Τρίτη, 17 Ιουνίου, 2025
21.6 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ο σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων στη συνεδρίαση λογοδοσίας του περιφερειακού συμβουλίου από τη Λαϊκή Συσπείρωση

Πρέπει να διαβάσετε

Το θέμα “Σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων” κατατέθηκε από τον  επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης,  Αλέκο Μαρινάκη, για να συζητηθεί στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του περιφερειακού  συμβουλίου, στις 19 Ιουνίου.

Αναλυτικά το κείμενο:

Η κυβέρνηση της ΝΔ φαίνεται πως ολοκληρώνει τον σχεδιασμό της διαχείρισης των απορριμμάτων στη χώρα, με τη δημιουργία καρκινογόνων μονάδων καύσης. Μεταξύ των μονάδων αναφέρεται και αυτή που θα κατασκευαστεί στο Ηράκλειο με δυναμικότητα 140.000 τόνοι/έτος, για την Κρήτη και νησιά του Νοτίου Αιγαίου (Σαντορίνη, Ρόδο και Κάρπαθο).

Μάλιστα, σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) έχει ήδη προχωρήσει η συζήτηση με τους «καθ’ ύλην αρμόδιους», δηλαδή, μεγάλες εταιρείες του κλάδου της Ενέργειας και των Κατασκευών (ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, AKTOR, Μotor Oil, Metlen, Mesogeios) που «οσμίστηκαν» νέα επενδυτικά πεδία εξασφαλισμένης κερδοφορίας, αξιοποιώντας το «εθνικό» και «ευρωενωσιακό» νομικό πλαίσιο.

Πλαίσιο, που αποσκοπεί στην ανάδειξη των απορριμμάτων σε πόρους ικανούς να εξασφαλίσουν το αναγκαίο ποσοστό κέρδους στους επιχειρηματικούς ομίλους, με όρους και προϋποθέσεις εγγυημένης μακροχρόνιας και υψηλής κερδοφορίας για τα κεφάλαια που λιμνάζουν αναξιοποίητα και στη συνέχεια τα απορρίμματα να αποτελέσουν πρώτη ύλη για την επικερδέστερη δραστηριότητα άλλων κλάδων της καπιταλιστικής οικονομίας.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΥΠΕΝ οι ιδιώτες, οι ανάδοχοι των μονάδων, είναι αυτοί που θα προτείνουν και την ακριβή τους χωροθέτηση. Με απλά λόγια, μιλάμε για την ελεύθερη είσοδο του κεφαλαίου στην καύση των αποβλήτων, με όρους τυπικής καπιταλιστικής επένδυσης: σχεδιασμός, χωροθέτηση, περιβαλλοντική αδειοδότηση, κατασκευή και εκμετάλλευση, όλα δικά του. Και από την άλλη οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα θα ακριβοπληρώνουν για τον καρκίνο που «κερνά» το κεφάλαιο για τα κέρδη του.

Η καύση για την παραγωγή Ενέργειας, την οποία υιοθέτησε θεσμικά και ενεργοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ στις τσιμεντοβιομηχανίες και την ολοκλήρωσε θεσμικά η ΝΔ με τη μαζική καύση των υπολειμματικών αποβλήτων, όπως προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων του 2020, πρόκειται για σχεδιασμό επικίνδυνο για την υγεία και την ποιότητα ζωής του λαού και εχθρικό για το περιβάλλον. Παράλληλα, θα αποτελέσει ένα ακόμα λόγο εκτίναξης του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων, θα είναι πιο ληστρικός για το λεηλατημένο εισόδημα της λαϊκής οικογένειας, επιβαρυντικός για την τσέπη των λαϊκών στρωμάτων που ήδη πληρώνουν τις υπέρογκες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη.

Αναδεικνύεται με αυτόν τον σχεδιασμό και ο ρόλος των Μονάδων σύμμεικτων αποβλήτων, που προωθήθηκαν σε ευρεία κλίμακα από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και των δίδυμων αδερφών τους Μονάδων Ανακύκλωσης και Ανάκτησης, όπως παραπλανητικά τις έχουν βαφτίσει. Βάζουν ταφόπλακα στην ανακύκλωση και αποτελούν προθάλαμο για την τροφοδοσία με καύσιμο σκουπίδι των τσιμεντοβιομηχανιών, επί ΣΥΡΙΖΑ, και των αυτόνομων μονάδων μαζικής καύσης, επί Ν.Δ.

Να υπενθυμίσουμε πως οι κομμουνιστές περιφερειακοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψήφισαν και τον προηγούμενο ΠΕΣΔΑΚ και τις «επικαιροποιήσεις» του. Προειδοποίησαν για το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων 2020-2030 (ΕΣΔΑ – 2020 της Ν.Δ), που, προχωρώντας σταθερά πάνω στις ράγες του ΕΣΔΑ-2015 του ΣΥΡΙΖΑ, με βάση και τις κοινές τους καταβολές, τις Οδηγίες και κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ολοκλήρωσε και σε θεσμικό επίπεδο την πλήρη, ακόμη και σε επίπεδο σχεδιασμού, συμμετοχή του κεφαλαίου στην επεξεργασία των αποβλήτων, αποκλειστικά για τη διευκόλυνση των επενδύσεων και τη διασφάλιση ικανοποιητικών κερδών για το κεφάλαιο.

Επιβεβαιώνεται και με αυτήν την περίπτωση ότι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης δεν διστάζει να θυσιάσει το περιβάλλον και τις ανθρώπινες ζωές για τα κέρδη των λίγων. Κυβέρνηση, αστικά κόμματα, εκλεγμένοι στην Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση έχουν μόνο έναν νόμο: Τι συμφέρει τους επιχειρηματικούς ομίλους και τι προωθεί η ΕΕ. Έχουν νόμο την ικανοποίηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου που δεν μπορεί να συνδυαστεί με την ικανοποίηση των συγχρόνων αναγκών του λαού.

Αναφορικά με τη στάση της περιφερειακής αρχής είναι πρόκληση ότι από το 2020 προσπαθεί να εφησυχάσει τον λαό. «Παραμένουμε αρνητικοί για τα εργοστάσια της καύσης, ωστόσο εξετάζουμε και άλλες, πιο σύγχρονες μεθόδους, που μπορεί να είναι φιλικότερες προς το περιβάλλον» έλεγε το 2020 ο Περιφερειάρχης, φέρνοντας την εγκληματική καύση σκουπιδιών, ντυμένη με αναπτυξιακό και φιλοπεριβαλλοντικό μανδύα. Επίσης, το ΠΕΣΔΑ Κρήτης, εναρμονίζεται με το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), αφού αποτελεί όρο η σχετική νομοθέτηση από το ΥΠΕΝ για «ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων και των δευτερογενών εναλλακτικών καυσίμων, με στόχο την τελική μείωση των αποβλήτων που οδηγούνται σε υγειονομική ταφή».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» αντιτίθεται στο έγκλημα που πάει να συντελεστεί με τους σχεδιασμούς κυβέρνησης – Περιφερειακής Διοίκησης – κεφαλαίου για προώθηση της καύσης και υπονόμευση της ανακύκλωσης. Καμία μονάδα καύσης απορριμμάτων ούτε στην Κρήτη ούτε πουθενά.

Ιεραρχούμε, με βάση τα σημερινά δεδομένα, ένα μείγμα μεθόδων και τεχνικών στην επεξεργασία των απορριμμάτων, με επίκεντρο την ουσιαστική ανακύκλωση και κομποστοποίηση, με διαλογή στην πηγή ανακυκλώσιμων υλικών (ΑΥ) και βιοαποβλήτων (ΒΑ).

Όχι στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.

Μαζί με τον λαό της Κρήτης θα παλέψουμε για την ανατροπή της πολιτικής που θυσιάζει το περιβάλλον, την υγεία και τις ανθρώπινες ζωές για τα κέρδη των λίγων.

Ερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης αν προτίθεται η περιφερειακή αρχή :

Να πάρει πρωτοβουλίες ενάντια σε οποιοδήποτε σχέδιο χωροθέτησης μονάδας καύσης απορριμμάτων στην Κρήτη και να απαιτήσει να σταματήσει εδώ και τώρα ο όποιος σχεδιασμός».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα