Ο πρόεδρος του ΚΕΦιΜ στον Σκάι Κρήτης για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821

Πρέπει να διαβάσετε

«Οι Έλληνες έχουν ενιαία εικόνα για την Επανάσταση του 1821 ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία, το βιοτικό, μορφωτικό και ιδεολογικό τους επίπεδο αλλά και την κομματική τους ταυτότητα. Είναι ευχάριστο επίσης το γεγονός ότι αντιμετωπίζουν την Επανάσταση με ομοψυχία την οποία χρειαζόμαστε αυτήν την περίοδο» ανέφερε στον Σκάι Κρήτης και την Ελένη Βακεθιανάκη ο πρόεδρος του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών-Μάρκος Δραγούμης, Αλέξανδρος Σκούρας στο πλαίσιο δημοσκόπησης με αφορμή το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα «Διακόσια χρόνια από τη Φιλελεύθερη Επανάσταση».

Σύμφωνα με τον ίδιο, σκοπός της έρευνας δεν είναι να ξαναγραφεί η ιστορία αλλά να αναδειχθούν οι λιγότερο γνωστές πτυχές της Ελληνικής Επανάστασης. Οι σημερινοί Έλληνες βλέπουν την Επανάσταση ως κυρίως εθνική αλλά αναγνωρίζουν και τον φιλελεύθερο, τον κοινωνικό και τον θρησκευτικό της χαρακτήρα. Αντιθέτως, φαίνεται να υποτιμάται σχετικά ο δημοκρατικός χαρακτήρας της καθώς ένα 30% των πολιτών δεν διακρίνει φιλελεύθερα και κοινωνικά χαρακτηριστικά στο 1821. Ωστόσο οι διαφοροποιήσεις ως προς την αναγνώριση του φιλελεύθερου χαρακτήρα είναι μικρές – οι σχετικές απαντήσεις φαίνεται να επηρεάζονται ελάχιστα από τα δημογραφικά χαρακτηριστικά. Οι αντιλήψεις για την Ελληνική Επανάσταση επηρεάζονται δηλαδή πολύ λιγότερο απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς από την ιδεολογία, το εισόδημα και τη μόρφωση, καθώς φαίνεται να διαμορφώνονται ανεξάρτητα από αυτά.

Ως προς τα πρόσωπα που ο μέσος Έλληνας θεωρεί ότι πρωταγωνίστησαν στην Επανάσταση, τόσο τα ονόματα όσο και η σειρά τους ήταν αναμενόμενα. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης είναι αδιαμφισβήτητα το πρόσωπο που συμβολίζει εντονότερα την Επανάσταση. Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, στη δεύτερη θέση, κατά τη σύντομη περίοδο που θα ακολουθήσει μέχρι τον θάνατό του, το στρατηγικό του δαιμόνιο και οι επιτυχίες του, θα σβήσουν τα όποια αρνητικά στοιχεία από το παρελθόν του και θα τον αναδείξουν στον μοναδικό ήρωα που πλησιάζει τη φήμη και τον σεβασμό που απολαμβάνει ο Κολοκοτρώνης. Αξιοσημείωτο επίσης ότι στην πρώτη δεκάδα φιγουράρουν δύο γυναίκες, στην τρίτη θέση η Μπουμπουλίνα και στη δέκατη η Μαντώ Μαυρογένους.

Ο κ. Σκούρας πρόσθεσε ότι «παρατηρούμε κάτι ενδιαφέρον: Οι στρατιωτικοί (Κολοκοτρώνης, Καραϊσκάκης, Ανδρούτσος, Υψηλάντης, Μιαούλης) και οι ιερωμένοι-πολεμιστές (Παλαιών Πατρών Γερμανός, Παπαφλέσσας) είναι περίπου εξίσου δημοφιλείς ενώ τα αρνητικά τους ποσοστά είναι μηδαμινά. Επιπλέον, φαίνεται πως μοιράζονται κι ένα άλλο χαρακτηριστικό, καθώς πολύ μικρό ποσοστό των πολιτών δηλώνει ότι δεν γνωρίζει ποιος ήταν ο ρόλος τους ή δεν έχει άποψη γι’ αυτούς. Στην ίδια ομάδα ανήκει και ο Ιωάννης Καποδίστριας αν και η διπλωματική πλευρά της Επανάστασης δεν εκτιμάται όσο η στρατιωτική».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα