Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
14.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ο Β. Διγαλάκης στην 101η Σύνοδο Πρυτάνεων

Πρέπει να διαβάσετε

Στην 101η Σύνοδο Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων συμμετείχε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων (ΔΕΜΥ), βουλευτής Χανίων της ΝΔ, Βασίλης Διγαλάκης, μετά από πρόσκληση του Προεδρείου και του προεδρεύοντα της Συνόδου, πρύτανη Παναγιώτη Καλδή. Ο κ. Διγαλάκης πραγματοποίησε ειδική ομιλία στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Τετάρτης 14 Δεκεμβρίου 2022, η οποία ήταν αφιερωμένη στα 35 χρόνια Συνόδων Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο κ. Διγαλάκης επισήμανε ότι το ελληνικό πανεπιστήμιο είναι στην ουσία πολύ νέο, σε σύγκριση με τα αρχαιότερα πανεπιστήμια της Ευρώπης που πλησιάζουν τα 1.000 χρόνια ζωής. Η ανάπτυξή του, πρόσθεσε, ξεκίνησε από την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του Ελευθερίου Βενιζέλου, με την ίδρυση της Ανώτατης Σχολής Εμπορικών Σπουδών (νυν Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), την αναβάθμιση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και τη σημασία την οποία είχε δώσει ο Ελευθέριος Βενιζέλος για την εκπαίδευση ως προς τη σχέση της με την κοινωνία, την κοινωνική εξέλιξη και την παραγωγή. Ο Πρόεδρος της ΔΕΜΥ τόνισε ότι η ανάπτυξη του ελληνικού πανεπιστημίου τον 20ό αιώνα έγινε παράλληλα με τον μετασχηματισμό της οικονομίας, γεγονός που οδήγησε στη διαχρονική εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στο ελληνικό πανεπιστήμιο.

Τα πανεπιστήμιά μας, τόνισε, εκπαίδευσαν εκατοντάδες χιλιάδες επιστημόνων, οι οποίοι ανελίχθηκαν κοινωνικά και στελέχωσαν την ελληνική οικονομία, ενώ στήριξαν και την ανοικοδόμηση της χώρας μετά το 1950.

Στη συνέχεια, ο κ. Διγαλάκης τόνισε ότι, παρότι η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και της διεξαγόμενης έρευνας από τα ελληνικά πανεπιστήμια συνεχίζει μέχρι σήμερα να είναι υψηλή, σειρά παραγόντων, από τη μεταπολίτευση και μετά, οδήγησαν στη δημιουργία ενός άναρχου χάρτη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στην αποσύνδεση του ελληνικού πανεπιστημίου από τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας. Στους παράγοντες αυτούς συγκαταλέγονται η έντονη κομματικοποίηση, η έλλειψη στρατηγικής, τόσο από πλευράς πολιτείας, όσο και από πλευράς των ίδιων των πανεπιστημίων, αλλά και η αλόγιστη δημιουργία τμημάτων με «πρωτότυπα» γνωστικά αντικείμενα και «εμβληματικά» ονόματα, τα οποία υιοθετούνταν με ενθουσιασμό από τον αυτοδιοίκηση και τους τοπικούς βουλευτές, με αποκορύφωμα τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Διγαλάκης τόνισε ότι σήμερα είναι όλες οι συνθήκες ευνοϊκές, ώστε με συμπόρευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, τα πανεπιστήμιά μας να κάνουν άλματα προς τα εμπρός. Έκανε ένα συνοπτικό απολογισμό του έργου της Κυβέρνησης με την ίδρυση της ΕΘΑΕΕ, τη θεσμοθέτηση των ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών, το πλαίσιο για τους τεχνοβλαστούς, τον νέο νόμο πλαίσιο και τις πρωτοβουλίες διεθνοποίησης και ενίσχυσης των ανθρώπινων και υλικοτεχνικών πόρων.

Κλείνοντας, απηύθυνε πρόσκληση -με την ιδιότητα του Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής- σε όλα τα πανεπιστήμια να συμμετέχουν, διά των πρυτανικών Αρχών, σε μια σειρά από συνεδριάσεις της Επιτροπής, κατά τις οποίες θα παρουσιάσουν τα σχέδια ανάπτυξής τους και συνεισφοράς τους στην ελληνική κοινωνία και οικονομία. Πρόταση η οποία έγινε αποδεκτή με χαρά από τον προεδρεύοντα της Συνόδου και πρύτανη του ΠΑΔΑ κ. Καλδή.

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα