Τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, ανέφερε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και την εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο δικηγόρος Γιώργος Στειακάκης.

Όπως ανέφερε, έγινε μια θεμελιώδης τροποποίηση του ποινικού κώδικα τον Ιούλιο του 2019, όπου το πλαίσιο της ποινής που καθορίστηκε ήταν επιεικέστερο ως προς τις ποινές που αποδίδονταν.

«Οι αλλαγές που διαβάζουμε ότι θα προταθούν τώρα, σε πολλές περιπτώσεις επαναφέρουν τα παλιά δεδομένα του ποινικού κώδικα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις προτείνονται αυστηρότερες ποινές, όπως για παράδειγμα, ο χρόνος της πραγματικής έκτισης της ποινής μέσα στη φυλακή, σε συγκεκριμένα εγκλήματα», εξήγησε ο ίδιος.

Παράλληλα, ο κ. Στειακάκης ανέφερε ότι μια ακόμη αλλαγή που προτείνεται, αφορά στα ειδεχθή εγκλήματα, όπου πλέον θα προβλέπεται ως μόνη ποινή η ισόβια κάθειρξη.

«Κάποιες ακόμη αλλαγές αφορούν σε ορισμένα εγκλήματα, στα οποία θα απαγορεύεται πλέον η κατ’ οίκον έκτιση της ποινής. Επίσης σε ότι έχει να κάνει με αποπλανήσεις ανηλίκων, πλέον θα θεωρείται κακούργημα για όλες τις ηλικίες των θυμάτων».

Κλείνοντας, ο δικηγόρος επεσήμανε ότι η παραγραφή των εγκλημάτων από ανήλικους, θα αρχίζει 3 έτη μετά από την ενηλικίωση τους αν πρόκειται για κακούργημα και 1 έτος μετά αν πρόκειται για πλημμέλημα.

«Όλα αυτά θα είναι η πρόταση της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, η οποία απαιτεί φυσικά έγκριση. Πάντως πιστεύω ότι πρέπει να καταλήξουμε κάπου, αφού δε γίνεται κάθε χρόνο να γίνονται τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα», ανέφερε κλείνοντας ο κ. Στειακάκης.