Οι Κρητικοί αλλάζουν καταναλωτικές συνήθειες λόγω της ακρίβειας και… δεν μετακινούνται

Πρέπει να διαβάσετε

«Φωτιά» έχουν βάλει στις τσέπες των καταναλωτών οι συνεχείς ανατιμήσεις με αρκετούς Κρητικούς να αλλάζουν ή και να… κόβουν συνήθειες.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο πρόεδρος του Επιστημονικού Σωματείου Logistics Νεκτάριος Κανακαράκης ανέφερε πως ανακοινώθηκε σήμερα από την ΕΛΣΤΑΤ ο πληθωρισμός που έχει «εκτιναχθεί» στο 11,3%. «Αυτό σημαίνει ότι ο πληθωρισμός κοιτάζει την γενικευμένη αλλαγή τιμών και υπηρεσιών σε μια συγκεκριμένη στιγμή σε μια χώρα, δεν αφορά μόνο συγκεκριμένα αγαθά αλλά όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες. Ο πληθωρισμός μας δείχνει την αξία του χρήματος που έχουμε σήμερα, δηλαδή αν με ένα ευρώ ψωνίζαμε προϊόντα του χθες, θα τα ψωνίζαμε λιγότερο. Ανακοινώθηκε το 11,3% και θα κάνω μια εκτίμηση ότι και μάλλον τον Ιούνιο θα πάνε στο 12%, γιατί οι τιμές στην ενέργεια, είναι αυτές που θα καθορίσουν τις τιμές γενικά των προϊόντων και των αγαθών παγκόσμια, γιατί το θέμα δεν είναι ελληνικό».

Διψήφιο νούμερο πληθωρισμού μετά από… 29 χρόνια

Πρόσθεσε δε, πως πρέπει να συγκριθούν οι τιμές με τον περασμένο Μάιο του 2021 και αν γίνει αυτό, τότε θα δούμε σημαντικές διαφορές. «Σε συγκεκριμένα πεδία παρατηρείται αυτό, στα δημητριακά, στα γαλακτοκομικά, στο ψωμί, στο κρέας, στα νωπά φρούτα και λαχανικά καθώς στα ζυμαρικά μια αύξηση γύρω στο 12-13%. Είναι μεγάλο το ποσοστό και βέβαια να τονίσω ότι αυτό το ποσοστό του πληθωρισμού έχουμε να το ζήσουμε 29 χρόνια στην Ελλάδα, ήταν αρχές του ’90 όταν ήταν διψήφιο το νούμερο που είχε η ελληνική επικράτεια και γενικά η χώρα μας».

Δεν μετακινούνται οι Κρητικοί – Τα στοιχεία ανά Περιφερειακή Ενότητα

Σύμφωνα με τον κ. Κανακαράκη, ακόμη και αν ο πόλεμος τελειώσει – καθώς επηρεάζει σημαντικά τις τιμές, ειδικά στα άλευρα, εκτιμά ότι θα είναι ακόμη δύσκολα τα πράγματα, γιατί το μεγαλύτερο κομμάτι που επηρεάζει την οικονομία και γενικά τη βιομηχανία, είναι η ενέργεια. «Το πετρέλαιο κίνησης που είναι η κινητήρια δύναμη για την κίνηση και τη μεταφορά για τις εμπορευματοποιήσεις, παρατηρείται αύξηση όπως και στην αμόλυβδη. Καταγράφονται μειωμένες κινήσεις μεταφοράς και στην Κρήτη. Αυτό που έχω να τονίσω ειδικά για την Κρήτη, είναι ότι ο αστικός ιστός στις μεγάλες πόλεις του νησιού σε Χανιά και Ηράκλειο, είναι μειωμένος φοβερά μιλάμε για μείωση 15-20% στην αγοραστική κίνηση και στο καλάθι της νοικοκυράς, αντίθετα το Ρέθυμνο, ο Άγιος Νικόλαος και η ενδοχώρα φαίνεται λίγο αυξημένη η κίνηση ή λίγο σταθερή, λόγω του τουρισμού αλλά και κάποιων ντόπιων τουριστών που επέστρεψαν ή φεύγουν από κάποιες άλλες εστίες της χώρας και επιστρέφουν στο νησί».

Ο κ. Κανακαράκης σημείωσε πως η Κρήτη βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα από τις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας, όσον αφορά την μείωση της κατανάλωσης. «Δεν είναι τόσο εμφανής στην Περιφέρεια μας, σε δεινότερη θέση είναι η Αττική και η Θεσσαλονίκη γιατί εκεί ζουν οι μεγαλύτερες πληθυσμιακές ομάδες. Βεβαίως δεν βοηθάει καθόλου, όπως είπα για τον πληθυσμό είναι εγκλωβισμένος. Δεν είναι όπως ο Κρητικός που θα έχει το μποστάνι του, το χωριό του και μπορεί να μειώσει κάποιες αγορές, στις μεγάλες πόλεις δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα».

Οι αυξήσεις στο πετρέλαιο, παρασέρνουν και τις… συσκευασίες

Όπως ανέφερε ο κ. Κανακαράκης επειδή το πετρέλαιο βοηθάει σε παραγωγές συσκευασίας προϊόντων, όπως το νάιλον ή ακόμη και το χαρτί που έχει αυξηθεί, αναμένονται αυξήσεις σε πρώτες ύλες. «Η αύξηση του πετρελαίου θα επιφέρει μικρές αυξήσεις σε μια σειρά προϊόντων που θα αφορούν τη συσκευασία τους. Άρα δηλαδή θα ακριβύνει και η τιμή του προϊόντος στο ράφι. Αναμένουμε να δούμε το ποσοστό των αυξήσεων, που δεν μπορώ να εκτιμήσεων ακόμη αλλά σίγουρα θα υπάρξουν λόγω της αύξησης του πετρελαίου, που βοηθάει στην παραγωγή των συσκευασιών».

Ο κ. Κανακαράκης πως οι καταναλωτές δεν αγοράζουν πια σε μεγάλο ποσοστό ποτά αλκοολούχα και αναψυκτικά ενώ και εκεί σημειώθηκε μια αύξηση γύρω στο 6%. «Ο καταναλωτής λόγω του ότι έχει χάσει την αγοραστική του δύναμη και το εισόδημα έχει μειωθεί, πάντα πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ με γνώμονα πόσο του ήρθε το κόστος ενέργειας και ανάλογα θα κάνει τα ψώνια του. Εστιάζεται σε ζυμαρικά, άλευρα, σάλτσες, είναι πράγματα βασικής ύλης και θα πάει στα νωπά φρούτα και σε λαχανικά. Άλλες περιοχές της Ελλάδος, δεν πάνε σε αυτές τις κατηγορίες. Ο Κρητικός έχει μείνει λίγο εκεί στάσιμος. Ελλείψεις δεν υπάρχουν στην αγορά, δεν βλέπω να υπάρχουν ελλείψεις, τα αποθέματα μας είναι ικανά για τους επόμενους μήνες αλλά γενικά δεν φαίνεται κάτι τέτοιο, αυτό που με ανησυχεί είναι ότι οι κλιματικές αλλαγές, το χάσιμο των σοδειών, ο πόλεμος, η αύξηση των μεταφορικών, των πρώτων υλών, μας φέρνει σε μια παραδοχή, να είμαστε κοντά σε μια μεγάλη επισιτιστική γραφή, που έχει ήδη καταγραφεί και από τα γραφεία του ΟΗΕ».

Κλείνοντας, ο κ. Κανακαράκης σημείωσε πως ήδη οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να έρθουν σε μια διαπραγμάτευση, γιατί η Ουκρανία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα στα άλευρα, εξοπλίζει την Αφρική αλλά και την Ευρώπη. «Αυτό που υπάρχει τώρα μια διαπραγμάτευση Γερμανίας, Γαλλίας και Ρωσίας ώστε τα άλευρα της Ουκρανίας που υπάρχουν, να διατεθούν στην αγορά. Ήδη διακρίνεται μια θετικότητα σε αυτό και υπάρχει συγκατάθεση της Ρωσίας, άρα πολλές ποσότητες θα απελευθερωθούν για να διατεθούν στην παγκόσμια αλυσίδα τροφίμων».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα