Οι δαπάνες στη συμβατική έρευνα υδρογονανθράκων ανακάμπτουν και αναμένεται να ξεπεράσουν τα 50 δισ. δολάρια φέτος, δηλαδή το υψηλότερο επίπεδο από το 2019. Εντούτοις, οι εταιρείες εξακολουθούν να περιμένουν τα αποτελέσματα που ήλπιζαν. Η έρευνα της Rystad Energy δείχνει ότι παρά τις αυξημένες επενδύσεις, οι ανακαλυφθείσες ποσότητες υποχωρούν σε νέα χαμηλά.
Η εκτίμησή μας δείχνει ότι στο α’ εξάμηνο του 2023 ανακαλύφθηκαν 2,6 δισ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου, 42% χαμηλότερα από ότι στο α’ εξάμηνο του 2022, όταν ανακαλύφθηκαν 4,5 δισ. βαρέλια. Πραγματοποιήθηκαν 55 ανακαλύψεις, έναντι 80 στο αντίστοιχο περσινό διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι οι ανακαλύψεις το 2023 ήταν κατά μέσο όρο στα 47 εκατ. βαρέλια, έναντι 56 εκατ. βαρέλια ένα χρόνο νωρίτερα.
Ο κλάδος της έρευνας και παραγωγής βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο, όπου πολλές εταιρείες είναι προσεκτικές και αλλάζουν τη στρατηγική τους για να στοχεύσουν πιο επικερδείς και γεωλογικά κατανοητές περιοχές. Αυτή η στρατηγική στροφή και η αποτυχία αρκετών κρίσιμων γεωτρήσεων υψηλών δυνατοτήτων συμβάλουν στην πτώση.
Στο κυνήγι νέων αποθεμάτων, οι εταιρείες δίνουν προτεραιότητα στον υπεράκτιο τομέα, προσπαθώντας να κεφαλαιοποιήσουν ανεξερεύνητες ή συνοριακές περιοχές για να ξεκλειδώσουν όγκους μέσα από έργα υψηλού ρίσκου και υψηλού κόστους. Ο υπεράκτιος τομέας αντιστοιχεί σε περίπου 95% των δαπανών για εξερεύνηση φέτος, αλλά μόλις στα δύο τρίτα των ανακαλυφθέντων ποσοτήτων.
“Οι εταιρείες παραγωγής αντιμετωπίζουν μια περίοδο αβεβαιόητας. Είναι πρόθυμες να κεφαλαιοποιήσουν την αυξημένη ζήτηση για ορυκτά καύσιμα και να βρουν πρόσθετους πόρους, αλλά τα πρόσφατα αποτελέσματα ήταν ελλιπή. Αν οι προσπάθειες εξερεύνησης συνεχίσουν να αποφέρουν απογοητευτικά αποτελέσματα για το υπόλοιπο του έτους, τότε το 2023 μπορεί να είναι έτος-ρεκόρ για τους λάθος λόγους”, δήλωσε ο Αατίσα Μαχατζάν, αντιπρόεδρος έρευνας στην έρευνα υδρογονανθράκων της Rystad Energy.
Που είναι τα αποθέματα;
Η συνεχόμενη ανάπτυξη στο υπεράκτιο οικόπεδο Σταμπρόεκ της Γουιάνας σημαίνει ότι η χώρα της Καραϊβικής ηγείται στις ανακαλυφθείσες ποσότητες με 603 εκατ. βαρέλια το 2023. Η Τουρκία είναι δεύτερη με 380 εκατ. βαρέλια, ακολουθεί η Νιγηρία με 296 εκατ. βαρέλια και η Ναμίμπια με 287 εκατ. βαρέλια, ενώ το δυναμικό αυτών των εκτιμήσεων θα ενισχυθεί καθώς τα αποθέματα κατανοούνται καλύτερα όσο περνάει ο χρόνος.
Οι υπεράκτιες ανακαλύψεις απλώνονται εξίσου μεταξύ των υπερ-βαθέων, βαθέων και ρηχών ανακαλύψεων. Πάντως, αναμένουμε αυξημένη δραστηριότητα στο υπόλοιπο του 2023, ιδίως στην αγορά μεγάλου βάθους, με προσδοκώμενη ανάπτυξη 27% σε σχέση με το 2022 σε όρους γεωτρήσεων.
Οι μεγάλες γεωτρήσεις που απέτυχαν
Η έρευνά μας δείχνει ότι 31 γεωτρήσεις υψηλού αντίκτυπου – που κατηγοριοποιήθηκαν με βάση το σύστημά μας σύμφωνα με τη σημασία και το δυναμικό του κάθε έργου – αναμένεται να πραγματοποιηθούν φέτος. Μέχρι στιγμής, 13 ολοκληρώθηκαν, έξι συνεχίζονται και 12 παραμένουν υπό σχεδιασμό. Μόλις τέσσερις από τις 13 που ολοκληρώθηκαν ανακάλυψαν υδρογονάνθρακες, δηλαδή ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 31%. Τα αποτελέσματα τριών γεωτρήσεων δεν ανακοινώθηκαν, ενώ οι υπόλοιπες έξι δεν κατάφεραν να εντοπίσουν αποθέματα. Οι αποτυχίες αυτές επηρεάζουν σημαντικά τους συνολικούς ανακαλυφθέντες όγκους και συμβάλουν στην αποτυχία.
Οι μεγάλες πετρελαϊκές συνεχίζουν να επενδύουν
Οι έξι μεγάλες πετρελαϊκές – ExxonMobil, BP, Shell, TotalEnergies, Eni και Chevron – συνεχίζουν να παίζουν κρίσιμο ρόλο στην εξερεύνηση διεθνώς, καθώς διαθέτουν μεγάλο μερίδιο στις δαπάνες και τους συμβατικούς ανακαλυφθέντες όγκους. Οι έξι αυτές εταιρείες αναμένεται να δαπανήσουν περίπου 7 δισ. δολάρια φέτος για την εξερεύνηση, δηλαδή 10% περισσότερα από το 2022.
Η εξερεύνηση αναμένεται να ενισχυθεί στο β’ εξάμηνο του 2023, καθώς έχουν προγραμματιστεί κρίσιμες ερευνητικές γεωτρήσεις. Η πρόβλεψή μας δείχνει ότι οι μεγάλες εταιρείες θα συμβάλουν το 14% των παγκοσμίων δαπανών στην εξερεύνηση στους επόμενους μήνες, πράγμα που δείχνει τη σχετική τους σημασία σε ένα περιβάλλον όπου η εξερεύνηση έχει στραφεί στον υπεράκτιο τομέα με περισσότερη έμφαση σε συνοριακές περιοχές. Αυτές οι υπο-εξερευνημένες ή παρθένες περιοχές διαθέτουν ορισμένα από τα πιο υποσχόμενα τεχνικά έργα και οι μεγάλες πετρελαϊκές παίζουν ζωτικό ρόλο στην εξερεύνησή τους κατά τα επόμενα χρόνια.
Τα προφίλ δαπανών και δραστηριότητας των μεγάλων πετρελαϊκών τις τοποθετούν καλά εντός της αγοράς, όμως οι εθνικές πετρελαϊκές έχουν την πιο εκτενή βάση αποθεμάτων στη διάθεσή τους. Πάνω από τις μισές δαπάνες για εξερεύνηση το 2023 θα προέλθουν από τις εθνικές εταιρείες και τις εθνικές εταιρείες με διεθνή παρουσία.
Όμως, ενδέχεται να υπάρξει κάποια επιτυχία φέτος, καθώς έχει ολοκληρωθεί μόλις το 30% των αναμενόμενων γεωτρήσεων, πράγμα που δείχνει το μέγεθος των δραστηριοτήτων που έχει απομείνει. Μόλις 23 από τις υπόλοιπες 56 γεωτρήσεις έχουν διενεργηθεί ή αναμένεται να διενεργηθούν φέτος, άρα το 60% θα γίνει στο υπόλοιπο του έτους ή το 2024. Έτσι, ακόμα και αν το 2023 αποδειχτεί αποτυχημένο, ίσως σημειωθεί μια ανάκαμψη το επόμενο έτος.