Οι ανάγκες για αίμα, η πανδημία και… το παράδοξο της Κρήτης

Πρέπει να διαβάσετε

Με δράσεις και εθελοντικές αιμοδοσίες τίμησαν και στο Ηράκλειο, την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, η πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Εθελοντικής Αιμοδοσίας «Αιματοκρήτης» Ειρήνη Γεργιανάκη ανέφερε πως αν συγκρίνει την περίοδο της πανδημίας σε σχέση με το τώρα, τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα.  «Φτάσαμε μέσα στην πανδημία σε μείωση, σε μέρη της χώρας μέχρι και 40% ή 50%, η Κρήτη το πέρασε ήρεμα, αλλά σε εθνικό επίπεδο, γνωρίσαμε μειώσεις σε αίμα που είχαμε να δούμε 20 χρόνια. Είμαστε σε καλύτερο επίπεδο, όμως ο αγώνας για την αιμοδοσία, δεν σταματά, έρχεται καλοκαίρι, αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς ότι δεν μπορούμε παρά να διοργανώνουμε αιμοδοσίες για να μην προκύψει πρόβλημα».

Εξήγησε δε, πως από μία μονάδα αίμα, επειδή διαχωρίζονται τα συστατικά της μπορούν να σωθούν διαφορετικοί άνθρωποι.

Η κα. Γεργιανάκη σημείωσε πως στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία και έκτακτα περιστατικά, συνεπώς οι 600 χιλ. μονάδες αίμα που χρειάζονται ετησίως, δεν είναι εύκολο να καλυφθούν.

Κλείνοντας, η κα. Γεργιανάκη επεσήμανε πως αιμοδότες, υπάρχουν αρκετοί στη χώρα ωστόσο υπάρχει πρόβλημα – και στο νησί μας – στο ότι σχεδόν οι μισοί, περίπου το 50% από τους αιμοδότες, δίνουν αίμα μόνο όταν ακούν ότι υπάρχει μια ανάγκη. «Το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν έχουμε αιμοδότες, είναι ότι δεν είναι οργανωμένο το σύστημα ώστε να υπάρχει μια σταθερή ομαλή προσέλευση, όλη τη διάρκεια του χρόνου. Εκεί πάσχουμε και αυτό προσπαθούμε να αλλάξουμε, να είναι ενημερωμένος ο αιμοδότης».

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα