«Όχι» από Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία στο σχέδιο της Κομισιόν για μείωση του αερίου κατά 15%

Πρέπει να διαβάσετε

Μέτωπο κατά της πρότασης των Βρυξελλών για μείωση της κατανάλωσης του φυσικού αερίου κατά 15% φαίνεται ότι συγκροτεί ο ευρωπαϊκός Νότος, με την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία να σπεύδουν να δηλώσουν τη διαφωνία τους.

«Η κυβέρνηση δεν συμφωνεί επί της αρχής με την πρόταση της Κομισιόν για μείωση 15% της κατανάλωσης του φυσικού αερίου» δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. «Έχουμε καταθέσει προτάσεις και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι η κατεύθυνση αυτή μπορεί να δώσει λύσεις».

Ερωτηθείς δε, για τη σύσταση περί ενδεχόμενων κυλιόμενων διακοπών ρεύματος, ο κ. Οικονόμου διαβεβαίωσε ότι «κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην πάμε στην εφαρμογή αυτών των συστάσεων. Στόχος να μην υπάρξει διατάραξη όσον αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα». 

Ας σημειωθεί ότι η τοποθέτηση της κυβέρνησης επέρχεται εν μέσω της επανέναρξης της λειτουργίας του Nord Stream 1, με τη Ρωσία να ανοίγει τις κάνουλες του φυσικού αερίου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης στον μεγαλύτερο αγωγό της Ευρώπης.

Ωστόσο, οι τρέχουσες ροές αντιστοιχούν μόλις στο 30% έως 40% της συνολικής χωρητικότητας του αγωγού, κάτι που διατηρεί την Ε.Ε. σε καθεστώς ενεργειακής ομηρίας.  

Πέραν της Ελλάδας, ενστάσεις κατά του σχεδίου της Κομισιόν, το οποίο αποσκοπεί στην εξοικονόμηση ενέργειας, σε περίπτωση διακοπής των ρωσικών ροών, έχουν διατυπώσει τόσο η Ισπανία όσο και η Πορτογαλία.

«Δεν θα εισάγουμε νόμο με την υποχρέωση να καθορίζεται η θερμοκρασία στους θερμοστάτες των κατοικιών», δήλωσε η Ισπανίδα υπουργός Ενέργειας, Τερέσα Ριμπέρα, σε συνέντευξή της στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό Cadena SER. Πρόσθεσε δε, ότι η κυβέρνηση θα προστατεύσει την κατανάλωση αερίου των βιομηχανιών. 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Λισαβόνα, η οποία ξεκαθάρισε ότι δεν θα υποστηρίξει το προτεινόμενο σχέδιο των Βρυξελλών. «Η Πορτογαλία θα αντιτεθεί στο “δυσανάλογο” αυτό μέτρο» αποσαφήνισε ο Ζοάου Γκαλάμπα, αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε την Τετάρτη από τους «27» να μειώσουν εθελοντικά τη ζήτηση για αέριο τους επόμενους οκτώ μήνες, ανακοινώνοντας μια δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης διακοπής του ρωσικού εφοδιασμού.

Το σχέδιο, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί στις 26 Ιουλίου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, προβλέπει ότι κάθε χώρα θα κάνει «ό,τι μπορεί» προκειμένου να μειώσει τουλάχιστον κατά 15% την κατανάλωση αερίου από τον Αύγουστο του 2022 έως τον Μάρτιο του 2023.

Σε περίπτωση «σημαντικού κινδύνου μεγάλης έλλειψης ή ασυνήθιστα υψηλής ζήτησης» και εφόσον οι εθελοντικές προσπάθειες δεν καταστούν επαρκείς, ένας έκτακτος μηχανισμός δύναται να ενεργοποιηθεί, μετατρέποντας σε υποχρεωτικό τον στόχο του 15%. 

Πηγή: newmoney.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα