Οι 3D έρευνες θα «κλειδώσουν» την πρώτη ερευνητική γεώτρηση για τα κοιτάσματα της Κρήτης

Πρέπει να διαβάσετε

του Σωτήρη Μεταξά

Στην πιο κρίσιμη καμπή μπαίνει η έρευνα για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στα θαλάσσια οικόπεδα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Ο Μάρτιος είναι μήνας ορόσημο καθώς με Navtex έχει δεσμευθεί η θαλάσσια περιοχή που έχει παραχωρηθεί στην κοινοπραξία ExxonMobil – HELLENiQ ENERGY προκειμένου να διενεργηθούν περαιτέρω σεισμικές έρευνες, τρισδιάστατες αυτή τη φορά για τον καθορισμό δυνητικών γεωτρητικών στόχων.

Είναι ξεκάθαρο πως από τον πρώτο κύκλο των ερευνών προέκυψαν ενδιαφέροντα στοιχεία με αποτέλεσμα οι εταιρίες να προχωρούν στην επόμενη φάση του σχεδιασμού για τον ακριβέστερο εντοπισμό πιθανών στόχων με κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σε εκδήλωση της HELLENiQ ENERGY για τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα του ελληνικού ενεργειακού ομίλου, την παράσταση έκλεψαν οι νέες σεισμικές έρευνες για τους υδρογονάνθρακες της Κρήτης.

Υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρίας, δίνοντας το στίγμα της επόμενης ημέρας σημείωσαν πως οι τελικές αποφάσεις για τη διενέργεια της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης θα ληφθούν το τέταρτο τρίμηνο του 2024, αφού πρώτα ολοκληρωθεί η επεξεργασία και ερμηνεία των νέων σεισμικών δεδομένων.

Ο γεωστρατηγικός αναλυτής Νίκος Λυγερός, μιλώντας στην Τηλεόραση CRETA, σημείωσε πως υπάρχουν εκτιμήσεις για πλούσια κοιτάσματα της τάξεως των 33 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών.

Εάν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις και οι πρώτες ενδείξεις, τότε στη θαλάσσια περιοχή νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης υπάρχει ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου, αντίστοιχο του γιγαντιαίου κοιτάσματος «Ζορ» στην Αίγυπτο και μεγαλύτερο από το κοίτασμα «Λεβιάθαν» του Ισραήλ και των αντίστοιχων «Γλαύκος» και «Αφροδίτη» στην Κύπρο.

«Μιλάμε για στρατηγικά αποθέματα. Αν επιβεβαιωθούν οι ενδείξεις θα πρόκειται για ένα κοίτασμα ευρωπαϊκής εμβέλειας που θα αναβαθμίσει τη χώρα γεωοικονομικά και γεωπολιτικά», σημείωσε ο κ. Λυγερός.

Ήδη σε θαλάσσια έκταση νοτιοδυτικά της Κρήτης πλέει ειδικό σεισμογραφικό για να πραγματοποιήσει γεωφυσικές καταγραφές και με ειδικό εξοπλισμό ουσιαστικά θα «σκανάρει» συγκεκριμένες γεωλογικές δομές του υπεδάφους, κυρίως στο μπλοκ νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Τα αποτελέσματα των 3D ερευνών θα βοηθήσουν στην περαιτέρω αξιολόγηση και τη λήψη τελικών αποφάσεων για τα επόμενα βήματα.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα