Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
23.8 C
Ηράκλειο

Δες τον καιρό

«Οι σπόροι της Σμύρνης» στο Θέατρο της Ανατολικής Τάφρου

Πρέπει να διαβάσετε

H Περιφέρεια Κρήτης, στο πλαίσιο του Έτους Μικρασιατικού Ελληνισμού, όπως έχει χαρακτηρίσει το 2022, παρουσιάζει σε τέσσερις παραστάσεις το πρωτότυπο έργο «ΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ» του Νίκου Πλατύραχου, τιμώντας τον προσφυγικό Ελληνισμό της Κρήτης.

Οι παραστάσεις που έχουν ελεύθερη είσοδο για το κοινό ξεκινούν από το Ηράκλειο, 28 Αυγούστου – Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης», συνεχίζονται στο Ρέθυμνο, 30 Αυγούστου – Θέατρο «Ερωφίλη», ακολουθεί η παράσταση στα Χανιά, 31 Αυγούστου – Θέατρο Ανατολικής Τάφρου και ολοκληρώνονται στον Άγιο Νικόλαο, 2 Σεπτεμβρίου – Πλαζ ΕΟΤ. Όλες οι παραστάσεις ξεκινούν στις 9 το βράδυ.

Πρωτότυπο έργο με ανάθεση της Περιφέρειας Κρήτης

Όπως τονίζει ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτισμού της Περιφέρειας Κρήτης Κώστας Φασουλάκης, η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με τους Δήμους της Κρήτης (Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Αγίου Νικολάου) και την ΠΕΔ, στα πλαίσια των 100 χρόνων και του Αφιερωματικού Έτους για τη Μικρασία, ανέθεσε την δημιουργία αυτού του σπουδαίου έργου. Για εμάς είναι σημαντική η συνεργασία αυτή, γιατί ουσιαστικά είναι ένα πρωτότυπο έργο που γράφτηκε στην Κρήτη με αρκετούς συντελεστές από το νησί. Είναι χαρά μας που γίνεται αυτό και πιστεύουμε πως η παράδοση που έχουμε στο νησί να δημιουργούνται πρωτότυπα έργα σε συνεργασία της Αυτοδιοίκησης, είναι πολύ σημαντικό».

Έργο της πολιτιστικής ώσμωσης του ελληνισμού

Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης, ο συνθέτης και μαέστρος Νίκος Πλατύραχος επεσήμανε πως «οι σπόροι της Σμύρνης» είναι ένα έργο αποτέλεσμα της πολιτιστικής ώσμωσης που έφερε ο πολιτισμός της Μικρασίας στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως ως αποτύπωμα της ώσμωσης και των επιρροών της θα παρουσιαστεί στο κοινό της Κρήτης.

Η πρωτότυπη σύνθεση εδράζεται αρχικά, τόσο σε τραγούδια και μουσικές της Σμύρνης, όσο και στη «σπορά» αυτών στην ελληνική ενδοχώρα μετά τη μικρασιατική καταστροφή, στη μετεξέλιξή τους δηλαδή στο ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι, έως και την κατάληξη σε αυτό που ευρέως ονομάζουμε έντεχνο τραγούδι, μιας διαδρομής, περίπου, 40 χρόνων.

Σημαντικοί ερμηνευτές

Ο Διευθυντής της Χορωδίας Ιωάννης Ιδομενέως σημείωσε πως ο Νίκος Πλατύραχος στο πρωτότυπο έργο του έχει καταφέρει να κρατήσει την ουσία των εξαιρετικών τραγουδιών και να τα προσαρμόσει για να παιχτούν από τη Συμφωνική Ορχήστρα και να τραγουδηθούν με το χορωδιακό ήχο, φτιάχνοντας ένα σύνολο με πολύ εσωτερική ένταση και μοναδικότητα.
Η Ορχήστρα Νέων Κρήτης Δήμου Ηρακλείου ΣΟΝΚΔΗ, υπό τη διεύθυνση του συνθέτη Νίκου Πλατύραχου συμπράττει με το εμβληματικό συγκρότημα POLIS Ensemble, το φωνητικό σύνολο «Φωνωδία», υπό τη διεύθυνση του Ιωάννη Ιδομενέως, ενώ η παράσταση σφραγίζεται από την παρουσία του διεθνούς μας βαρύτονου Τάση Χριστογιαννόπουλου, ο οποίος ερμηνεύει μοναδικά τα τραγούδια της εν λόγω περιόδου, ολοκληρώνοντας την επαφή του κοινού μ’ έναν τρόπο πληρέστερο και πιο κοντινό στα ακούσματά της βιωμένης μνήμης του.

Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης

Η Πρόεδρος της ΔΗΚΕΗ, Αντιδήμαρχος Ηρακλείου Ρένα Παπαδάκη επεσήμανε πως «είναι μεγάλη τιμή για τη συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης του Δήμου Ηρακλείου που συμμετέχει σε αυτή την πρωτότυπη παράσταση. Η συμφωνική ορχήστρα στελεχώνεται από νέους ταλαντούχους μουσικούς που εδώ συμπράττουν με σημαντικούς και αναγνωρισμένους δημιουργούς, καλλιτέχνες και μουσικά σχήματα και είναι έτοιμη να μοιραστεί τη φρεσκάδα και το ταλέντο της».
Στις παραστάσεις συμμετέχουν σημαντικές καλλιτεχνικές δυνάμεις της Κρήτης και των νέων της, που συμπράττουν με σημαντικούς και καταξιωμένους δημιουργούς, ερμηνευτές και μουσικά σχήματα παράγοντας πρωτότυπο έργο, αποδίδοντας συγχρόνως φόρο τιμής στη Μικρά Ασία και τους ανθρώπους της.

Μνήμη, έμπνευση και δημιουργία

Ο Γιάννης Γιαννακάκης Αντιδήμαρχος Δήμου Χανίων, υπογράμμισε πως «εκτός από τη μνήμη μιας καταστροφής είναι ευκαιρία να θυμηθούμε και όσα γέννησε αυτή η μετακίνηση του πληθυσμού με την έμπνευση η οποία συνεχίζει να υπάρχει ακόμα και σήμερα. Αυτή η έμπνευση όπως μεταφέρεται από τους δημιουργούς και τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης και τους υπόλοιπους συντελεστές θα είναι μια ακόμη ευκαιρία να συναντηθούμε όλοι μαζί στα θέατρα της Κρήτης».
Η λογική της παράστασης είναι μία κινηματογραφική διαδρομή, με ανάλογης απόχρωσης ενορχήστρωση για συμφωνική ορχήστρα και ορχηστρικά κομμάτια που αναδεικνύουν τη δεινότητά της.
Ο Θωμάς Κρεβετζάκης Αντιδήμαρχος Ρεθύμνης, μίλησε για τα «πολύτιμα κιβώτια μνήμης» τα οποία μετέφεραν οι μικρασιάτες και ο Νίκος Πλατύραχος μας τα παρουσιάζει «σε ένα σύγχρονο έργο με επαναπροσεγγίσεις αλλά και με πρωτότυπη μουσική βασισμένη στα ηχοχρώματα τα οποία μετέφεραν και βοήθησαν στην αναζωογόνηση τόσο του αστικού όσο το ελαφριού, αλλά κυρίως του ρεμπέτικου τραγουδιού. Εγώ θα πρόσθετα και στο κομμάτι της κρητικής μουσικής με τους πρωτομάστορες».

Πολιτισμός και συγκρητισμός
Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Αγίου Νικολάου Χάρης Αλεξάκης υπενθύμισε πως τα τελευταία χρόνια Περιφέρεια Κρήτης και Μητροπολιτικοί Δήμοι έχουν προσπαθήσει μέσω του πολιτισμού να ενώσουν και να αξιοποιήσουν την έννοια του συγκρητισμού. «Οι σπόροι της Σμύρνης, μια παραγωγή με σημαντικότατους καλλιτέχνες, ένα πρωτότυπο έργο, έρχεται να αναδείξει τη συνεργασία όλης της Κρήτης μέσω του πολιτισμού. Η δημιουργία πρωτότυπων έργων μας έχει φέρει όλους πιο κοντά και αναδεικνύει και την Κρήτη συνολικά. Η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί και σας περιμένουμε όλους στις παραστάσεις που θα πραγματοποιηθούν σε όλη την Κρήτη».

Κλασική μουσική παράδοση

Το έργο, που δημιουργήθηκε από τον συνθέτη για το αφιερωματικό έτος 2022, είναι ενιαίο, τα μουσικά θέματα αναδύονται το ένα μετά το άλλο, ή σε ευρηματικές αντιστίξεις (το ένα μέσα στο άλλο, ή σε παράλληλες γραμμές), μέσα από «γέφυρες» πρωτότυπης μουσικής.
Ο Αλέξανδρος Καψοκαβάδης, μέλος του POLIS ENSEMBLE μίλησε για καινούργιες εμπειρίες του μουσικού σχήματος, σε σημαντικούς χώρους που θα δοθούν οι παραστάσεις καθώς και τη δυνατότητα μέσα από αυτές, ν’ αναδειχθεί η κλασική φύση των αποκαλούμενων παραδοσιακών ανατολικών οργάνων όπως είναι οι λίρες, τα κανονάκια, τα λαούτα κ.α.

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα