Η σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας για την άρση ασυλίας των 13 βουλευτών της Νέα Δημοκρατία συνιστά κάτι περισσότερο από μια τυπική κοινοβουλευτική διαδικασία.
Για το Μέγαρο Μαξίμου, αποτελεί ένα κρίσιμο τεστ εσωκομματικής συνοχής σε μια περίοδο όπου το κλίμα είναι ήδη επιβαρυμένο.
Η κυβερνητική επιδίωξη για υπερψήφιση των άρσεων με όσο το δυνατόν ευρύτερη στήριξη δεν σχετίζεται μόνο με την ουσία των υποθέσεων που συνδέονται με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και με την εικόνα που εκπέμπεται προς την κοινωνία.
Η επιλογή να μην επιβληθεί κομματική πειθαρχία επιχειρεί να προσδώσει θεσμικό χαρακτήρα στη διαδικασία.
Το ερώτημα αφορά στο… εύρος των διαφοροποιήσεων. Οι τελευταίες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η “γραμμή” υπέρ της άρσης θα επικρατήσει σχεδόν σε απόλυτο βαθμό, με εξαίρεση τον Στέλιο Πέτσα που έχει προαναγγείλει την απουσία του.
Σε αντίθετη περίπτωση, ακόμη και μια διαδικασία που τυπικά θα ολοκληρωθεί ομαλά, μπορεί να αφήσει πίσω της ένα βαθύτερο πολιτικό αποτύπωμα.