test

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το «2ο Πολυπολιτισμικό Φεστιβάλ: Γεύσεις και Μελωδίες του Κόσμου»

Πρέπει να διαβάσετε

Με τον Δήμο Ηρακλείου τιμώμενη πόλη του Φεστιβάλ Refugee Week Greece, την συμμετοχή του Δημάρχου Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινού, του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη Κρήτης Γιώργου Πιτσούλη, στελεχών της Δημοτικής Αρχής Ηρακλείου, εκπροσώπων φορέων και συλλόγων, καθώς και πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκε το «2ο Πολυπολιτισμικό Φεστιβάλ: Γεύσεις και Μελωδίες του Κόσμου», το διήμερο 15 και 16 Ιουνίου στο Πάρκο Γεωργιάδη.

Την έναρξη του Φεστιβάλ κήρυξε το απόγευμα του Σαββάτου 15/6 ο Δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός, ο οποίος επισκέφτηκε όλα τα περίπτερα των Συλλόγων, μίλησε με τους συμμετέχοντες και στον χαιρετισμό του ανέφερε: «Το ξέρετε ίσως, η ιστορία του ανθρώπινου είδους, είναι μια ιστορία μεταναστεύσεων. Και από την άποψη αυτή, όσοι από εμάς εδώ δεν είμαστε μετανάστες, είμαστε απόγονοι μεταναστών. Μακρινοί ή κοντινοί. Αλλά όλοι έχουμε μια ρίζα μεταναστευτική. Και αυτό είναι καλό να το θυμόμαστε όταν συναντάμε αυτούς που πιο φανερά από εμάς είναι μετανάστες. Η ιστορία της Ευρώπης, είναι επίσης μια ιστορία που σημαδεύτηκε από μεταναστεύσεις. Και οι Ευρωπαϊκές κοινωνίες, γίναν αυτό που είναι μέσα από την μετανάστευση στους πρόσφατους χρόνους. Στους λίγους περασμένους αιώνες και στις περασμένες δεκαετίες. Οι άνθρωποι που ήρθαν από αλλού επειδή αναγκάστηκαν, επειδή το έκριναν ότι αυτό θα είναι πιο καλό για τη ζωής τους – και ποιος δεν έχει το δικαίωμα σε μια καλύτερη ζωή; Από ποιον θα στερήσουμε το δικαίωμα σε μια καλύτερη ζωή;».

Ο Αλέξης Καλοκαιρινός εξέφρασε την χαρά του για το Φεστιβάλ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι: «Νομίζω ότι πρέπει να αποφύγουμε την ωραιοποίηση καταστάσεων και την γραφικότητα. Αυτό το ωραίο Φεστιβάλ που γίνεται εδώ και είναι τιμώμενη πόλη το Ηράκλειο και χαιρόμαστε πάρα πολύ και γίνεται θεσμός, σε καμία περίπτωση να μη γίνει άλλοθι για τις υποχρεώσεις που έχουμε απέναντι στους ανθρώπους και τις υποχρεώσεις που έχουμε όλοι μεταξύ μας. Η διαρκής δράση είναι που έχει σημασία. Η δράση που γίνεται μακριά από τις κάμερες, μακριά από τα μικρόφωνα, αυτή η δράση είναι που αξίζει. Η δράση της καθημερινότητας. Η δράση της ενσωμάτωσης στην πράξη. Να μην θεωρήσει λοιπόν κανείς – και το λέω περισσότερο για την δική μου την μεριά, όχι για τη δική σας – ότι κάνοντας ένα φεστιβάλ κάνει το χρέος του και την επόμενη μέρα… «γειά σας». Αυτό δεν υπάρχει και δεν υπάρχει σίγουρα για τη Δημοτική μας Αρχή, η οποία έχει μια πολιτική για την ενσωμάτωση, για την υποδοχή των ανθρώπων που έρχονται εδώ και σμίγουμε. Των ανθρώπων που βρίσκονται σε ανάγκη, των ανθρώπων που κάνουν συγκεκριμένες επιλογές.».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Δήμαρχος Ηρακλείου και στην ουσία της πολύ-πολιτισμικότητας αλλά και της ενσωμάτωσης. «Ας έχουμε κατά νου ότι, οι επιλογές μας όταν συναντιόμαστε μπαίνουν σε ένα πλαίσιο. Και αυτό ποιο είναι; Είναι ο σεβασμός και η αναγνώριση απ’ όλους των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Είναι για παράδειγμα η ισότητα του άνδρα με την γυναίκα. Και αυτά είναι κατακτήσεις του Ευρωπαϊκού πολιτισμού, τις οποίες θεωρούμε πανανθρώπινες αξίες. Τα πανανθρώπινα δικαιώματα έχουν μια ιστορική ρίζα και είναι αντικείμενο μεγάλων αγώνων. Και γι’ αυτό ήθελα να πω ότι, βεβαίως, διαφορετικότητα, ναι. Συμπερίληψη, ναι. Προφανώς στη βάση της αλληλεγγύης, ναι. Αλλά θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι οι βασικές αρχές για να είμαστε σε αυτόν τον τόπου που είναι μέρος της Ευρώπης, είναι δεδομένες. Και αυτές είναι ο σεβασμός του ανθρώπου στον άνθρωπο, είναι η διάκριση του ιδιωτικού και του δημόσιου βίου και αυτό θα πρέπει αναγνωρίζεται επίσης από όλους. Και για να το πω με ένα παράδειγμα ακραίο, που δεν μας αφορά εδώ αλλά αφορά τη συζήτηση αυτή, εάν κάποιοι υποστηρίζουν για παράδειγμα την κλειτοριδεκτομή, αυτό δεν είναι ανεκτό εδώ. Δεν μπορείς να ζεις εδώ και να υποτάσεις τη γυναίκα. Δεν μπορείς να ζεις εδώ και να πατάς κάτω τα παιδιά. Αυτό εδώ δεν γίνεται και δεν θα γίνει χάρη σε όλους μας.».

Καταλήγοντας ο Αλέξης Καλοκαιρινός, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους Αρβανίτες ως μια από τις κύριες συστατικές κοινότητες της Ελληνικής Επανάστασης και επεσήμανε: «Η Ελλάδα έχει μια ιστορία που είναι ενσωμάτωσης των ανθρώπων. Στον 20ο αιώνα δεν συζητούσαμε ιδιαίτερα για την πολύ-πολιτισμικότητα. Χρειάστηκε να φτάσουμε στην τελευταία δεκαετία με κύματα μετανάστευσης για να ξανασκεφτούμε αυτά τα πράγματα. Όμως, εντωμεταξύ, είχαμε υποδεχθεί τους Μικρασιάτες μας που και αυτοί έφεραν διαφορετικές παραδόσεις που μπόλιασαν και εμπλούτισαν την πατρίδας μας, την Ελλάδα ολόκληρη και βεβαίως την Κρήτη και το Ηράκλειο. Με αυτές τις σκέψεις θέλω να κηρύξω την έναρξη του Φεστιβάλ και αν είναι κάτι να κρατήσουμε απ’ όλο αυτό, είναι ότι ναι, είναι μια ευκαιρία για να γνωριστούμε καλύτερα, αλλά πάντα να σκεφτόμαστε την επόμενη μέρα. Που η επόμενη μέρα δεν είναι γιορτή. Είναι καθημερινή. Και οι καθημερινές μέρες είναι δύσκολες. Και τις δυσκολίες μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε μαζί; Η απάντηση είναι ΝΑΙ, μπορούμε!».

Το διήμερο φεστιβάλ είχε και φέτος την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης και στον χαιρετισμό του ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Γιώργος Πιτσούλης ανέφερε: «Γνωρίσαμε καλύτερα και αγκαλιάσαμε απόψε λαούς, πολιτισμούς και τους ωφελούμενους του ενταξιακού προγράμματος HELIOS. Ανθρώπους που ήρθαν με τα παιδιά τους σε δύσκολες συνθήκες στο τόπο μας από εμπόλεμες χώρες και που όλοι μαζί μέσω του επιτυχημένου φεστιβάλ “παντρέψαμε” την κουλτούρα και τις παραδόσεις μας. Ευχαριστούμε θερμά ως Περιφέρεια Κρήτης τον ΣΕΜΠ και τον ΔΟΜ – Πρόγραμμα HELIOS, τον Δήμο Ηρακλείου και όλους που στήριξαν το  επιτυχημένο φεστιβάλ. Ως Περιφέρεια Κρήτης εκφράζουμε την στήριξη και την επιθυμία το Πολυπολιτισμικό Φεστιβάλ «Γεύσεις & Μελωδίες του Κόσμου» να γίνει θεσμός για το Ηράκλειο, και την Κρήτη γενικότερα.».

Τις θερμές του ευχαριστίες για την μεγάλη επιτυχία του πολυπολιτισμικού φεστιβάλ, εξέφρασε δημόσια εκ μέρους των συνδιοργανωτών το στέλεχος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ.) Νίκος Κοκολάκης, απευθυνόμενος προς τον Δήμο Ηρακλείου, την Περιφέρεια Κρήτης, τους προσφυγικούς και τοπικούς συλλόγους, τις υπηρεσίες, τους εθελοντές, όλους τους συμμετέχοντες συντελεστές, την Αναστασία Μπιτζιλέου για την παρουσίαση της εκδήλωσης, καθώς και όλους που βοήθησαν στην επιτυχία του για δεύτερη συνεχή χρονιά και που στόχος είναι να εδραιωθεί ως θεσμός. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Κοκολάκης: «To Πολυπολιτισμικό φεστιβάλ, το αντάμωμα αυτό των λαών και πολιτισμών που έγινε στο πάρκο Γεωργιάδη, έστειλε ένα δυνατό μήνυμα αγαστής, συνύπαρξης και συνεργασίας ντόπιων και των  προσφύγων εμπολέμων περιοχών, ενώ αναδείχθηκε η σημασία της ένταξης των μεταναστών και προσφύγων στην ελληνική κοινωνία. Ήταν πολύ σημαντικό που η τοπική κοινωνία συμμετείχε στο πολυπολιτισμικό φεστιβάλ “γεύσεις και μελωδίες του κόσμου” και στη παρουσίαση των διαφορετικών  γαστρονομικών γεύσεων και μελωδιών, αλλά και σε όλες τις παράλληλες εκδηλώσεις και δράσεις ψυχαγωγικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα για ενήλικες και παιδιά όλων των ηλικιών. Η επιτυχία ήταν μεγάλη στο διήμερο φεστιβάλ, καθώς το διαφορετικό ήρθε ποιο κοντά, στο πάρκο Γεωργιαδη ντόπιοι και πρόσφυγες έγιναν μια μεγάλη αγκαλιά. Όλοι είχαν την βιωματική δυνατότητα να συμμετέχουν σε διαδραστικά – εκπαιδευτικά εργαστήρια και να απολαύσουν μουσικοχορευτικά δρώμενα και άλλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες.».

Υπενθυμίζεται ότι το Φεστιβάλ είχε ως στόχο να αναδείξει τις συνεχιζόμενες τοπικές προσπάθειες για την ένταξη, τις πολιτιστικές γιορτές και την ενότητα της κοινότητας. Επεδίωξε επίσης να συμβάλει στην ανάδειξη τοπικών γεύσεων και πολιτιστικών χαρακτηριστικών με κύρια θεματική το «καλωσόρισμα», ως μία συμβολική πράξη που διατρέχει και ενώνει τους πολιτισμούς.

Στο Φεστιβάλ συμμετείχαν η Ένωση Αλβανών Ηρακλείου, ο Παγκρήτιος Ουκρανικός Σύλλογος «ΛΕΛΕΚΙ», η Βουλγαρική Ένωση Κρήτης, η Αραβική Κοινότητα & Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Ανωγείων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος ΙΝΙ-ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ «ΙΝΑΤΟΣ», οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Καραμπουρνιωτών, Καμινίων και Κνωσσού, το Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας, το Σωματείο Μαγείρων Βοηθών & Λοιπού Προσωπικού Κουζίνας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, η Δ/νση Κοινωνικής Ανάπτυξης Δήμου Ηρακλείου, το ΚΕΠΑΝΣΗ – Κέντρο Διά Βίου Μάθησης και ο Κοινωνικός Χώρος των Ιδρυμάτων Α. & Μ. Καλοκαιρινού.

Το «2ο Πολυπολιτισμικό Φεστιβάλ: Γεύσεις και Μελωδίες του Κόσμου» διοργανώθηκε από τον Δήμο Ηρακλείου – Αντιδημαρχία Κοινωνικής Μέριμνας και Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής, Καινοτόμων Δράσεων, Δημόσιας Υγείας και Ισότητας των δύο Φύλων, με την υποστήριξη του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων (ΣΕΜΠ), τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στο πλαίσιο του ενταξιακού προγράμματος HELIOS που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου και την  Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (UNHCR).

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης με την υποστήριξη της Δημοτικής Αναπτυξιακής Εταιρείας ΔΕΠΑΝΑΛ ΑΕ και την ευγενική χορηγία της εταιρίας S/M Χαλκιαδάκης Α.Ε.. Την εκδήλωση παρουσίασε η Αναστασία Μπιτζιλέου, ενώ υπήρξε πρόβλεψη για εθελοντική παροχή υγειονομικής κάλυψης από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό – Περιφερειακό Τμήμα Ηρακλείου.

Το Φεστιβάλ υποστηρίζεται και από το Δίκτυο Πόλεων για την Ένταξη, ένα δίκτυο 18 δήμων, στο οποίο το Ηράκλειο έχει πολύ ενεργό ρόλο από την αρχή της λειτουργίας του.

Το Φεστιβάλ Refugee Week Greece (Φεστιβάλ Ελλάδος της Εβδομάδας Προσφύγων) επιστρέφει για τρίτη χρονιά, συνεχίζοντας να ενισχύει το παγκόσμιο κίνημα που γιορτάζει την ανθεκτικότητα, τη διαφορετικότητα και τη δημιουργικότητα των ανθρώπων που έχουν βιώσει αναγκαστικό εκτοπισμό. Το Refugee Week Greece τιμά τη συνεισφορά και τις αυθεντικές ιστορίες των μεταναστών & προσφύγων και πραγματοποιείται κάθε χρόνο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων στις 20 Ιουνίου. Σε αυτό το πλαίσιο, η έναρξη το Φεστιβάλ Ελλάδος της Εβδομάδας Προσφύγων γιορτάζεται κάθε χρόνο σε μια διαφορετική πόλη της χώρας. Για  το 2024 τιμώμενη πόλη είναι το Ηράκλειο.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα