Ο Πούτιν «καρατόμησε» τον υφυπουργό που έδωσε την εντολή να βομβαρδιστεί το θέατρο της Μαριούπολης

Πρέπει να διαβάσετε

Με συνοπτικές διαδικασίες, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν απέπεμψε τον υφυπουργό Άμυνας, γνωστό και ως «Χασάπη της Μαριούπολης», Μιχαήλ Μιζίντσεφ .

Την καρατόμησή του 60χρονου συνταγματάρχη ανακοίνωσε δημοσιογράφος της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης, επισημαίνοντας ότι ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου τον απομάκρυνε μόλις επτά μήνες αφότου τον διόρισε επικεφαλής των πολεμικών επιχειρήσεων της Μόσχας στην Ουκρανία, σχολιάζει η εφημερίδα «Daily Mail».

Ο Μιχαήλ Μιζίντσεφ ήταν ο άνθρωπος του Πούτιν που το 2022 συντόνισε τη βάναυση πολιορκία στο λιμάνι της Μαριούπολης και έδωσε εντολή να βομβαρδιστεί ένα θέατρο που φιλοξενούσε εκατοντάδες οικογένειες με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους τουλάχιστον 300 Ουκρανοί.

Όπως αναφέρει το βρετανικό δημοσίευμα, ο Μιχαήλ Μιζίντσεφ υπάκουσε στις διαταγές του Κρεμλίνου: ηγήθηκε της βάρβαρης αδυσώπητης πολιορκίας της πόλης του λιμανιού της Μαριούπολης που συνολικά άφησε πίσω του περισσότερους από 20.000 νεκρούς αμάχους.

Πάντως, δεν είναι σαφές εάν η αποπομπή του αποτελεί προοίμιο ενός νέου διορισμού του ή σηματοδοτεί την «πολιτική του αποκαθήλωση». Τον Σεπτέμβριο του 2022, ο Μιζίντσεφ διορίστηκε από τον Πούτιν ως υφυπουργός Άμυνας υπό τον Σεργκέι Σοιγκού. Τότε, ο «εκλεκτός» του Πούτιν», αντικατέστησε τον στρατηγό Ντμίτρι Μπουλγκάκοφ, ο οποίος κατηγορήθηκε για μια σειρά αποτυχιών στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

Άγνωστοι οι λόγοι της αποπομπής του

Την απόλυση του Μιζίντσεφ γνωστοποίησε ο πολεμικός ανταποκριτής της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης Αλεξάντερ Σλάντκοφ, σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Daily Mail». Ο ίδιος τόνισε ότι, οι λόγοι για τους οποίους ο Ρώσος πρόεδρος έδειξε την… πόρτα στον Μιζίντσεφ, παραμένουν άγνωστοι.

«(Ο Μιζίντσεφ) είναι φίλος μου», είπε ο Σλάντκοφ και πρόσθεσε: «Τον σέβομαι πολύ. Πώς, τι, για ποιο λόγο (τον απέπεμψε ο Πούτιν ) – είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς. Θα μάθουμε στη συνέχεια».

Πέρυσι, κυκλοφορούσαν έντονες φήμες ότι ο «χασάπης της Μαριούπολης» εποφθαλμιούσε το αξίωμα του Σεργκέι Σοιγκού ,υπουργού Άμυνας της Ρωσίας. «Οι ακριβείς λόγοι για την απόλυσή του δεν είναι ακόμη σαφείς, όπως επίσης δεν είναι γνωστό εάν πρόκειται για απομάκρυνση από το αξίωμα, αναστολή ή μετάθεση σε νέο τόπο υπηρεσίας», πρόσθεσε ο Ρώσος πολεμικός ανταποκριτής.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν εικασίες ότι μπορεί να υπάρξουν ευρύτερες αλλαγές μεταξύ των κορυφαίων αξιωματούχων που βρίσκονται στο στενό κύκλο του Πούτιν.

Ποιος είναι ο «χασάπης της Μαριούπολης»

Ο Μιχαήλ Μιζίντσεφ γεννήθηκε στην περιφέρεια Βολόγκντα στη βορειοδυτική Ρωσία. Ξεκίνησε τη στρατιωτική του καριέρα το 1980 και για ένα διάστημα έζησε στη Γερμανία. Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης συνέχισε να υπηρετεί στις ρωσικές χερσαίες δυνάμεις. Στη συνέχεια διορίστηκε στο Γενικό Επιτελείο Στρατού της Ρωσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που υπάρχουν στην ιστοσελίδα του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, κατά τη διάρκεια της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία, ο Μιζίντσεφ ήταν επικεφαλής του συντονιστικού επιτελείου που είχε επιφορτιστεί με την επιστροφή των προσφύγων στη Συρία.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα