Οι τροχαίες παραβάσεις «φουσκώνουν» τις οφειλές των δημοτών προς τους Δήμους – Αναγκαστικά μέτρα είσπραξης για χρέη άνω των 50 ευρώ!

Πρέπει να διαβάσετε

Οι κλήσεις από τροχαίες παραβάσεις έχουν τη «μερίδα του λέοντος» στο οφειλόμενο ποσό προς τους Δήμους Ηρακλείου και Ρεθύμνου, από δημότες.

Δήμος Ηρακλείου

Τα αριθμητικά δεδομένα για το Δήμο Ηρακλείου είναι εντυπωσιακά. Μόνο το 2018 βεβαιώθηκαν παραβάσεις σε 4.800 περίπου δημότες, με το ύψος των οφειλών να ανέρχεται σε 1.220.000 ευρώ.

«Είναι απίστευτο πόσες παραβάσεις έχουν καταγραφεί. Είναι απίστευτο ότι ορισμένοι δημότες έχουν σε μια χρονιά μέσα 6.000 – 7.000 ευρώ από κλήσεις, που σημαίνει ότι κάποιοι αδιαφορούσαν παντελώς. Επίσης, έχουμε αρκετές οφειλές από τέλη παρεπιδημούντων. Αυτές τις μέρες έχουν σταλεί μερικές εκατοντάδες βεβαιώσεις για το 2018» σχολίασε στην Τηλεόραση CRETA ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Μανόλης Βασιλάκης.

Δήμος Ρεθύμνου

Σταθερές στα υψηλά επίπεδα των 11 εκ. ευρώ παραμένουν οι οφειλές των δημοτών την τελευταία δεκαετία στο Δήμο Ρεθύμνου, με τις αυξομειώσεις που καταγράφονται ανά έτος να είναι μικρές, καθώς πολλές από αυτές είναι σε ρυθμίσεις, αλλά παράλληλα βεβαιώνονται διαρκώς νέες.

«Το μεγαλύτερο ποσό προέρχεται από κλήσεις. Για να καταλάβετε, 4 εκ. είναι από κλήσεις. Από την ελεγχόμενη στάθμευση είναι 1 εκ. ευρώ. Ωστόσο, αρκετές από αυτές τις περιπτώσεις είναι άνθρωποι που ήρθαν κι έφυγαν. Υπάρχει κι ένα προνόμιο στα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα που έγινε με ένα νόμο που ζήτησαν οι ιδιοκτήτες, να μην είναι δηλαδή υπεύθυνοι για τις παραβάσεις των πελατών τους, ενώ θα μπορούσαν να δεσμεύουν την κάρτα και για μελλοντικές παραβάσεις. Κι όλοι αυτοί ξεφεύγουν και σωρεύουν χρέη. Ένα χρέος το οποίο το κουβαλάμε, φαίνεται στα βιβλία μας, αλλά ελπίδα είσπραξης μάλλον δεν υπάρχει καμία. Μια άλλη κατηγορία οφειλών είναι από το επιχειρείν, από κάποιους που κάνουν γρήγορα μια επιχείρηση, είτε νοικιάζουν ένα ξενοδοχείο, είτε έχουν διάφορες καφετέριες και μετά κλείνουν ή μετασχηματίζουν τις επωνυμίες τους και τα ΑΦΜ τους και δεν έχουμε δυστυχώς τρόπο να εισπράξουμε το ποσό, επειδή δεν υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία» ανέφερε ο Δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης.

«Τα χρέη των δημοτών κυμαίνονται από 11.500.000 ευρώ μέχρι 12.500.000 ευρώ. Το ποσό αυτό είναι κυμαινόμενο. Εμείς εισπράττουμε κάθε χρόνο από αυτά τα χρέη από 600.000 μέχρι 1.000.000 ευρώ. Όμως μετά βεβαιώνονται νέα. Το μεγαλύτερο ποσό αυτών των οφειλών είναι σε ρυθμίσεις. Αν και πιάνουμε τους στόχους ετησίως, το θέμα είναι να μπορέσουμε κάποια στιγμή αυτό το ποσό να το κατεβάσουμε στα 7 – 6 εκ. ευρώ» δήλωσε στην εφημερίδα Ρεθεμνιώτικα Νέα, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Ρεθύμνου, Στέλιος Σπανουδάκης.

Αναγκαστικά μέτρα είσπραξης

Το νέο θεσμικό πλαίσιο επιβάλλει στους Δήμους να προβούν σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης βεβαιωθέντων εσόδων για οφειλές άνω των 50 ευρώ. Μάλιστα, τώρα η παραγραφή γίνεται στα πέντε χρόνια κι υπάρχει ένα περιθώριο μέχρι τον Μάρτιο του 2025 να εισπραχθούν και οφειλές εικοσαετίας. Αυτήν τη στιγμή στο «μικροσκόπιο» έχουν μπει οι οφειλές του 2018.

«Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπάλληλος του Δήμου που δε θα βεβαιώσει μια κλήση για παράδειγμα, σε περίπτωση ελέγχου, προβλέπεται να χρεωθεί ο ίδιος το οφειλόμενο ποσό» τόνισε ο κ. Βασιλάκης. «Υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών σε 12 ή 24 δόσεις. Επίσης, εάν η ειδοποίηση έχει αποσταλεί σε λάθος διεύθυνση, εφόσον ο οφειλέτης το αποδείξει, διαγράφονται τα περαιτέρω πρόστιμα και πληρώνει μόνο το αρχικό ποσό. Αυτό είναι σημαντικό, γιατί πολλές φορές οι επιπρόσθετες επιβαρύνσεις είναι υψηλότερες, απ’ότι το αρχικό ποσό».

«Έχουμε ζητήσει επανειλημμένως κι εγγράφως από το Υπουργείο κάποια μικροποσά κάτω από 10 ευρώ, να μην τα αναζητούμε. Διότι στο τέλος της ημέρας η δαπάνη που κάνουμε είναι μεγαλύτερη από το όποιο όφελος προκύπτει» σημείωσε ο κ. Μαρινάκης.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα