«Οι απαρχές της Γλυπτικής»: Στο Μουσείο Μπενάκη τα σπουδαία ευρήματα που ανέδειξε η αρχαιολογική σκαπάνη του Πανεπιστημίου Κρήτης

Πρέπει να διαβάσετε

Η έκθεση «Οι απαρχές της Γλυπτικής – Αρχαιολογικά ευρήματα από τον Παλαιό Κόσμο και τη Λέσβο. 2,5 εκ. έως 50.000 χρόνια πριν από σήμερα» παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού.

Η σπουδαία έκθεση, την οποία θα εγκαινιάσει την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου, στις 20:00, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Μουσείο Μπενάκη και την Περιφέρεια Κρήτης και παρουσιάζει για πρώτη φορά εργαλεία από τη σημαντική παλαιολιθική θέση στα Ροδαφνίδια της Λέσβου, τα οποία φέρνει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η έκθεση περιλαμβάνει λίθινα εργαλεία αλλά και «μορφές σε λίθο» που εικονίζουν πτηνά, πρόσωπα και σώματα και προέρχονται από διάφορες θέσεις της Ευρώπης, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Το αρχαιότερο έχει ηλικία γύρω στα 2,5 εκατ. χρόνια και το πιο πρόσφατο είναι μόλις 50.000 ετών.

Αυτά τα έργα προγόνων Homo sapiens του καταδεικνύουν ότι η αισθητική αφύπνιση και η ικανότητα αναγνώρισης ομορφιάς και νοήματος σε αντικείμενα ανάγονται εκατομμύρια χρόνια πριν από την εποχή μας, όταν και μπορούν να εντοπιστούν οι απαρχές της γλυπτικής τέχνης.

Η έκθεση περιλαμβάνει και εκμαγεία που έχουν δημιουργηθεί με τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης, τα οποία οι επισκέπτες μπορούν να αγγίξουν.

Τα εκθέματα είναι σπάνια παλαιολιθικά εργαλεία από το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης, τη συλλογή του Τόνι Μπερλάντ (Κέντρο Γλυπτικής Νάσερ, Ντάλας), το Ινστιτούτο Ανθρώπινης Παλαιοντολογίας στο Παρίσι, το Μουσείο Προϊστορίας Άνω Γαλιλαίας και το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, το Μουσείο Αρχαιολογίας και Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Προϊστορικής Έρευνας στο Τοταβέλ και το Μουσείο του Πανεπιστημίου του Βιτβάτερσραντ στη Νότια Αφρική.

Βασίζεται στην έκθεση “First Sculpture: Handaxe to Figure Stone” που διοργανώθηκε από το Nasher Sculpture Center, στο Ντάλας, το 2018.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 27.09.2023 – 07.01.2024

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΚΟΥΜΠΑΡΗ 1, ΑΘΗΝΑ, Τ 210 367 1000

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο: 10:00 – 18:00
Πέμπτη: 10:00 – 00:00
Κυριακή: 10:00 – 16:00
Τρίτη: κλειστά

Περισσότερες πληροφορίες δείτε ΕΔΩ

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα