Οι προσδιορισμοί των εκλογών, οι κατευθύνσεις της χώρας

Πρέπει να διαβάσετε

Γιώργος Ζερβάκης
Γιώργος Ζερβάκης
Εκπρόσωπος των Ευρωπαίων Φεντεραλιστών Κρήτης
Ο κ. Γιώργος Α. Ζερβάκης είναι εκπρόσωπος των Ευρωπαίων Φεντεραλιστών Κρήτης

Δέκα πέντε χρόνια μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, που επηρέασε και την χώρα μας, την κοινωνία μας, με ένα κράτος εγκλωβισμένο στα ελλείμματα, στην ανυπαρξία θεσμικών μεταρρυθμίσεων, με μια κοινωνία διαπαιδαγωγημένη αρνητικά στην ακινησία και στην στασιμότητα, έχει έρθει η ώρα, έχουν ωριμάσει οι συνθήκες, για να εγκαταλειφθούν πλήρως τα κατάλοιπα των ψευδαισθήσεων.

Νέα πολιτικά δεδομένα έρχονται να διεισδύσουν στο σήμερα, φέρνοντας ανακατατάξεις με το παρελθόν. Μια νέα πολιτική πρακτική και αντίληψη συνδέεται με την ιστορία και τις διεθνείς μεταβολές.

Η γενιά όπως η δική μου, έζησε την πτώση των ολοκληρωτικών καθεστώτων του υπαρκτού σοσιαλισμού, το γκρέμισμα του Τείχους του Βερολίνου, βίωσε αυτές τις κοσμοϊστορικές αλλαγές, με ισχυροποίηση των αξιών της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, το πέρασμα της ενωμένης Ευρώπης σε μια νέα εποχή, με την Συνθήκη του Maastrict. Και σήμερα, αυτή η γενιά έρχεται αναζητήσει την διασύνδεση της με την νεότερη γενιά των επάλληλων κρίσεων. Της οικονομικής, της υγειονομικής πανδημίας, της κρίσης από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Μια γενιά δυναμικών προδιαγραφών, προικισμένη, ικανή, που μπορεί να εκφράσει τη νέα εθνική ανάταση, όπως εκείνη που συνδέθηκε με την επανάσταση στο Γουδί το 1909 και τον θριαμβευτικό ερχομό του Ελευθερίου Βενιζέλου, τις νίκες των Βαλκανικών πολέμων. Την ανάταση της χώρας μετά τον αδελφοκτόνο εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε την κατοχή από τις δυνάμεις του Άξονα.

Η πτώση της επτάχρονης δικτατορίας συνοδεύθηκε από την εθνική τραγωδία της Κύπρου, δίνοντας την θέση της με την έλευση του Κωνσταντίνου Καραμανλή τις κρίσιμες εκείνες ώρες, το ξημέρωμα της 24ης Ιουλίου 1974, στην επαναφορά του δημοκρατικού πολιτεύματος, στη νόμιμη πολιτική δραστηριότητα, στον ομαλό κοινοβουλευτικό βίο, στην οριστική επίλυση του Πολιτειακού ζητήματος. Ήταν η θριαμβευτική επιστροφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή που συν τοις άλλοις πέτυχε το επίτευγμα της ένταξης της χώρας στην ΕΟΚ, την ομαλή κυβερνητική εναλλαγή των πολιτικών δυνάμεων, την μετατόπιση όσων είχαν μια άλλη αντίληψη και θέση, προς τον γεωπολιτικό ευρωατλαντικό προσανατολισμό της χώρας.

Η μεταπολιτευτική μας ιστορία και διαδρομή, καθορίσθηκε από την οραματική, στρατηγική επιλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή για την ένταξη μας στην ΕΟΚ, την οποία ακολούθησαν δυο δεκαετίες μετά η ένταξη μας στην ευρωζώνη, αλλά και η εξίσου στρατηγική επιλογή για την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ.

Σε αυτό τον μισό αιώνα, η εθνική μας πορεία, την οποία σημάδεψαν λάθη και παραλείψεις, ατέλειες και ελλείμματα, ακολουθεί μια διαδρομή ορθών κατευθύνσεων και επιλογών, ξεπερνώντας δόγματα, ριζοσπαστισμούς, ιδεοληψίες. Οι ανορθολογισμοί των αδιέξοδων στερεοτύπων υποχώρησαν αναφανδόν, έχοντας να αντιμετωπίσουν τον ρεαλισμό, την κανονικότητα των πολιτικών θεμελίων, με την χώρα να βρίσκεται στην σωστή πλευρά της Ιστορίας.

* Το άρθρο έχει γραφεί για τον ιστότοπο Creta24.gr

Άλλα Πρόσφατα