Οικονομική «ένεση» στα τουριστικά καταλύματα: Ποιοι δικαιούνται απαλλαγή ΦΠΑ για εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης

Πρέπει να διαβάσετε

Λίγο πριν σκάσει η “βόμβα” του κορωνοϊού, μικρά και μεγάλα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας ετοιμάζονταν για τις ετήσιες εργασίες συντήρησης, ανακατασκευής ή επέκτασης των μονάδων τους, ποντάροντας στις προκαταβολές των κρατήσεων από τους tour operators.

Η πανδημία μπλόκαρε και τις προκαταβολές, οι τουριστικές μονάδες έμειναν ξεκρέμαστες, τα συναφή επαγγέλματα (τεχνίτες κ.λ.π.) υπέστησαν ηλεκτροσόκ και κάπως έτσι, ξεκίνησε η πιο δύσκολη χρονιά για τον ελληνικό Τουρισμό, με τους επαγγελματίες του κλάδου να δηλώνουν… ευτυχείς αν οι φετινές εισπράξεις φτάσουν τα 5 δισ. ευρώ, δηλαδή καμιά 15αριά χαμηλότερα από τις αρχικές προσδοκίες.

Το υπουργείο Οικονομικών δεν τρέφει ψευδαισθήσεις. Άλλωστε τα στοιχεία του Ιουνίου είναι απολύτως απογοητευτικά, όχι μόνο όσον αφορά στα τουριστικά καταλύματα, αλλά και στην εστίαση και στο λιανεμπόριο ειδικά των πιο τουριστικών περιοχών. Με αυτά τα δεδομένα, το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου χαρακτηρίζεται κομβικό, γιατί θα δώσει το στίγμα των απωλειών και κάπου εκεί προσδιορίζεται το χρονικό σημείο όπου τα συναρμόδια υπουργεία θα κάνουν πρόσθετες παρεμβάσεις.

Η απαλλαγή για κατασκευαστικές εργασίες

Έως τότε το υπουργείο Οικονομικών ανασύροντας μια Απόφαση του… 1987 για την απαλλαγή από ΦΠΑ των επενδυτικών αγαθών, διευκολύνει τις τουριστικές μονάδες να προχωρήσουν σε προγραμματισμένες κατασκευαστικές εργασίες, “εξαφανίζοντας” το ΦΠΑ. Ο στόχος προφανής: τα ξενοδοχεία να “ξεπαγώσουν” τα σχέδια αναβάθμισης τους και τα συναφή επαγγέλματα, ειδικά στα νησιά, να πάρουν βαθιές ανάσες.

Η απαλλαγή αφορά σε δαπάνες κατασκευής για κτήρια, κτίσματα και κατασκευαστικές εργασίες εν γένει επί κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων, εφόσον εξυπηρετούν τις ανάγκες της επιχείρησης, συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την παροχή των υπηρεσιών της και ο φόρος που αναλογεί στις εργασίες αυτές είναι τουλάχιστον 3.000 ευρώ. Συνεπώς μιλάμε για μεγάλες εργασίες και όχι για… μερεμέτια.

Οι προϋποθέσεις για την απαλλαγή

Η απαλλαγή “τρέχει” από 1η Ιουλίου, υπό τις εξής προϋποθέσεις:
• η κατασκευή, η ανέγερση ή ο εκσυγχρονισμός της ξενοδοχειακής μονάδας να γίνεται επί ακινήτου που ανήκει είτε κατά κυριότητα στην υποκείμενη στον φόρο επιχείρηση είτε έχει οποιαδήποτε έννομη σχέση επί αυτού για χρονικό διάστημα τουλάχιστον εννέα ετών
• ο υποκείμενος στον φόρο επενδυτής, υποβάλλει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. ως δικαιολογητικό για τη επένδυσή του την σύμβαση ή τις συμβάσεις κατασκευής του έργου, προμήθειας αγαθών ή παροχής υπηρεσιών που έχει συνάψει με τον αντισυμβαλλόμενό του και την σχετική με το έργο άδεια δόμησης
• Για κάθε σύμβαση εκδίδεται ξεχωριστή βεβαίωση, για καθαρή αξία κατασκευαστικών εργασιών ισόποση του αντίστοιχου ανταλλάγματος που αναγράφεται στην συγκεκριμένη σύμβαση, θεωρημένο αντίγραφο της οποίας επισυνάπτεται ως αναπόσπαστο τμήμα της χορηγούμενης βεβαίωσης.
• Στην περίπτωση που πραγματοποιηθούν συμπληρωματικές εργασίες ακολουθείται η ίδια διαδικασία με βάση τη συμπληρωματική σύμβαση που συνάπτεται μεταξύ του επενδυτή και του αντισυμβαλλόμενού του.

Πηγή: economistas.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα