διημερίδα του Συνδέσμου Περιφερειακών Εφημερίδων

Ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης το διήμερο συναντήσεων εργασίας με θέμα «Ο Περιφερειακός Τύπος ατενίζει το μέλλον», που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ),σε συνεργασία με Ελληνικά Πανεπιστήμια.

Οι εργασίες φιλοξενούνται στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου (Ι.Ε.Τ.) στις εγκαταστάσεις του (Ίδρυμα Αγ. Σοφία), στους Αγίους Πάντες Αποκορώνου.

Την διημερίδα που τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας & Ενημέρωσης άνοιξαν με χαιρετισμούς τους ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΗΠΕ, Γιώργος Κατσαΐτης και ο πρόεδρος του ΙΕΤ & Ιδρυτής της εφημερίδας, «Χανιώτικα Νέα» Γιάννης Γαρεδάκης,

«Σήμερα και αύριο συζητάμε για το μέλλον του περιφερειακού τύπου ο οποίος είναι πάρα πολύ σημαντικός τόσο για την ανάπτυξη, όσο και για τη δημοκρατίας αυτής της χώρας. Είναι μια πρωτοβουλία τριών πανεπιστημίων, του Παντείου Πανεπιστημίου, του ΑΠΘ, Ιόνιο και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, και άλλων ακαδημαϊκών, μαζί με τον Σύνδεσμο Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων για να συζητήσουμε τα ζητήματα και κυρίως να διατυπώσουμε προτάσεις για τις εξελίξεις οι οποίες είναι πολύ σημαντικές. Ξεκίνησε τον Απρίλιο με ένα ηλεκτρονικό συνέδριο που οργανώσαμε και συνεχίζουμε σήμερα με πέντε συνεδρίες, στο τέλος των οποίων θα καταλήξουμε σε πολύ σημαντικές προτάσεις που αφορούν την τεχνολογία, τις αλλαγές στο περιεχόμενο και τη νέα γενιά και πως θέλει τη πληροφόρηση και τη λειτουργία των μέσων», δήλωσε ο καθηγητής του Παντείου πανεπιστημίου Νίκος Λέανδρος.

«Διαχείριση δεδομένων, ελληνικό και ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, δεοντολογία και πρότυπα ποιότητας», ήταν μια από τις ενότητες που αναλύθηκαν με συντονιστή της συζήτησης τον Αντιπρόεδρο του ΣΗΠΕ και εκδότη της εφημερίδας «Ρεθεμνιώτικα Νέα» Μανώλης Χαλκιαδάκης και εισηγητές τους Βασίλη Βασιλόπουλο, Υπεύθυνο Προστασίας Δεδομένων σε ΕΡΤ & ΑΠΕ-ΜΠΕ και Ελένη Διαφωνίδου, εκδότρια του «Εμπρός». Rapporteur του τραπεζιού ήταν ο Νίκος Μπακουνάκης, Καθηγητής Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Για ένα εξαιρετικά κρίσιμο και ενδιαφέρον θέμα έκανε λόγο ο κ. Χαλκιαδάκης, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Έχει ένα νόημα να δούμε πως μπορούμε να λειτουργούμε στο παρόν και στο μέλλον, μέσα από νέες νόρμες και από τη διαχείριση δεοντολογίας που να είναι τα νέα μας βασικά χαρακτηριστικά. Γιατί μην ξεχνάμε ότι στις αναζητήσεις μας στις θεωρητικές και πολύ πρακτικές, έχουμε χρέος να αναζητάμε ένα ποιοτικό περιεχόμενο, ιδίως σε περιβάλλοντα, όπως αυτό που ζούμε τώρα με επιθετική αύξηση της πληροφορίας. Εγώ συχνά το αντιλαμβάνομαι σαν ένα θόρυβο και συχνά ο πολίτης δυσκολεύεται να αντιληφθεί το σοβαρό από το μη σοβαρό, το αξιόπιστο από το μη αξιόπιστο, το ακριβές από το ανακριβές.
Χαιρόμαστε πολύ για τη συνεργασία μας με τα πανεπιστήμια. Θεωρούμε πολύ σημαντική την παραγωγή γνώσης σε συνεργασία με τα ιδρύματα και αυτό το υλικό έχουμε προτείνει τη σύσταση ενός παρατηρητηρίου τύπου και από εκεί η πολιτεία και οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να αντλήσουν στοιχεία. Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο αν θέλουμε να βελτιώσουμε τη ποιότητα του δημόσιου λόγου στη χώρα. Έχουμε προτείνει και άλλες φορές τη περιβόητη ιστορία περί ISO στο χώρο του τύπου. Πιστεύω πρέπει να πάμε σε νέες νόρμες επικοινωνίας οι οποίες θα έχουν ποιοτικά χαρακτηριστικά. Αυτό θεωρούμε ότι είναι το μέλλον του τύπου».

Το πρόγραμμα αύριο, Παρασκευή 24 Ιουνίου:

10.00 – 12.00

– Κοινωνικά Μέσα και πλατφόρμες, πολυμεσικότητα, νέα επιχειρηματικά μοντέλα

Συντονιστής: Γιάννης Κουτσολιόντος, Εκδότης «Πρωινός Λόγος Ιωαννίνων»

Εισήγηση: Παναγιώτης Κάπος, Διδάσκων Πάντειο Πανεπιστήμιο

Εισήγηση: Δημήτρης Πλεμμένος, Εκδότης «Ελευθερία Μεσσηνίας»

Rapporteur: Γιώτα Αντωνοπούλου, Δημοσιογράφος, Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

12.30 – 14.30

– Blockchain και web 3.0, το πιλοτικό πρόγραμμα media lab Παντείου Πανεπιστημίου και ΣΗΠΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη

Συντονιστής: Νίκος Λέανδρος, Διευθυντής Media Lab,Καθηγητής Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Εισήγηση: Γιάννης Χατζηχρήστος, Διευθυντής ερευνών Ομίλου Άρατος

Εισήγηση: Γιώργος Κατσαΐτης, Πρόεδρος ΣΗΠΕ, Εκδότης «Καθημερινή Ενημέρωση»

Rapporteur: Αντώνης Πουγαρίδης, Εκδότης «Πτολεμαίος»

18.00 – 21.00

– Συμπεράσματα

Συντονιστής: Γιώργος Κατσαΐτης, Πρόεδρος ΣΗΠΕ, Εκδότης «Καθημερινή Ενημέρωση», με την συμμετοχή του ΓΓ Επικοινωνίας & Ενημέρωσης κ. Δημήτρη Γαλαμάτη, εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων, του Δ/ντη του ΟΣΔΕΛ, Γ. Ζάννου, εκπροσώπων των συνεργαζομένων με τον ΣΗΠΕ Ενώσεων, μελών του ΣΗΠΕ.

-Ανακοίνωση βασικών συμπερασμάτων και προτάσεων από τον συντονιστή ή τον rapporteur κάθε τραπεζιού.