Ο «πόλεμος» κερδίζεται με στρατηγική και λογική

Πρέπει να διαβάσετε

Δημήτρης Στεμπίλης
Δημήτρης Στεμπίλης
Δημοσιογράφος - πολιτικός αναλυτής
Ο Δημήτρης Στεμπίλης είναι δημοσιογράφος - πολιτικός αναλυτής

Όταν έφτασε η πανδημία στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ οι επικοινωνιολόγοι των ηγετών των δυτικών χωρών έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την πανδημία ως «πόλεμο», για λόγους συστράτευσης των πολιτών με την εκάστοτε ηγεσία, αλλά ταυτόχρονα και την πειθαρχία τους στα μέτρα που θα εξαγγέλλονταν και που θα οδηγούσαν σε περιστολή άτυπων και τυπικών δικαιωμάτων. Θα περνούσαμε, όπως και έγινε σε μια κατάσταση περιστολής καθημερινών συνηθειών, που στην πρώτη καραντίνα απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, παρά τις όποιες παραφωνίες ή αντίθετες φωνές. Το καθολικό lockdown που επελέγη από την ελληνική κυβέρνηση στην πρώτη φάση της πανδημίας πέτυχε το στόχο του και μας ανέδειξε ως ένα κράτος με χαμηλό αριθμό κρουσμάτων και θανάτων.

Από εκεί και πέρα όμως οι εύλογες ανάγκες της οικονομίας οδήγησαν σε μια περισσότερο επικοινωνιακή διαχείριση του φαινομένου, ενώ δεν υπήρχε καμιά πρόληψη για την ιδεολογική και ψυχολογική υποδοχή των εμβολίων στη χώρα μας. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την εξαιρετική οργάνωση του εμβολιαστικού προγράμματος, κυρίως στην ψηφιακή της διάσταση και στα κέντρα εμβολιασμού. Ωστόσο, φαίνεται ότι χάθηκαν πολλές μάχες στο επίπεδο της αποδοχής του εμβολίου. Αντιμετωπίστηκαν έως σήμερα συλλήβδην οι επιφυλακτικοί για το εμβόλιο με τους αρνητές του ιού και τους αντιεμβολιαστές, κάτι που συγκρότησε ένα μέτωπο όπου οι παραποιημένες επιστημονικά ειδήσεις συμπλέκονταν με λάθος θεωρήσεις για τα συνταγματικά μας δικαιώματα. Ταυτόχρονα, τα αντιφατικά μηνύματα που εξέπεμπαν Πολιτεία, πολιτικά κόμματα, κάποιοι επιδημιολόγοι-δημοσιολόγοι και η Εκκλησία, απομείωσαν την αξία του όποιου εγχειρήματος πειθούς και την αξιοπιστία των θεσμών και των ειδικών.

Αποτέλεσμα: στις 8 Νοεμβρίου 2021 ανακοινώθηκαν 7.335 κρούσματα -τα 205 από αυτά στην Κρήτη-, 477 διασωληνωμένοι, 65 θάνατοι συμπολιτών μας και 16.361 χαμένες ζωές από την αρχή της πανδημίας. Νούμερα, που τέτοια εποχή πέρυσι, που βγήκε το εμβόλιο δεν τα φανταζόμασταν. Άρα, κάτι στραβό συμβαίνει στο «βασίλειο της Δανιμαρκίας», που μάλλον σχετίζεται με την προσέγγιση τόσο της πολιτείας όσο και των πολιτών, αν μάλιστα λάβουμε υπόψη τη διακριτική εξαίρεση της Εκκλησίας -ευτυχώς η ίδια συμπεριφέρθηκε υπεύθυνα- και την κατηγορηματική θέση ότι «και να το πουν οι επιστήμονες δεν πάμε σε lockdown», όπως ανέφερε ο υπουργός των Εσωτερικών κ. Βορίδης, καθώς και η μη συνειδητοποίηση από τους μη εμβολιασμένους της επικινδυνότητας της κατάστασης.

Η κυβέρνηση οφείλει στην παρούσα στιγμή να πάρει την κατάσταση στα χέρια της με τρόπο που η επικοινωνία δεν θα προφυλάσσει την εικόνα της, αλλά την κοινωνία. Η υιοθέτηση του δόγματος ότι είναι «η πανδημία των ανεμβολίαστων», όπως το χρησιμοποιούν και σε άλλα κράτη μόνο λάδι στη φωτιά ρίχνει. Το ίδιο πράγμα μπορεί να ειπωθεί με άλλους τρόπους, όπως λόγου χάρη ότι ένας (1) στους εκατό χιλιάδες (100.000) εμβολιασμένους μπαίνουν στις ΜΕΘ, ενώ αντίστοιχα ένας (1) στους εννιά χιλιάδες (9.000) ανεμβολίαστους. Μια σύγκριση που είναι τρομακτική για να το καταλάβουν όσοι διαθέτουν ελάχιστο μυαλό. Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο, με ταυτόχρονη ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με ανθρώπινο δυναμικό, που βρίσκεται πλέον στα όρια της κατάρρευσης.

Άλλα Πρόσφατα