορική εικόνα του Ολύμπου στις 12 Ιουλίου 2023 από τον δορυφόρο Sentinel2. Με άσπρα στίγματα οι χιονούρες όπως εντοπίστηκαν μέσω επεξεργασίας από την επιστημονική ομάδα του climatebook. Πηγή δεδομένων: Sentinel2/Copernicus.

Εικόνα 2. Δορυφορική εικόνα της Τύμφης στις 12 Ιουλίου 2023 από το δορυφόρο Sentinel2. Με άσπρα στίγματα οι χιονούρες όπως εντοπίστηκαν μέσω επεξεργασίας από την επιστημονική ομάδα του climatebook. Πηγή δεδομένων: Sentinel2/Copernicus.

Εικόνα 3. Δορυφορική εικόνα του Σμόλικα στις 12 Ιουλίου 2023 από το δορυφόρο Sentinel2. Με άσπρα στίγματα οι χιονούρες όπως εντοπίστηκαν μέσω επεξεργασίας από την επιστημονική ομάδα του climatebook. Πηγή δεδομένων: Sentinel2/Copernicus.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα