Οι Ευρωπαϊκές Περιφέρειες της CRPM αγωνιούν για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Πρέπει να διαβάσετε

Η συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου της Διάσκεψης των Παραθαλάσσιων και Νησιωτικών Περιφερειών της Ευρώπης (CRPM) πραγματοποιήθηκε στην επαρχιακή πόλη της Βρέστης, στην Περιφέρεια της Βρετάνης, στη Βορειοδυτική Γαλλία.

Οι δραστήριες Ευρωπαϊκές Περιφέρειες συναντήθηκαν προκειμένου να συζητήσουν τα σημαντικά ευρωπαϊκά θέματα, (διαπεριφερειακά και διακρατικά θέματα που απαιτούν κοινές ενέργειες και συνεργασίες) με άμεσες επιπτώσεις στην περιφερειακή ανάπτυξη, ενώ συμπέραναν και ότι οι πολίτες στην περιφέρεια της Ευρώπης έχουν κοινό μέλλον και γι αυτό δεσμεύτηκαν να προβάλουν το ευρωπαϊκό όραμα στις ερχόμενες ευρωεκλογές.

Η Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχε ενεργά και εκπροσωπήθηκε από τον Αλεξάκη Γιώργο Περιφερειακό Σύμβουλο και Εντεταλμένο για τα Ευρωπαϊκά & Διεθνή Θέματα, ο οποίος έχει εκλεγεί και Αντιπρόεδρος της CRPM.

Επίσης, συζητήθηκαν τα ακόλουθα θέματα:

Η έγκριση του νέου Προϋπολογισμού 2020-7 από το νέο Ευρωκοινοβούλιο και τα νέα ευρωπαϊκά όργανα διοίκησης μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019. Οι ευρωπαϊκές περιφέρειες δεν είναι ευχαριστημένες από τις προηγούμενες ανακοινώσεις της Κομισιόν για τον ερχόμενο Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό 2020-7 διότι δεν απηχούν αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη σήμερα και δηλώνουν ότι δεν είναι μια συζήτηση μόνο για περισσότερα χρήματα αλλά μια γενικότερη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης.

Το BREXIT όπου διαπιστώθηκε η αβεβαιότητα που επικρατεί ακόμη σήμερα λίγες ημέρες πριν την εκπνοή των προθεσμιών και σχεδόν δυο χρόνια μετά το δημοψήφισμα. Ωστόσο τονίστηκε ότι οι επιπτώσεις από το BREXIT θα είναι σημαντικές αφού οι εξαγωγές της ΕΕ στην Μ Βρετανία υπολογίζονται σε 2,2 δις € και αντίστοιχα οι εξαγωγές της Μ Βρετανίας στην ΕΕ εκτιμιούνται σε 700 εκ €. Ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών ζήτησε την ίδρυση ενός νέου Ευρωπαϊκού Ταμείου για τη βοήθεια σε περιοχές που θα πληγούν από το BREXIT.

Επίσης θέματα όπως η Κλιματική Αλλαγή, οι Μεταφορές και οι διάδρομοι της Ευρώπης, η Πολιτική Συνοχής, η ανανέωση της Εδαφικής Ατζέντας και τα θαλάσσια θέματα, όπου ανακοινώθηκε ότι η Επιτροπή Αλιείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε θετικά για τη δυνατότητα συγκρότησης Περιφερειακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας ανά Περιφέρεια (μια δυνατότητα που δεν υπήρχε μέχρι σήμερα διότι όλα γίνονταν σε επίπεδο κράτους – μέλους).

Για την ιστορία στην Περιφέρεια της Βρετάνης ιδρύθηκε πριν 46 χρόνια, το 1973, ο οργανισμός της CRPM (Διάσκεψη των Παραθαλάσσιων και Περιφερειακών Περιφερειών της Ευρώπης) και γι αυτό η συνάντηση είχε συμβολικό χαρακτήρα. Συμμετείχε και χαιρέτησε ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Jean Yves La Drian ο οποίος είχε διατελέσει Περιφερειάρχης στη Βρετάνη και Πρόεδρος της CRPM (μέχρι που έγινε Υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση Ολάντ).

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα