test

Οι άριστοι «εμβολιάζουν» με σκληρά οριζόντια μέτρα

Πρέπει να διαβάσετε

Γιώργος Λογιάδης
Γιώργος Λογιάδης
Υποψήφιος Βουλευτής Ηρακλείου
Ο Γιώργος Λογιάδης είναι οικονομολόγος, υποψήφιος βουλευτής του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, και επίτιμος αντιπρόεδρος του Μ.Κ. Σωματείου ¨Μινωικός Πολιτισμός και Γραφές¨

Με τη μέθοδο της τρομοκρατίας και της επιβολής ακόμα πιο σκληρών μέτρων η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την πανδημία.

Το ΜέΡΑ25, στήριξε  το πρώτο lock down και ζητούσε επιτακτικά τη δημιουργία κέντρων μαζικών τεστ ιχνηλάτισης, τα οποία σήμερα θα γίνονταν κέντρα μαζικών εμβολιασμών.

Όλο το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από το πρώτο μέχρι το δεύτερο lock down και από το πρώτο μέχρι το δεύτερο κύμα, την ώρα που είμαστε προ των πυλών του τρίτου κύματος, αντί να έχει γίνει μια σοβαρή προσπάθεια για τον εμβολιασμό όλο και περισσότερων πολιτών, η λύση βρέθηκε στην απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα.

Ούτε το ΕΣΥ στελεχώθηκε, ούτε έγιναν περισσότερες αίθουσες στα σχολεία, ούτε αυξήθηκαν τα δρομολόγια στα ΜΜΜ, στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, που καθορίζουν και την πορεία των αριθμών, που εξετάζουν οι λοιμωξιολόγοι.

Το περίφημο σχέδιο «ελευθερία» είναι μόνο κατ΄ ευφημισμό ελευθερία, αφού δεν υπάρχουν οι ποσότητες εμβολίων που είχαν υπολογιστεί.

Ακόμα και το σχέδιο των εμβολιαστικών κέντρων στα κέντρα Υγείας δεν πέτυχε.

Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει 1048 κέντρα και στην Κρήτη 66. Που είναι όλα αυτά και μάλιστα ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου;

 Στο Ηράκλειο οι εμβολιασμοί ηλικιωμένων γίνονται μόνο στα  Κέντρα Υγείας Καστελίου και Μοιρών, ενώ Κέντρο Υγείας , βαπτίστηκε η  μονάδα Υγείας στον Εσταυρωμένο και το δύσκολο αυτό έργο σηκώνουν τα δημόσια  νοσοκομεία.

 Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, τακτικά ραντεβού, προγραμματισμένα χειρουργεία, πάνε όλα πίσω.

Η κυβέρνηση λέει ότι όλα βαίνουν καλώς,  προσπαθώντας να καλύψει τις  προχειρότητες και τις  σκοπιμότητες.

 Κάτω από ένα χαλί ψεμάτων και ανακριβειών ισχυρίζεται  ότι  στα ΜΜΜ δε γίνεται διασπορά του ιού.

Διαψεύστηκε με την ανακοίνωση κρουσμάτων σε εργαζόμενους σ’ αυτά.

Τι άλλο ισχυριζόταν η κυβέρνηση; Ότι είναι ασφαλές να ανοίξουν τα σχολεία. Την διαψεύδει ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, ο οποίος επεσήμανε ότι η διασπορά οφείλεται και στο άνοιγμα των σχολείων.

Όλα αυτά μαζί, μετά και την ανακοίνωση  ακόμα περισσοτέρων  περιοριστικών  μέτρων καταδεικνύουν την συνέχιση της εγκληματικής διαχείρισης της πανδημίας από την πλευρά της Κυβέρνησης.

Μιας Κυβέρνησης που αντί να ενισχύσει το ΕΣΥ, να θωρακίσει τα ΜΜΜ, τα σχολεία και τους χώρους εργασίας και να στηρίξει πραγματικά εργαζόμενους και επιχειρήσεις, ειρωνεύεται και χλευάζει την κοινωνία, κουνώντας της, το δάκτυλο.

Δυστυχώς το  πρόγραμμα προμήθειας εμβολίων της Ε.Ε. εξελίχθηκε σε ένα πανάκριβο σκάνδαλο.

Προκειμένου να διατηρηθεί ο Γαλλογερμανικός άξονας, παρήγγειλαν 300 εκ. δόσεις από μια Γαλλική εταιρεία που δεν παρήγαγε εμβόλιο, και πολύ λίγα από μια Γερμανική εταιρεία που εξήγαγε την μεγάλη μερίδα της παραγωγής της στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, τις ΗΠΑ κλπ. Σήμερα, οι δύο βασικές εταιρείες που μπορούν να προμηθεύσουν τα πολύτιμα εμβόλια ανακοίνωσαν κι άλλες περικοπές στον εφοδιασμό των χωρών της Ε.Ε.

Αυτό το σκάνδαλο, και το αχρείαστο κόστος του σε ανθρώπινες ζωές, εγείρει ένα πολιτικό ερώτημα: Τι πρέπει να γίνει εδώ και τώρα για να ελαχιστοποιήσουμε το ανθρώπινο και οικονομικό κόστος αυτής της προσχεδιασμένης αποτυχίας της Ε.Ε.; Δύο ζητήματα πρέπει να λυθούν: Από πού θα βρεθούν τα χρήματα για την εξασφάλιση δωρεάν εμβολίων για όλους; Και τι πρέπει να κάνουμε με τις μεγάλες φαρμακευτικές, μια χούφτα πολυεθνικών που κρατούν ομήρους ολόκληρους πληθυσμούς;

Η απάντηση είναι μία.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να διατάξει αμέσως την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να πληρώσει όσα χρειάζεται για να αγοράσει όσες δόσεις χρειάζονται οι Ευρωπαίοι, συν μια ίση ποσότητα για να σταλεί εντελώς δωρεάν, σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Το  κόστος επιτάχυνσης της παραγωγής και διανομής των εμβολίων μπορεί να καλυφθεί άμεσα και δίκαια χρησιμοποιώντας τη χρηματοπιστωτική ισχύ της ΕΚΤ. Επιπροσθέτως είναι καθήκον μας, ως Ευρωπαίοι, να χρησιμοποιήσουμε αυτή την ισχύ για να προμηθεύσουμε αναπτυσσόμενες χώρες που δεν έχουν την ίδια ισχύ, με τα εμβόλια που χρειάζονται οι λαοί τους-κι έτσι να δώσουμε το καλό παράδειγμα και σε άλλες οικονομικά ισχυρές δυνάμεις, τονίζει το ΜέΡΑ25.

Μόνο μέσω μιας μεγάλης κλίμακας εντατικοποίησης της παραγωγής εμβολίων για τον COVID-19 θα τρέξουν αποτελεσματικά οι διαδικασίες εμβολιασμού, αποτρέποντας μια ακόμα μεγαλύτερη οικονομική και ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τεχνικά και νομικά αυτό είναι απολύτως εφικτό. Η ΕΚΤ δεν επιτρέπεται να χρηματοδοτεί κράτη-μέλη. Αλλά δεδομένου ότι ήδη τυπώνει τρις, το να πληρώσει για τις δόσεις των Ευρωπαίων πολιτών (όχι κρατών) δεν συνιστά παραβίαση του καταστατικού της. Κι αν χρειάζονται κάποιες τεχνικές προσαρμογές (πχ να εκδώσει η ΕΚΤ ένα ομόλογο που θα αγοράσει η ίδια), ας γίνουν.

Άλλα Πρόσφατα