«Δυστυχώς ακόμη και σήμερα στις ημέρες μας μετά από κατακτήσεις, πολλούς αγώνες, συνταγματική και νομοθετική κατοχύρωση της ισότητας, συνεχίζουν να υπάρχουν οι ανισότητες», ανέφερε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, η βουλευτής Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας Όλγα Κεφαλογιάννη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Όπως επεσήμανε η κ. Κεφαλογιάννη, αυτό το φαινόμενο δεν παρατηρείται μόνο στη χώρα μας αλλά σε διεθνές επίπεδο ενώ πρόσθεσε πως με την πανδημία του κορωνοϊού έχουν μείνει πίσω όλοι οι αγώνες και οι κατακτήσεις δεκαετιών. «Είναι πολύ επίκαιρο το ζήτημα των ανισοτήτων, γιατί ο στόχος μας για την επόμενη ημέρα της πανδημίας είναι να έχουμε μια κοινωνία που θα λειτουργεί με τον πιο δίκαιο τρόπο. Εμείς σαν Κέντρο Μελετών Πολιτικής για το Φύλο και την Ισότητα, έχουμε στόχο να προβληματίσουμε την κοινωνία και μέσα από έρευνα και μελέτη να προτείνουμε διάφορες πολιτικές». 

Η κ. Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε στην διαδικτυακή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Δευτέρας, μιλώντας για την εισαγωγική τοποθέτηση που θα πραγματοποιήσει ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Επίτιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ Προκόπης Παυλόπουλος. «Θα χαρώ να συμμετέχουν όσο πιο πολλοί γίνεται και όλοι οι Κρητικοί είναι άνθρωποι που ενδιαφέρονται και νοιάζονται για τα ζητήματα της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της ισότητας. Την εισαγωγική τοποθέτηση θα την κάνει ο πρώην ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος, γιατί είναι πολύ σημαντικό να δώσει τη διάσταση αυτή, για το πως όχι μόνο στο σύνταγμα και στο νόμο αλλά στην πράξη μπορούμε να μιλάμε για την ισότητα. Καταξιωμένες γυναίκες από όλους τους χώρους θα μιλήσουν επίσης και θα υπάρξουν χαιρετισμοί από εμβληματικές γυναίκες από το εξωτερικό. Αυτή η συζήτηση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Είναι μια συζήτηση που γίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο και επειδή μέσα από την πανδημία είδαμε ότι η γυναίκα είναι ευάλωτη στις κρίσεις, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ να μιλάμε για την εξάλειψη των έμφυλων ανισοτήτων». 

Σύμφωνα με την κ. Κεφαλογιάννη, οι γυναίκες είναι πάντα πιο ευάλωτες από τους άνδρες και παραμένουν επιρρεπείς στα στερεότυπα που τις ακολουθούν σε όποια θέση κι αν βρίσκονται. «Για να πούμε ότι θα τα σπάσουμε πρέπει να υπάρξει μεγάλη δουλειά και πρόοδος σε επίπεδο οικογένειας αλλά και εκπαίδευσης γιατί είναι αυτονόητο, ότι όλα αυτά δημιουργούνται από πολύ νωρίς. Μεταφέρονται στα παιδιά και έτσι ουσιαστικά από γενιά σε γενιά περνάνε και εμπεδώνονται. Είναι πολύ σημαντικό να δούμε το πως θα τα καταρρίψουμε και δεν είναι στερεότυπα που δημιουργούνται μόνο από τους άνδρες, αλλά είναι κάποια που κι εμείς οι ίδιες τα επαναλαμβάνουμε και τα μεταφέρουμε στα παιδιά μας. Είναι πολύ μεγάλη η συζήτηση. Είδαμε και στην αρχή της πανδημίας να αυξάνονται τα φαινόμενα της ενδοοικογενειακής βίας και δεν ήταν μόνο στη χώρα μας αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι γυναίκες έχουν αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις σε πολλά επίπεδα».

Η κ. Κεφαλογιάννη τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό, να επιδιώξουμε να υπάρχει ισότητα ευκαιριών. «Είναι το μεγάλο ζητούμενο και εκεί βλέπουμε ότι λειτουργούν ακόμη οι προκαταλήψεις, τα στερεότυπα και η ανισορροπία του τι ευκαιρία έχει ένας άντρας σε σχέση με μια γυναίκα. Είναι σημαντικό να δημιουργούνται δίκτυα που προωθούν γυναίκες. Μέσα από αυτά μπορούμε να κατακτήσουμε πολύ πιο γρήγορα τους στόχους μας».