Οι ακούραστοι ήρωες της 3ης ΕΜΑΚ και η «μάχη» με τα φυσικά φαινόμενα

Πρέπει να διαβάσετε

Επενδύουν τα πάντα στην εκπαίδευση τους και στον εξοπλισμό τους για να μπορέσουν να επιχειρούν με ασφάλεια και να σώζουν τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Ο λόγος για τους άνδρες της 3ης ΕΜΑΚ, οι οποίοι καθημερινά δίνουν τη δική τους «μάχη» για να ανταπεξέλθουν στη δύσκολη αυτή καθημερινότητα. Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο Διοικητής Σταύρος Καλογιαννάκης, με αφορμή την κακοκαιρία «Ελπίδα» λέγοντας πως οι καιροί αλλάζουν, το κλίμα αλλάζει και φέρνει νέα δεδομένα. «Εκεί πάνω θα πρέπει με τις δυνάμεις που έχουμε να παρουσιαστούμε και εμείς να φτιάξουμε τον νέο τρόπο αντιμετώπισης τους. Το βασικότερο όλων είναι αν επικοινωνήσουμε τα πράγματα στον κόσμο, από ανθρώπους που γνωρίζουν τα αντικείμενα αυτά, μπορούμε να περιμένουμε λιγότερα και ως πολιτεία να τους προσφέρουμε λιγότερα. Το παν είναι η εκπαίδευση και αυτό πρέπει να ξεκινήσει από πολύ νωρίς, να εναρμονιστούμε από τα νέα δεδομένα με την κλιματική αλλαγή, να δούμε τι είναι για να το αντιμετωπίσουμε».

Πρόσθεσε δε, πως ένας καλός εκπαιδευμένος πολίτης είναι σαν ένας βοηθός, είναι ένας πυροσβέστης! «Θα έρθει στο πλευρό μας και θα βοηθήσουμε εμείς αυτόν και αυτός εμάς, για να βγούμε από τη δύσκολη θέση».

Σε περίπτωση έκτακτου δελτίου επιδείνωσης καιρού, ο κ. Καλογιαννάκης εξήγησε πως το αρχείο του Πυροσβεστικού, φροντίζει να τις αξιολογεί και ανάλογα με το πόσο θα μας επηρεάσουν τα φαινόμενα, θα δώσει σχετικές οδηγίες. «Έτσι έγινε και με την κακοκαιρία πρόσφατα, μπήκαμε στο αντίστοιχο στάδιο ετοιμότητας που σαν μονάδα κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να καλούμε παραπάνω κόσμο στην υπηρεσία μας και να επανδρώνουμε πολλές ομάδες ανάλογα με την περίπτωση. Μετά θα προσπαθήσουμε με τα μέσα και τα μηχανήματα που έχουμε να τα αξιολογήσουμε ώστε να είμαστε ολοκληρωμένοι όταν κληθούμε, για να μπορούμε να ανταποκριθούμε».

Σύμφωνα με τον κ. Καλογιαννάκη, οι πολίτες χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Είναι εκείνοι που γνωρίζου το αντικείμενο, οι ημιμαθείς και οι αρχάριοι. «Οι expert, το λάθος που κάνουν είναι ότι υπερεκτιμούν τον εαυτό τους, τις δυνάμεις τους και παραβλέπουν τα μέτρα ασφαλείας. Οι αρχάριοι είναι η πιο ωραία ομάδα γιατί δεν ξέρουν τίποτα και περιμένουν από κάποιο να τους δείξει τι να κάνουν. Το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να αξιολογούν και να πάνε στους κατάλληλους ανθρώπους. Οι ημιμαθείς είναι εκείνοι που τα ξέρουν όλα και υπάρχει κίνδυνος. Καλό θα είναι οι αρχάριοι να μπορούν να αξιολογήσουν και οι υπόλοιποι να κινούμαστε με τους κανόνες».

Από την πλευρά του, ο αρχιπυροσβέστης της 3ης ΕΜΑΚ Γιώργος Παυλάκης σημείωσε πως πολλά ξεκινούν για τους συναδέλφους του, από την καλή φυσική κατάσταση ωστόσο αν τύχει κάποιο συμβάν ορειβατικό ή καταδυτικό, είναι καθαρά θέμα εξειδίκευσης και εκπαίδευσης. «Το βουνό περιλαμβάνει πορεία, πρέπει να ξέρεις από ρουχισμό, να ξέρεις από σχοινιά, φορεία. Θέλει γνώσεις σε αντικείμενα και υπάρχουν εδώ άτομα. Η υπηρεσία μπορεί να μεταδώσει στους υπαλλήλους πολλά για να είναι εκπαιδευμένοι».

Ο διοικητής της 3ης ΕΜΑΚ, αναφέρθηκε στην καλοκαιρινή περίοδο όπου έρχονται στο νησί επισκέπτες από ξένες ευρωπαϊκές χώρες, μη γνωρίζοντας την περιοχή. «Πεζοπορούν στα δικά τους μέρη, πεζοπορούν στον ίσκιο, στις πευκοβελόνες σε ένα μαλακό υπέδαφος. Κάθε ένα χιλιόμετρο, υπάρχει ένα stand που το παρέχει νερό. Είναι πολύ οργανωμένοι. Έχοντας την εικόνα αυτή στο μυαλό τους, νομίζουν ότι θα συναντήσουν κάτι αντίστοιχο και εδώ. Δυστυχώς έχουμε πολλούς θανάτους στην Κρήτη από ξένους πεζοπόρους γιατί όταν ξεκινούν να πεζοπορούν στην Κρήτη, συναντούν πέτρες, πολύ υψηλές θερμοκρασίες που ανά πάσα στιγμή αν δεν έχεις την ενυδάτωση που πρέπει, και όχι απλά σε ένα μπουκάλι νερό, πρέπει να είναι στην κατάλληλη θερμοκρασία. Πάντα όσοι έρχονται πεθαίνουν από αφυδάτωση και εξάντληση. Πολλές φορές ανοίγουμε το σακίδιο και κρατούν ένα βιβλίο τεράστιο, ένα μικρό μπουκάλι με νερό και ίσως ένα μήλο. Τα μονοπάτια της Κρήτης είναι πολύ δύσκολα».

Μάλιστα, σημείωσε πως αυτό που λείπει από την Κρήτη είναι η εναέρια διάσωση. «Έχουμε κάνει τεράστιες προσπάθειες, ζητούμε ένα εναέριο μέσο που να μπορούμε να κάνουμε μια τέτοια διάσωση. Πρέπει να βρίσκεται στο ελικόπτερο ένας γιατρός, ένας διασώστης, σε όποιο δύσβατο σημείο και αν έχουμε κάτι, μπορεί το ελικόπτερο να πλησιάσει και ας μη μπορεί να κατέβει, υπάρχουν τρόποι. Ο διασώστης με το γιατρό να κατέβουν να προσεγγίζουν το θύμα, αν του δώσει τις πρώτες βοήθειες και να προσδεθούν στο εναέριο μέσο».

Ο κ. Καλογιάννακης επεσήμανε πως είναι αδιανόητο ένα νησί σαν την Κρήτη, να μην έχει εναέρια μέσα. «Πρέπει να το στήσουμε, είναι κάτι που δεν θα φέρει χρήματα, θα πάρει. Αλλά το θέμα είναι πως κοστολογεί κάποιος την ανθρώπινη ζωή».

Κλείνοντας, τόνισε πως υπάρχουν λύσεις και είναι απλές. «Απλά πρέπει να τις βάλουμε στο τραπέζι, να τις καταγράψουμε και να τις εφαρμόσουμε».

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα