Οικονόμου: «Θα υλοποιήσουμε τα μέτρα – Θα συνεχίσουμε την στήριξη των πολιτών»

Για τα μέτρα στήριξης που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, την ενεργειακή κρίση, τις παρακολουθήσεις, αλλά και για τα ελληνοτουρκικά, μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, στο «MEGA Σαββατοκύριακο».

Ο κ. Οικονόμου μίλησε αρχικά για τα μέτρα στήριξης που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κυρίως σε ότι αφορά στην στήριξη των νοικοκυριών.

Για την στήριξη των νοικοκυριών

«Σε ό,τι αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια, η στήριξη θα συνεχίζει να υπάρχει, και θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα. Προφανώς και θα υπάρχει παραπάνω στήριξη σε αυτούς που θα πετύχουν μια περαιτέρω εξοικονόμηση με την ηλεκτροδότηση, αλλά και στήριξη θα υπάρχει και σε αυτούς που δε θα πετύχουν τον στόχο της μείωσης της ενέργειας. Όλοι θα έχουν οικονομική στήριξη στην ηλεκτρική ενέργεια. Το επίδομα θέρμανσης θα είναι αρκετά πιο διευρυμένο ως προς το ύψος του ποσού αλλά και ως προς τα κριτήρια και προσαρμοσμένο βάσει των αναγκών, δηλαδή σε περιοχές που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη μιλάμε για 10-12 φορές μειωμένη τιμή», ανέφερε.

«Ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ έδωσε τον “οδικό χάρτη”. Για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση θα στεκόμαστε στο πλευρό των πολιτών και της ελληνικής κοινωνίας. Για να το πετύχουμε αυτό, έχουν γίνει μία σειρά από κινήσεις».

«Πρώτα από όλα», είπε, «υπάρχει ένα πρόγραμμα όσον αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια που αρχίζει σιγά σιγά να το υιοθετούν και άλλες χώρες, και αφορά στην άντληση πόρων προς το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για να μπορούν να ενισχύονται οι καταναλωτές αλλά και η συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού. Δεύτερον, η ανάπτυξη της οικονομίας, η πολιτική του προηγούμενου διαστήματος που διατηρεί την οικονομία μας σε δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης παρά τις δυσμενείς οικονομικές συγκυρίες, μας δίνουν την δυνατότητα να κάνουμε παρεμβάσεις ουσιαστικές, αλλά και στοχευμένες, χωρίς να εκτροχιάζεται η οικονομία».

Για τον προϋπολογισμό αλλά και για τις ενισχύσεις στο πετρέλαιο κίνησης ο κ. Οικονόμου είπε πως, «αυτή την ώρα έχουμε στόχο την υλοποίηση των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Η δυνατότητά μας να παρέχουμε αυτά τα μέτρα, δεν έγινε τυχαία, δεν συνέβη απλώς. Είναι αποτέλεσμα μία διαχείρισης κι μίας προτεραιοποίησης που έχουμε κάνει στην ελληνική οικονομία. Θέλουμε να ενισχύσουμε την επενδυτική βαθμίδα και να κερδίζει επίπεδα στην αξιολόγηση των διεθνών οίκων και να προσεγγίζει ολοένα και κοντύτερα στην ανάπτυξη των επενδύσεων».

«Καμία σκιά στην υπόθεση των παρακολουθήσεων»

Μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στις παρακολουθήσεις.

«Υπάρχει μία ξεκάθαρη διαφορά στην προσέγγιση του πώς θα πορευτεί η χώρα στις κάλπες, ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση. Από την στιγμή της νόμιμης επισύνδεσης του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, κάναμε 3 πράγματα: αναλάβαμε την ευθύνη της εξέλιξης αυτής της υπόθεσης και αναλάβαμε και την πολιτική ευθύνη. Ταυτόχρονα δεσμευτήκαμε να κάνουμε τα πάντα για να μην υπάρχει καμία σκιά στην υπόθεση», είπε σχετικά.

«Η δεύτερη προσέγγιση, αυτή της αντιπολίτευσης, είναι ότι αυτή η νόμιμη επισύνδεση πρέπει να μας αποσυνδέσει από όλα τα υπόλοιπα ζητήματα της κοινωνικής ζωής. Σε ό,τι αφορά στη διαδικασία του απορρήτου έχουμε δώσει απαντήσεις και αυτά τα ζητήματα δεν μπορούν να γίνουν «φέιγ βολάν» στον δημόσιο διάλογο. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν θα επιδοθεί σε μία διαδικασία παραγωγής θεάματος μέσα από αυτή τη διαδικασία», πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου.

Για την τουρκική προκλητικότητα

Τέλος, αναφέρθηκε στις τουρκικές προκλήσεις, σχολιάζοντας πως, «απαντάμε και θα απαντήσουμε με την ψυχραιμία και την αποτελεσματικότητα που μας δίνει τη δυνατότητα η όλη πολιτική που έχουμε εφαρμόσει το προηγούμενο διάστημα να έχουμε. Η επιρροή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην διεθνή σκηνή, η ισχύς της διεθνούς διπλωματίας και του διεθνούς δικαίου, η ενότητα του λαού μας απέναντι σε αυτά τα θέματα και η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος μας δίνει δύναμη. Οφείλουμε να είμαστε ενεργοποιημένοι και να αντιμετωπίζουμε κάθε πρόκληση, Η Ελλάδα δεν έχει λόγους να φοβάται, έχει λόγους να παρατηρεί προσεκτικά, να είναι παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή».

«Ψύχραιμα αποφασιστικά και ανυποχώρητα θα αντιμετωπίζουμε τις κρίσεις και να μην αφήνουμε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας μας», κατέληξε ο κ. Οικονόμου.

Πηγήin.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα