Οι λόγοι που οδήγησαν στην εκτίναξη της τιμής του κακάο – Πως έχει επηρεαστεί η ελληνική σοκολατοποιία

Πρέπει να διαβάσετε

Της Φαίης Σφακιωτάκη

Σε πρωτόγνωρα υψηλά επίπεδα έχει φτάσει η τιμή του κακάο. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ελληνική σοκολατοποιία το ίδιο διάστημα πέρυσι αγόραζε 2.500 ευρώ τον τόνο και σήμερα τον αγοράζει 6.000 ευρώ!

«Από το 2020 έως το 2023 τα σοκολατοειδή έχουν αυξηθεί κατά περίπου 30-35%. Ενδεικτικά αναφέρω συσκευασίες με σοκολατάκια που είναι είτε στο κουτί, είτε στο σακουλάκι, όπου εκεί από 3,79 ευρώ έχουν πάει στα 4,99 ευρώ» σχολίασε στην Τηλεόραση CRETA o Πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος, Απόστολος Ραυτόπουλος.

Οι τιμές στο κακάο είχαν ήδη ξεκινήσει σταδιακά να αυξάνονται, λόγω μιας προσπάθειας βελτίωσης των συνθηκών εργασίας και αμοιβών στις χώρες παραγωγής. Ωστόσο, πίσω από την εκτίναξη της τιμής φέτος, βρίσκονται και δύο άλλοι παράγοντες. Αφενός αυξήθηκε η ζήτηση, καθώς σε χώρες όπως για παράδειγμα στην Κίνα, όπου η κατανάλωση ήταν παραδοσιακά χαμηλή, πλέον καταναλώνονται περισσότερα σοκολατοειδή. Αφετέρου, η τρέχουσα περίοδος συγκομιδής απέφερε χαμηλές ποσότητες, λόγω ασυνήθιστα έντονης ξηρασίας.

«Το 70% της παγκόσμιας παραγωγής έρχεται από τη Δυτική Αφρική. Εκεί λοιπόν υπάρχουν τρία προβλήματα. Το ένα είναι το φαινόμενο του Ελ Νίνιο. Από τη μια υπήρξε ξηρασία κι από την άλλη οι βροχοπτώσεις σημειώθηκαν σε χρόνο κατά τον οποίο δεν έπρεπε να βρέξει. Την κατάσταση επιδείνωσε περαιτέρω η αρρώστια την οποία έχουν πάθει και οι κόκοι του κακάο, αλλά και ο φλοιός του δέντρου, με αποτέλεσμα να έχουν καταστεί αδύναμα ως προς την παραγωγή» ανέφερε ο κ. Ραυτόπουλος.

Ο Διδάκτωρ Μετεωρολογίας, Μιχάλης Σιούτας, εξήγησε στην Τηλεόραση CRETA τι είναι το φαινόμενο Ελ Νίνιο. «Πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο σημειώνεται στους ωκεανούς και συγκεκριμένα στον Κεντρικό κι Ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό, όπου τα νερά θερμαίνονται πάρα πολύ σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές, σε μια πολύ μεγάλη έκταση. Η θερμοκρασία του νερού είναι μεγαλύτερη κατά 3 έως 5 βαθμούς από τις κανονικές τιμές κι αυτή η θέρμανση επηρεάζει το κλίμα σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Δημιουργεί θα έλεγα αλλοπρόσαλλες καιρικές συνθήκες. Η διάρκειά του είναι από 3 έως 6 μήνες και προκαλεί μεγάλες περιόδους ξηρασίας. Μπορεί όμως να έχουμε και διαστήματα βροχοπτώσεων με πολύ μεγάλη ένταση και να έχουμε και πλημμυρικά φαινόμενα. Η κλιματική αλλαγή μας δείχνει ότι το φαινόμενο αυτό έρχεται συχνότερα απ’ότι εμφανιζόταν στο παρελθόν, γιατί η περίοδος επανάληψής του ήταν 3 έως 5 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια όμως φαίνεται ότι έρχεται πιο συχνά.»

Η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής είναι η Ακτή Ελεφαντοστού, ενώ και η Μαδαγασκάρη, η Γκάνα, αλλά και το Εκουαδόρ, επίσης έχουν καλλιέργειες από κακαόδεντρα. Επειδή η περίοδος της τρέχουσας συγκομιδής ολοκληρώνεται τον Μάρτιο, αλλά ακολουθεί δεύτερη από τον Μάιο έως τον Ιούλιο, οι ελπίδες ως προς τις παραγόμενες ποσότητες εναποτίθενται τότε. Ωστόσο, ακόμη και η παραγωγή να ισορροπήσει, λόγω αυξανόμενης ζήτησης και βελτίωσης των αμοιβών των εργατών γηςθεωρείται σχεδόν απίθανο η τιμή του κακάο να επιστρέψει στα επίπεδα που ήταν πριν και αυτό είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα φανεί ακόμη εντονότερα και στην τιμή του τελικού προϊόντος που αγοράζει ο καταναλωτής.

«Υπάρχουν μεγάλες αυξήσεις, αλλά θα έλεγα ότι αυτήν τη στιγμή η ελληνική σοκολάτα δεν έχει υποστεί την αύξηση που έχουν υποστεί ξένες σοκολάτες παγκοσμίως» σημείωσε ο κ. Ραυτόπουλος.

Για τους λάτρεις της σοκολάτας τα καλά νέα είναι ότι προς ώρας, σε επίπεδο Ελλάδας, δεν υπάρχει το ενδεχόμενο έλλειψης κάποιων προϊόντων, λόγω της μειωμένης παραγωγής κακάο.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα