Ο πολιτικός χρόνος, οι προβλέψεις, οι κατευθύνσεις

Όπως κάθε Σεπτέμβριο, παραδοσιακά στην ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός της χώρας διαμορφώνει τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού επιτελείου, τις αναφορές γύρω από τις πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές πτυχές των κυβερνητικών προθέσεων. Η διαμόρφωση του κλίματος των κυβερνητικών προτεραιοτήτων από την μια, οι αντανακλάσεις των αιτημάτων των παραγωγικών φορέων από την άλλη.

Η νέα κοινοβουλευτική περίοδος που προέκυψε από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, έχει ήδη διαμορφώσει νέα δεδομένα στον πολιτικό χρόνο. Το κυβερνητικό σχήμα, η πρωθυπουργία του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχοντας μια καθαρή κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, την πρώτη κατά την διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, έχει μπροστά του νέες συγκυρίες, νέες προκλήσεις, νέα πλαίσια άσκησης πολιτικής. Και ήδη έχουν διαμορφωθεί οι όψεις άσκησης των εξαγγελιών του οδικού χάρτη των κυβερνητικών προθέσεων. Και αυτό σημαίνει ότι έχουν αρχίσει να είναι μετρήσιμα τα στοιχεία αυτών.

Οι κυβερνητικές προθέσεις, τα εργαλεία για την υλοποίηση τους, προσδιορίζονται από την πολιτική μεθοδικότητα, την πολιτική αξιοπιστία, την δέσμευση και την συνέπεια, να κινηθούν γρήγορα και να αξιοποιήσουν τον πολιτικό χρόνο, με σαφή αναφορικά στοιχεία. Τόσο ως προς την εξασφάλιση του δεσμευτικού πλαισίου που οριοθετούν οι συμφωνίες με τους εταίρους μας, το οποίο πρέπει όμως παράλληλα να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των Πολιτών.

Ο νέος πολιτικός χρόνος, το υφεσιακό κλίμα που έχει γνωρίσει η χώρα, το έλλειμμα στην άσκηση παραγωγικής πολιτικής, προϋποθέτει τώρα μεγάλες αλλαγές στο κράτος και στην Δημόσια Διοίκηση, την μετάβαση από την διαχειριστική αντίληψη, στην δημιουργική πολιτικής. Σε συνδυασμό όμως με αυτό που περιγράφεται στις εκθέσεις του ΟΟΣΑ, την ύπαρξη ενός οικονομικού περιβάλλοντος ανάπτυξης και σταθερότητας. Και αυτό, πέραν της διάστασης του οικονομικού στοιχείου, προϋποθέτει και την πολιτική σταθερότητα, μια λειτουργική και ζωτική ως προς τον χαρακτήρα της αναγκαιότητα τόπου ευρείας συναίνεσης στα μεγάλα και σημαντικά ζητήματα της χώρας και της Κοινωνίας.

Η χώρα πρέπει να επηρεασθεί από μια διαρκή, βιώσιμη και συνεκτική συνεννόηση. Η περίοδος των προσχηματικών διαλόγων ακολουθήθηκε με ελάχιστες εξαιρέσεις στον μεταπολιτευτικό βίο. Το έλλειμμα συνεννόησης ουσίας, μέσα από προγραμματική πολιτική διαφορετικότητα, απαιτεί μια αλλαγή πορείας, αλλαγή νοοτροπίας και αντιμετώπισης στο πως η πολιτική μπορεί να γίνει ξανά υποδειγματική στην άσκηση της, στην καθημερινή της θεώρηση. Και αυτό απαιτεί μια ενδεδειγμένη στρατηγική αντίληψη για τα επόμενα χρόνια. Από την κεντρική πολιτική σκηνή, έως τα τοπικά πολιτικά ζητήματα, την αυτοδιοίκηση και μια άλλη περιφερειακή αντίληψη.

* Το άρθρο έχει γραφεί για τον ιστότοπο Creta24.gr

Άλλα Πρόσφατα