Οι πυρκαγιές της Αυστραλίας διεύρυναν την τρύπα του όζοντος και ανέβασαν την παγκόσμια θερμοκρασία

Ο καπνός από τις καταστροφικές πυρκαγιές που κατέκαψαν όλη τη νοτιοανατολική Αυστραλία το 2019–20 προκάλεσε αύξηση των ατμοσφαιρικών θερμοκρασιών και πιθανότατα έκανε μεγαλύτερη την τρύπα στο στρώμα του όζοντος, σύμφωνα με νέα μελέτη.

ΦΩΤΙΑ

Όπως αναφέρεται στο Nature, η ακραία ξηρασία το 2019 προκάλεσε πυρκαγιές άνευ προηγουμένου έντασης, οι οποίες έκαψαν περισσότερα από 5,8 εκατομμύρια εκτάρια.

Εκτός από την πρόκληση καταστροφικών ζημιών, οι πυρκαγιές είχε ως αποτέλεσμα θύλακες καπνού να ανέβουν στην ατμόσφαιρα αυξάνοντας προοδευτικά τις θερμοκρασίες στην κατώτερη στρατόσφαιρα πάνω από την Αυστραλία κατά 3 °C.

Παγκοσμίως, οι θερμοκρασίες στην κατώτερη στρατόσφαιρα αυξήθηκαν κατά 0,7 °C — πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από την έκρηξη του όρους Pinatubo στις Φιλιππίνες το 1991, στέλοντας ένα σωρό τέφρας στην ατμόσφαιρα, λέει η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports στις 25 Αυγούστου.

ΦΩΤΙΑ

Η αύξηση της θερμοκρασίας διήρκεσε περίπου τέσσερις μήνες.

Το αποτέλεσμα «ήταν ισοδύναμο με αυτό που θα βλέπαμε από μια μέτρια ηφαιστειακή έκρηξη», λέει η επιστήμονας Nerilie Abram  και τονίζει πως «Αυτό που ανακαλύπτουμε για το μέγεθος αυτών των πυρκαγιών είναι αξιοσημείωτο».

Πηγήskai.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα