Οι Σκανδιναβοί αγοράζουν ακίνητα στην Αλβανία

Πρέπει να διαβάσετε

Ο κατασκευαστικός κλάδος και η αγορά ακινήτων της Αλβανίας εξακολουθούν να αποτελούν την κινητήρια δύναμη πίσω από την οικονομία της χώρας, όπως φαίνεται από την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη του α’ τριμήνου 2023.

Η τρέχουσα έκρηξη στην αγορά ακινήτων ενισχύεται περαιτέρω από την ακμάζουσα τουριστική βιομηχανία της χώρας, με αξιοσημείωτη αύξηση 58% στην εισροή επισκεπτών στην Αλβανία τόσο για τουριστικούς όσο και για επαγγελματικούς σκοπούς. Αυτή η αύξηση έχει ωθήσει πολλούς να επενδύσουν στην αναπτυσσόμενη αγορά ακινήτων της χώρας.

Κατά τη διάρκεια πρόσφατης κοινοβουλευτικής έκθεσης, ο Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ακινήτων DRPP επεσήμανε την αύξηση 24% στην αγορά ακινήτων από ξένους, φτάνοντας συνολικά τις 2.884 συναλλαγές το 2022. Αυτή η αύξηση των ξένων επενδύσεων εκτιμάται ότι συνέβαλε περί τα 450 με 500 εκατ. ευρώ στην οικονομία της Αλβανίας.

Η εν λόγω ανοδική τάση αναμένεται να συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με τις Σκανδιναβικές χώρες να πρωτοστατούν, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 90% των πωλήσεων ακινήτων σε δημοφιλείς περιοχές όπως οι Άγιοι Σαράντα. Επιπλέον, αυξημένο είναι το ενδιαφέρον και για την παραλιακή περιοχή της Αυλώνας, ειδικά από νεότερους αγοραστές. Ενδιαφέρον παρατηρείται από ξένους επενδυτές και για ακίνητα στα Τίρανα, ιδίως μέσω συμβάσεων μίσθωσης.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα