Οι αυξήσεις στην ενέργεια και τα καύσιμα απειλούν τις τοπικές επιχειρήσεις της Κρήτης

Δραματικές είναι οι επιπτώσεις από το «ράλι» ακρίβειας στις επιχειρήσεις στην Κρήτη.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRΕΤΑ και στην εκπομπή Live με τη Αντιγόνη, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων Αντώνης Ροκάκης, σημείωσε πως αυτό που βιώνει ο τομέας της επιχειρηματικότητας είναι κάτι ασύλληπτο. «Δεν προλαβαίνουμε οι επιχειρηματίες να αντιμετωπίσουμε τη μία κρίση και έρχεται η επόμενη, τώρα στον τομέα των αυξήσεων και ότι έχει να κάνει με την ενέργεια και στις πρώτες ύλες, μπορώ να πω ότι με τον ρυθμό που βαδίζουμε, που όντως η κυβέρνηση μπήκε σε μια διαδικασία μέτρων στη σωστή κατεύθυνση, θέλω να πιστεύουμε ότι θα έχουμε συνέχεια, διότι πραγματικά δεν βλέπω τέλος της τουριστικής σεζόν, να μπορεί να ανταποκριθεί ο κόσμος στις υποχρεώσεις του».

Πρόσθεσε δε, πως το μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζεται στον δευτερογενή τομέα, στην μεταποίηση και στην βιοτεχνία που πλήττεται από παντού, είτε έχει να κάνει με τις πρώτες ύλες, είτε με την ενέργεια.

Σύμφωνα με τον κ. Ροκάκη, ήδη παρατηρείται στα Χανιά, στο Ηράκλειο αλλά και στην υπόλοιπη Κρήτη, μαγαζιά που βρίσκονται σε κεντρικά σημεία των πόλεων, να είναι άδεια. «Όταν αυτό το βλέπουμε τώρα στην αρχή της τουριστικής σεζόν, που για εμάς τους Κρητικούς αντιπροσωπεύει το 55% του ΑΕΠ, φανταστείτε τι θα δούμε το φθινόπωρο και μετά. Χρειάζονται περισσότερα μέτρα στήριξης σε όλα τα επίπεδα».

Κλείνοντας, επεσήμανε πως οι αυξήσεις που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί, αναμένονται σε προϊόντα που παράγονται εκτός Ελλάδος και είναι αρκετά μεγάλες. «Αναμένεται να αυξηθεί και άλλο το πετρέλαιο. Ο πόλεμος που βρίσκεται βόρεια από εμάς, μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, έχει επηρεάσει όλα τα επίπεδα, το κομμάτι της ενέργειας που λόγω και της αύξησης έχουν επηρεαστεί όλες οι παραγωγικές μονάδες».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα