ΟΑΚΑ: Από το 2020 είχαν εντοπιστεί προβλήματα στο στέγαστρο του Ολυμπιακού Σταδίου

Πρέπει να διαβάσετε

Το πρώτο καμπανάκι για τη συντήρηση του Ολυμπιακού Σταδίου, το οποίο παραμένει κλειστό λόγω προβλήματος στατικότητας στο στέγαστρο Καλατράβα, είχε ηχήσει από το 2018. Τότε ήταν που το υπουργείο Υποδομών παράγγειλε ειδική μελέτη με αφορμή και σχετικό βίντεο που είχε κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή του 2019-2020, δεν υπήρχε πρόβλημα στατικοτητας στα διαζώματα. Αλλά όπως αναφέρει η ΕΡΤ, εντοπίστηκαν – σε μακρόθεν έλεγχο – προβλήματα στο στέγαστρο, τα οποία αποδόθηκαν στην έλλειψη συντήρησης, χωρίς ωστόσο να καταγραφούν προβλήματα στατικότητας.

Όπως δήλωσε και ο Γιαννης Βρούτσης για τις ταλαντώσεις στην εξέδρα του ΟΑΚΑ: «Πρώτον, όσον αφορά την ταλάντωση για τις εξέδρες. Ρώτησα τις υπηρεσίες και μου είπαν “ναι, πράγματι δημιουργήθηκε ένα ζήτημα το 2018 και διεξήχθη μία μελέτη με βάση αυτή την ταλάντωση που παρατηρήθηκε ως φαινόμενο στα τηλεοπτικά μέσα και η μελέτη έδειξε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στις εξέδρες. Είναι τελείως διαφορετικό ζήτημα. Δεύτερον, όχι, δεν έχω καμία άλλη μελέτη στα χέρια μου».

Σημειώνεται ότι από το Σάββατο η τεχνική μελέτη των 1500 σελίδων, για το σύνολο των κατασκευών Καλατράβα εντός του ΟΑΚΑ, βρίσκεται στο Τεχνικό Επιμελητήριο, το οποίο αξιολογεί τα στοιχεία μελέτης καθώς και τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε, σε συνεργασία με επιστήμονες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Το πόρισμα για το στέγαστρο Καλατράβα εντοπίζει προβλήματα στατικότητας

Ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν την ίδια ώρα τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη μελέτη που έγινε στις υποδομές του ΟΑΚΑ από τον τεχνικό σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ το οποίο έχει στο χαρτοφυλάκιο του τα συγκεκριμένα ακίνητα και είναι επιφορτισμένο με το έργο συντήρησής τους.

Βασικό συμπέρασμα των μελετών είναι ότι τόσο η μεταλλική καστασκευή του στεγάστρου του κεντρικού σταδίου του ΟΑΚΑ όσο και η αντίστοιχη μεταλλική κατασκευή του ποδηλατοδρομίου δεν ανταποκρίνονται στο κανονιστικά ελάχιστο επιτρεπόμενο επίπεδο στατικής επάρκειας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής.

Όπως επισημαίνεται, η μελέτη δεν αποδίδει ευθύνες στον αρχικό σχεδιασμό ή στην κατασκευή των έργων, αλλά αξιολογεί την παρούσα κατάσταση σε σχέση με την «ιδεατή» τους κατάσταση, την κατάσταση δηλαδή που εκτιμάται πως έπρεπε να έχουν όταν παραδόθηκαν.

Σημειώνεται πως το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος έχει αναλάβει να επεξεργαστεί τα ευρήματα των αυμβούλων του ΤΑΙΠΕΔ και να καταλήξει στη δική του αξιολόγηση.

Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται τα «πυρά» από την αντιπολίτευση για το θέμα του ΟΑΚΑ, με τον Στέφανο Κασσελάκη να αναφέρει πως ο υπουργός, Κώστας Καραμανλής έκρυψε τις μελέτες και αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη έχασε το manual… της χώρας.

Ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε μία ανάρτηση στο Facebook, στην οποία αναφέρει πως όταν το Σεπτέμβριο του 2020 πήρε τη μελέτη που αναδείκνυε τα προβλήματα στο στέγαστρο Καλατράβα στο ΟΑΚΑ, πρακτικά δεν έκανε τίποτα.

Σημειώνει χαρακτηριστικά ότι ο υπουργός με «επάγγελμα Καραμανλής» δεν έκανε τίποτα, όπως αντίστοιχα δεν ασχολήθηκε με το σιδηροδρομικό δίκτυο με αποτέλεσμα τη μεγάλη τραγωδία στα Τέμπη.

Πηγήnewsbomb.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα