Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024
27.4 C
Ηράκλειο

Δες τον καιρό

Οι μεγάλες προκλήσεις για την Περιφέρεια Κρήτης – «Αδειάζει η κλεψύδρα» για τον ΒΟΑΚ, τι θα γίνει με την επάρκεια νερού

Πρέπει να διαβάσετε

Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης, κλιματική αλλαγή και έργα υποδομών για τον πρωτογενή τομέα, είναι οι μεγάλες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Περιφέρεια Κρήτης. Για τις προτεραιότητες που αφορούν στην επόμενη ημέρα για την ανάπτυξη του νησιού αλλά και για τον κυρίαρχο ρόλο που θα πρέπει να έχει το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο, μίλησε στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της Τηλεόρασης CRETA και τη Μίρκα Οικονομοπούλου, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Βαγγέλης Ζάχαρης, ο οποίος εξελέγη ομόφωνα. 

«Να ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές για να μη χαθούν χρήματα για τον ΒΟΑΚ»

Έντονη ανησυχία έχουν προκαλέσει οι καθυστερήσεις στο άνοιγμα των οικονομικών προσφορών για τον ΒΟΑΚ και συγκεκριμένα για το τμήμα Ηράκλειο-Χανιά, με τον κίνδυνο να χαθεί η χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης να είναι ορατός.

Ο κ. Ζάχαρης, τόνισε την ανάγκη η Περιφέρεια Κρήτης, να διεκδικήσει άμεσα από την κυβέρνηση και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, να «τρέξουν» οι διαδικασίες, ενώ μίλησε για ΒΟΑΚ, από την Κίσσαμο έως την Σητεία, χωρίς εκπτώσεις.

«Πρέπει όλοι να εργαστούμε, προκειμένου να προωθηθούν τα μεγάλα έργα όπως ο ΒΟΑΚ, από την Κίσσαμο έως τη Σητεία, χωρίς εκπτώσεις. Ένα μεγάλο μέρος χρηματοδοτήσεων για τον ΒΟΑΚ προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης, γύρω στα 430-450 εκατ. ευρώ. Εάν δεν ανοιχτούν οι προσφορές και δεν προχωρήσουν τα έργα, πιθανόν να χαθούν αυτά τα χρήματα. Άρα εμείς πρέπει να διεκδικήσουμε προς την κεντρική κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, εφόσον κι αυτός ενδιαφέρεται για το έργο αυτό, να ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές και να μη χαθούν τα χρήματα».

«Πρότυπο για όλη την Ελλάδα η Ενιαία Αρχή Διαχείρισης των Υδάτων»

Μεγάλη πρόκληση για την Κρήτη, είναι η διαχείριση των υδάτων και η επάρκεια του νερού. Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε η δημιουργία της Ενιαίας Αρχής Διαχείρισης των Υδάτων, ένας οργανισμός, η λειτουργία του οποίου θα ξεκινήσει από το νησί και μπορεί να αποτελέσει, σύμφωνα με τον κ. Ζάχαρη, πρότυπο για ολόκληρη τη χώρα. 

«Η Ενιαία Αρχή Διαχείρισης των Υδάτων είναι κάτι που θα ξεκινήσει από την Κρήτη και θα δημιουργηθεί ένας οργανισμός που θα διαχειριστεί τα ύδατα και θα αποτελέσει το πρότυπο για την ανάπτυξη αντίστοιχων εταιρειών στην υπόλοιπη Ελλάδα».

«Θα εργαστούμε όλοι για το καλό της Κρήτης»

Για την ομόφωνη εκλογή του στα «ηνία» του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο κ. Ζάχαρης, μίλησε για τιμητική απόφαση, ενώ σχολιάζοντας τη σύνθεσή του, έκανε λόγο για «άριστο εκτελεστικό σχήμα», με στόχο και σκοπό να εργαστούν όλοι για το καλό της Κρήτης.

«Η σύνθεση του νέου περιφερειακού συμβουλίου έχει μια γκάμα ανθρώπων από διάφορους πολιτικούς χώρους, που είναι αξιόλογοι και αποφασισμένοι να εργαστούν σκληρά για το καλό της Κρήτης. Πιστεύω ότι θα είναι ένα άριστο εκτελεστικό σχήμα.  Είμαι ευτυχής που θα προεδρεύω σε ένα περιφερειακό συμβούλιο με τέτοιες προσωπικότητες και τέτοιες απόψεις».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα