«Οι Κρητικοί έχουν τα πρωτεία σε προβλήματα υγείας που συνδέονται με τη μη ισορροπημένη διατροφή»

Πρέπει να διαβάσετε

Το 1ο Διεθνές Γαστρονομικό και Πολιτιστικό Συμπόσιο του Πανεπιστημίου YALE που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο την περασμένη εβδομάδα, έφερε στο προσκήνιο τη μεσογειακή διατροφή αλλά και ειδικότερα την κρητική δίαιτα.

«Για πρώτη φορά στο επίκεντρο βρέθηκε ο γαστρονομικός πλούτος της Κρήτης, διότι συνήθως μιλάμε για μεθοδολογίες, για επιστημονικά δεδομένα, τα οποία τεκμηριώνουν τη σημασία της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής» ανέφερε χαρακτηριστικά στην εκπομπή ΣΚΑΪ Τώρα και τη Φαίη Σφακιωτάκη η Αντωνία Τριχοπούλου, γιατρός και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, η οποία συμμετείχε στο Συμπόσιο, παρουσιάζοντας από την πλευρά της την επιρροή του «μεσογειακού πνεύματος» στις τοπικές δίαιτες. «Η βάση της μεσογειακής διατροφής είναι η κρητική και θα μπορούσαμε να πούμε ότι η κρητική διατροφή εκφράζει την καλύτερη εκδοχή της μεσογειακής διατροφής.»

Ωστόσο, στην Κρήτη του σήμερα, η διατροφή απέχει σημαντικά από αυτό το πρότυπο. «Βάλαμε πάρα πολύ κρέας και τυρί, μεγαλώσαμε τις ποσότητες και δεν περπατάμε. Αυτό μεταφράζεται σε καρδιοπάθειες, σε υπέρταση και βλέπουμε ότι οι Κρήτες πραγματικά έχουν τα πρωτεία κι είναι κρίμα. Εκείνο που μου έχει κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση είναι ότι λίγα χρόνια μετά την έρευνα των επτά χωρών, στην οποία συμμετείχαν και Κρητικοί και μέσω της οποίας κατοχυρώθηκε η μεσογειακή διατροφή, ο ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αντώνιος Καφάτος, είχε επισημάνει ότι αυτοί ακόμα οι Κρητικοί οι οποίοι συμμετείχαν στην έρευνα του Άνσελ Κις το 1960, μέσα σε μια δεκαετία είχαν αλλάξει τις διατροφικές τους συνήθειες. Τέτοια ήταν η δύναμη των κοινωνικο-οικονομικών αλλαγών οι οποίες συνέβησαν μετά το ’60» σημείωσε η κ. Τριχοπούλου και παράλληλα τόνισε πως η κατανάλωση υπερβολικά μεγάλων ποσοτήτων ζωικών τροφίμων, δε βλάπτει μόνο την υγεία μας, αλλά και το περιβάλλον, διότι απαιτείται η καλλιέργεια των τροφίμων των ζώων, τα οποία με τη σειρά τους παράγουν εκπομπές αερίου. «Αναφέρω το κλασικό παράδειγμα της Νοτίου Αμερικής, όπου εκεί καίνε τα δάση για να κάνουν ζωοτροφές».

Προσφάτως η κ. Τριχοπούλου επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο του Yale κι εκεί συζήτησε με τους φοιτητές την ανάγκη στροφής προς μια βιώσιμη διατροφή, με πρότυπο τη μεσογειακή διατροφή, η οποία προσφέρει ένα ισορροπημένο μοντέλο τόσο για την ανθρώπινη υγεία, όσο και για το περιβάλλον.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα