Ήταν ξημερώματα της 11ης Ιανουαρίου του 2025, όταν έχασε τη ζωή του ο μόλις 22 ετών Παναγιώτης Καρατζής στο σοκαριστικό τροχαίο δυστύχημα στη Λεωφόρο της Σούδας, με την είδηση και το συγκλονιστικό βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή της φονικής σύγκρουσης με την Porsche που οδηγούσε ο 45χρονος, να κάνουν τον γύρο της Ελλάδας.
Ένα τροχαίο που έφερε ντόμινο εξελίξεων στην τοπική ΕΛ.ΑΣ., αυστηροποίηση των ελέγχων στους δρόμους του νησιού και σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Εθελοντικού Συλλόγου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων Γιάννη Λιονάκη, «σημάδεψε» το νησί και την οδηγική κουλτούρα των Κρητικών.
Όπως εξήγησε ο κ. Λιονάκης, στο πλαίσιο της ενδιαφέρουσας εσπερίδας που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο για την οδική ασφάλεια, μετά τον θάνατο του Παναγιώτη Καρατζή και το «ξήλωμα» της Αστυνομικής Διεύθυνσης του νομού Χανίων, αυξήθηκαν τα αλκοτέστ, γενικότερα οι έλεγχοι της τροχαίας στους δρόμους, ενώ παρατηρήθηκε και από τους οδηγούς στην Κρήτη σχεδόν γενικευμένη χρήση του κράνους.
Μάλιστα φέτος, σύμφωνα με τον κ. Λιονάκη καταγράφεται ρεκόρ 25ετίας με τα λιγότερα τροχαία δυστυχήματα στο νησί. «Θα είναι η καλύτερη χρονιά από το 2000 μέχρι σήμερα, με μείωση 51% των τροχαίων θανάτων. Ελπίζουμε να μην είναι συγκυριακό γεγονός».
Με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και τα συχνότερα λάθη που κάνουμε κατά την οδήγηση, η ΕΚΟ, μέλος της HELLENiQ ENERGY και ηγέτιδα δύναμη στην ελληνική αγορά καυσίμων, διοργανώνει δύο ημερίδες στην Κρήτη, που μετρά κάθε χρόνο δεκάδες θύματα στην άσφαλτο.
Οι εκδηλώσεις, που τελούν υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης και των Δήμων Ηρακλείου και Χανίων, εντάσσονται στο πλαίσιο των δράσεων Εταιρικής Υπευθυνότητας της Εταιρίας, EKO Road Safety για την πρόληψη και την ενημέρωση του κοινού σχετικά με την υπεύθυνη κινητικότητα. Στόχος, η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, η αλλαγή νοοτροπίας και η καλλιέργεια υπεύθυνης οδηγικής συμπεριφοράς με έμφαση τη νέα γενιά.
Η εσπερίδα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (6/10) στο ξενοδοχείο “Capsis” στο Ηράκλειο.



Στις 07 Οκτωβρίου, στο θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”, θα πραγματοποιηθεί αντίστοιχη εσπερίδα στα Χανιά, στις 19:00.
«Μπράβο στην Κρήτη, γιατί υπάρχει μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων το 2025. Να φοράτε πάντα τη ζώνη ασφαλείας, το κράνος, να τηρείται τα όρια ταχύτητας, δε θα κοιτάτε το κινητό και δε θα οδηγείτε ποτέ υπό την επήρεια αλκοόλ και άλλων ουσιών», δήλωσε ο Τάκης Πουρναράκης, Πρόεδρος Motor Sport Greece.
«Ο διάλογος για την οδική ασφάλεια έχει ανοίξει πολλά χρόνια αλλά πρέπει να ακούμε τους ειδικούς», ανέφερε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.
«Η οδική ασφάλεια βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων του Δήμου Ηρακλείου», δήλωσε ο Γιώργος Σισαμάκης, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υποδομών