Οι δράσεις της 7ης ΥΠΕ Κρήτης στην «επόμενη ημέρα» μετά την πανδημία – Το σύστημα του «δορυφόρου»

Πρέπει να διαβάσετε

Εν μέσω πανδημίας, αναγνωρίστηκε η αξία της Δημόσιας Υγείας.

Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη συμπληρώνοντας δε, πως δεν υπάρχει καμία πρόθεση από το υπουργείο Υγείας να υπάρξουν αδικίες και να υποβαθμιστεί. «Ίσα-ίσα που έχει στελεχωθεί η δημόσια υγεία και μιλώ και για την Πρωτοβάθμια αυτά τα δύο χρόνια με πάνω από 1.750 άτομα, αναφέρομαι μόνο στην 7η ΥΠΕ Κρήτης. Αυτό δείχνει πάνω από 450 γιατρούς, πάνω από 1.200 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, ότι ενδυναμώσαμε, συνεχίζεται η προσπάθεια. Αυτή τη στιγμή πριν 2 μέρες βγήκε ξανά η λίστα επικουρικού προσωπικού, έχουμε κάποιες εγκρίσεις, γιατί είχαμε φτάσει στο σημείο να πάρουμε όλους τους νοσηλευτές που ήταν υποψήφιοι στη λίστα και ενώ είχαμε εγκρίσεις από το υπουργείο δε είχαμε υποψήφιους για να προσλάβουμε. Είμαστε στη διαδικασία να δούμε τις εγκρίσεις που δεν καλύφθηκαν για να προσλάβουμε κόσμο και να ενισχύσουμε το δημόσιο σύστημα υγείας. Αυτό που ενδεχομένως μπορεί να συναντήσουμε, διότι είναι αλήθεια ότι η πανδημία έχει επηρεάσει και τη σωματική και ψυχική υγεία και θα δούμε την επόμενη 7ετία να αντιμετωπίζουμε τις επιπτώσεις της πανδημίας. Αυτό που μπορεί να δούμε είναι το γεγονός ότι εδώ και αρκετά χρόνια, μετά τα capital controls και τα μνημόνια υπήρξαν υγειονομικοί που παρέμειναν στο εξωτερικό ή πήγαν να σπουδάσουν και δεν ξαναγύρισαν, να παρουσιάζονται προβλήματα σε συγκεκριμένες ειδικότητες. Γι’ αυτό γίνεται μια σημαντική πρωτοβουλία, δημιουργώντας νοσοκομεία κεντρικά και δορυφόρους αλλά νοσοκομεία που θα μπορούσαν να συνεργάζονται μεταξύ τους. Αυτό είναι εφικτό να γίνει και στην Κρήτη, σε όλες τις ΥΠΕ».

Η κα. Μπορμπουδάκη εξήγησε πως μπορεί να πάει κάποιος π.χ. στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου και να πρέπει να χειρουργηθεί, να μη υπάρχει όμως εξειδικευμένος χειρουργός για να γίνει η επέμβαση. «Τώρα τι γίνεται; Αυτός ο ασθενής αναγκάζεται να φύγει από το Λασίθι και να πραγματοποιήσει την επέμβαση σε νοσοκομείο του Ηρακλείου. Αυτό γίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις, αν διασυνδέσουμε και αποτελέσει το νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου δορυφόρο του Βενιζελείου ή του ΠΑΓΝΗ, θα μπορούν οι επεμβάσεις να γίνονται στον Άγιο Νικόλαο και να μετακινείται το προσωπικό». 

Πρόσθεσε δε, πως αυτό που σχεδιάζεται και είναι στο τραπέζι, είναι να μπορέσει το υπουργείο Υγείας να αναπτύξει ένα χάρτη υγείας, ώστε να μπορέσουν να διασφαλιστούν όλοι οι πολίτες, και εκείνοι που έχουν τη δυνατότητα ασφαλιστικής κάλυψης και τους ανασφαλίστους. «Οι ανασφάλιστοι θα καλύπτονται όπως οι ασφαλισμένοι. Αυτό που συζητείται για τα απογευματινά χειρουργεία είναι κάτι που δεν συζητάμε πρώτη φορά και γίνεται προκειμένου να μπορέσουμε να μπούμε σε μια διαδικασία αύξησης του αριθμού των χειρουργείων προκειμένου να υπάρχουν οικονομικές απολαβές π.χ. και στους αναισθησιολόγους δίνοντας τους τη δυνατότητα να έχουν έσοδα από αυτή τη διαδικασία. Αυτό που πρέπει να διασφαλίσουμε και είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό είναι ότι πρέπει να μπουν ασφαλιστικές δικλείδες. Θα ελέγχεται η διαδικασία, ένας χειρουργός αν πρέπει να κάνει το χειρουργείο και είναι επείγον θα μπαίνει σε πρωϊνό όπως επίσης αν είναι τακτικό, το οποίο θα είναι προγραμματισμένο και με βάσει το πρόγραμμα των χειρουργείων. Θα υπάρχει και κεντρικός έλεγχος και θα μπορεί να βαφτίζει κανείς ένα χειρουργείο που δεν είναι επείγον, επείγον ή δεν θα μπορεί να παρακάμψει τη λίστα. Αυτός είναι ο στόχος για να έχουμε μια δίκαιη διαχείριση, που είναι και το ζητούμενο. Να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε να βάζουμε στο σύστημα υγείας διαπροσωπικές σχέσεις».

Σύμφωνα με την κα. Μπορμπουδάκη, αυτό είναι κάτι που αναμένεται και από την 7η ΥΠΕ Κρήτης από το υπουργείο Υγείας. «Το επεξεργάζεται και η αναπληρώτρια υπουργός και ο υπουργός Υγείας σε συνεργασία με τις επιστημονικές επιτροπές, είναι κάτι που κι εμείς θέλουμε να υλοποιηθεί άμεσα, να δούμε τα πρώτα αποτελέσματα, να υλοποιηθεί πιλοτικά ή καθολικά και είμαστε έτοιμοι για να κάνουμε μια τομή και σε αυτές  τις τομές, δεν μπορεί να τις βλέπουν και να αρέσουν σε όλους δυστυχώς ή ευτυχώς αλλά υπάρχει η πολιτική βούληση, να προσπαθήσουμε σε αυτή τη χώρα, να καταφέρουμε να διασφαλίζουμε την προσβασιμότητα, τη δίκαιοι που όλοι πρεσβεύουμε στις υπηρεσίες υγείας».

Η κα. Μπορμπουδάκη αναφέρθηκε και στην β, λέγοντας πως είναι ένας τομέας που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την 7η ΥΠΕ Κρήτης. «Ασχοληθήκαμε με αυτό από την πρώτη στιγμή, ένας τομέας που πολλές φορές τον απομονώνουμε και δεν αντιλαμβανόμαστε ότι έχει την ίδια αξία όπως και όλες οι άλλες ειδικότητες, πολλά θέματα σωματικής υγείας, πολλά προβλήματα παθολογικά προκύπτουν λόγω προηγούμενων επιπτώσεων στην ψυχική υγεία. Η πρωτοβάθμια για εμάς είναι βασικός πυλώνας της δημόσιας υγείας και επέδειξε το τι αξίζει στα χρόνια της πανδημίας. Αυτό έγινε αντιληπτό από τον κόσμο και στη διαχείριση των περιστατικών, που δεν χρειάζονταν να μεταβαίνουν στα ΤΕΠ κάποιου νοσοκομείου και στη διαδικασία που ακολούθησε στην εμβολιαστική κάλυψη. Στο μεγαλύτερο της ποσοστό την κράτησε η πρωτοβάθμια στην Κρήτη και οφείλουμε πέρα από τα ευχαριστήρια να τους δώσουμε και κίνητρα να παραμείνουν και να προσελκύσουμε κόσμο στην πρωτοβάθμια. Αυτό γίνεται μόνο αν αρχίσουμε να εφαρμόζουμε πρότυπες πράξεις που να δημιουργούν τον ενθουσιασμό στους υγειονομικούς στο να παραμείνουν και να έρθουν και άλλοι. Έχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια, είτε παρέχοντας τη δυνατότητα όπως κάνουμε στο Κέντρο Υγείας Μοιρών να αναπτύξουμε ένα πρότυπο φυσικοθεραπευτήριο. Προχωράμε στη δημιουργία ενός πρότυπου Κέντρου Υγείας εκεί, είμαστε σε διαδικασία, ένα Κέντρο Υγείας ψηφιοποιημένο, ένα πράσινο κέντρο υγείας. Μας έχει παραχωρήσει ο δήμος Φαιστού το οικόπεδο και είμαστε σε συζητήσεις με το γενικό γραμματέα της πρωτοβάθμιας για να το προχωρήσουμε. Ένα πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο στο Μακρύ Γυαλό, κατά την επίσκεψη της υπουργού επισκεφθήκαμε και το χώρο που είναι να υλοποιηθεί».

Κλείνοντας, η κα. Μπορμπουδάκη σημείωσε πως το σύνθημα είναι ο πλανήτης μας να είναι υγιής. «Η περιβαλλοντική υγεία, η κλιματική αλλαγή και να μειώσουμε το οικολογικό αποτύπωμα είναι κάτι που θα το βρούμε μπροστά μας τα επόμενα χρόνια. Έχουμε εντάξει τα νοσοκομεία της Κρήτης σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης, πάνω από 20 εκ. ευρώ. Στόχος είναι να κάνουμε τα νοσοκομεία ασφαλή για τους υγειονομικούς μας και εμείς που είμαστε υπέρμαχοι της υγείας, να μην έχουμε κτιριακές υποδομές που θα δημιουργούν νοσήματα. Είναι οξύμωρο να νοσούν τα κτίρια και να δηλώνουμε υπέρμαχοι της δημόσιας υγείας. Γίνονται προσπάθειες ένταξης όλης της πρωτοβάθμιας, νομίζω 14 κέντρων υγείας στην ΥΠΕ μας, αυτό που θέλουμε είναι όχι μόνο να φέρουμε προσωπικό αλλά να φτιάξουμε και υγιή κτίρια».

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα