Ο παραιτηθείς Διοικητής του Βενιζελείου Χ. Λυδάκης στο CRETA: Υπάρχει «σιωπηλή παραίτηση» υγειονομικών στα νοσοκομεία – Κανένα περιθώριο αναμονής

Πρέπει να διαβάσετε

Λίγες ημέρες αφότου υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του εκτελούντος χρέη Διοικητή αλλά και του Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου, ο Χάρης Λυδάκης “άνοιξε τα χαρτιά του” στο κεκντρικό δελτίο ειδήσεων της Τηλεόρασης CRETA και την Μίρκα Οικονομοπούλου κι ανέλυσε τους λόγους που τον οδήγησαν στην παραίτηση, σχολίασε τις δηλώσεις Χρυσοχοΐδη, που “πετούν το μπαλάκι” στη διοίκηση, αλλά επίσης έκανε λόγο και για σιωπηλή παραίτηση υγειονομικών.

“Πως ανέλαβα τη θέση του προσωρινού Διοικητή”

Όπως εξήγησε ο Διευθυντής της Β’ Παθολογικής Κλινικής του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου, όταν τέθηκε σε άδεια η προηγούμενη διοίκηση, λόγω της θεσμικής του ιδιότητας τότε ως Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας, ανέλαβε ex officio ως προσωρινός διοικητής.

“Τη μέρα που ανέλαβα, δημοσιοποίησα τα προβλήματα που υπήρχαν. Πρώτο πρόβλημα είναι η επαναλειτουργία των χειρουργικών τραπεζιών, το δεύτερο η κάλυψη των κενών θέσεων, γιατί αυτό δημιουργούσε προβλήματα σε πολλές κλινικές με άμεση επικινδυνότητα και το τρίτο είναι η διακοπή των εντέλλεσθε, διότι αυτή η διαδικασία, η οποία έτεινε διαχρονικά να γίνει μια πάγια αντιμετώπιση σε διάφορα νοσοκομεία, δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα και στα νοσοκομεία τα οποία υποδέχονταν τους γιατρούς και στα νοσοκομεία τα οποία τους έστελναν. Γενικότερος επιτελικός στόχος της θητείας μου θα ήταν η αποκατάσταση του brand name του Βενιζελείου, διότι έχει πολύ μεγάλη σημασία ένα νοσοκομείο, ένας οργανισμός να είναι θελκτικός και για τους επαγγελματίες και ο κόσμος να έχει εμπιστοσύνη να πηγαίνει όταν έχει προβλήματα. Για τα πρώτα δύο θέματα που σας ανέφερα, τα χειρουργικά τραπέζια και τις θέσεις, κινήθηκαν τα πράγματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Το τρίτο όμως που αφορά στις μετακινήσεις γιατρών, δε σταμάτησε. Οι μετακινήσεις, μετά από 10 μήνες επαναλαμβανόμενης διαδικασίας, δημιουργούν μεγάλα προβλήματα τόσο στο Βενιζέλειο, αλλά και στο Ρέθυμνο και στο Νοσοκομείο Σητείας, καθώς αυτό το διάστημα ούτε το Ρέθυμνο, ούτε η Σητεία μπόρεσαν να ορθοποδήσουν, αντίθετα μάλιστα, πήγαν προς τα κάτω. Αντίστοιχα και το Βενιζέλειο προφανώς δεν ευνοήθηκε, διότι δημιουργήθηκαν και υπηρεσιακά προβλήματα στους κόλπους των παθολόγων και το κυριότερο είναι το ηθικό το οποίο έχει αρχίσει ήδη κι εξασθενεί και να δημιουργήσει και αυτό μια δυσκολία αναφορικά με την αίσθηση επαγγελματικής αξιοπρέπειας.”

Ως εκ τούτου, όταν του εστάλη, στις 26 Οκτωβρίου, αίτημα από την 7η ΥΠΕ για υπόδειξη παθολόγου που θα κάλυπτε την εφημερία στο Νοσοκομείο Ρεθύμου, εφόσον δεν υπήρχε συναινετική υποψηφιότητα από τους υπόλοιπους παθολόγους, δήλωσε ο ίδιος διαθέσιμος και ταυτόχρονα υπέβαλε την παραίτησή του.

Οι δηλώσεις Χρυσοχοΐδη για την προηγούμενη Διοίκηση και την παραίτηση Λυδάκη

Υπενθυμίζεται πως ο Υπουργός Υγείας αμέσως μετά την επίσκεψή του στο Ηράκλειο στις 16 Οκτωβρίου, αφότου ζήτησε συγνώμη από τους πολίτες για την ταλαιπωρία που έχουν υποστεί, έπαυσε από τα καθήκοντά της, τη Διοίκηση του Βενιζελείου. Στη συνέχεια, όταν ο Χάρης Λυδάκης υπέβαλε την παραίτησή του, ακολούθησε η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας: “Μετά την παραίτηση του Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου, το Υπουργείο Υγείας ανακοινώνει ότι κανείς και τίποτα δεν θα σταματήσει με τις πράξεις ή τις παραλείψεις του την ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου, όπως αποφασίστηκε στην πρόσφατη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε υπό τον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Το Υπουργείο Υγείας δεν θα διστάσει να λάβει μέτρα στο πλαίσιο του Νόμου προκειμένου όλοι να εκτελούν τα νόμιμα καθήκοντά τους.”

Σε συνέχεια των παραπάνω, ο κ. Λυδάκης σχολίασε: “Η συγκυρία της αποπομπής της προηγούμενης διοίκησης νομίζω είχε σχέση με το θέμα της εμφάνισης του οξέος προβλήματος της μη δυνατότητας επιτέλεσης χειρουργικών επεμβάσεων, όπως στο παρελθόν. Βέβαια, αυτό το πρόβλημα δεν είχε άμεση σχέση με κάποιες πράξεις ή παραλείψεις διοικήσεων του νοσοκομείου. Αυτό το πρόβλημα είχε σχέση με τη γενικότερη δυσκολία που έχει η Ελλάδα, αλλά θα έλεγα ότι πρόκειται για παγκόσμιο φαινόμενο, εύρεσης αναισθησιολόγων. Άρα λοιπόν κι εμείς είμαστε τα θύματα αυτής της γενικότερης τάσης, όσον αφορά τη μη προσέλευση αναισθησιολόγων, αλλά και για άλλες ειδικότητες. Δεν έχει κάθε διοικητής νοσοκομείου τα θεσμικά κι οικονομικά εργαλεία να επιλύει τέτοιου είδους στελεχιακά προβλήματα. Αυτά πρέπει να κινηθούν από υψηλότερα επίπεδα της υγειονομικής διοικητικής πυραμίδας.”

“Σιωπηλή παραίτηση υγειονομικών”

Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί ο όρος που χρησιμοποίησε ο κ. Λυδάκης, περί “σιωπηλής παραίτησης υγειονομικών“. Όπως εξήγησε, η κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στα νοσοκομεία, έχει οδηγήσει κάποιους υγειονομικούς να χάσουν το ενδιαφέρον τους. “Σιωπηλή παραίτηση είναι όταν ένας εργαζόμενος έχει κουραστεί και κάνει τα απαραίτητα, ώστε απλά και μόνο να γίνεται η δουλειά και να μην κινδυνεύει να κάνει κάποιο σημαντικό λάθος κι απολυθεί. Αλλά δε δίνει τον εαυτό του, δε δείχνει το ενδιαφέρον του, δεν έχει όραμα για τη δουλειά του. Νομίζω ότι αυτό συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό στους υγειονομικούς και πρέπει η κεντρική διοίκηση, η οποία είναι υπεύθυνη, να αποφασίσει να προχωρήσει με γρήγορα βήματα. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό πραγματικά βρίσκεται σε μια κατάσταση εξουθένωσης.”

Όπως τόνισε ο κ. Λυδάκης, δεν υπάρχει περιθώριο μηνών πια, με το δεδομένο ότι πρόκειται για μια κατάσταση που ξεκίνησε πριν από 10 – 12 χρόνια. “Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν λόγω των μνημονιακών υποχρεώσεων είχαν σαφώς επηρεάσει κάποια λειτουργικά ζητήματα στα νοσοκομεία, με την έννοια ότι υπήρχαν περιορισμοί στις προσλήψεις, δεν ανανεώνονταν οι αποχωρήσεις, οι συνταξιοδοτήσεις κτλπ. Σίγουρα η πανδημία αποτέλεσε έναν άλλο παράγοντα, ο οποίος δημιούργησε κούραση κι απογοήτευση στο προσωπικό και υπήρχε μια ελπίδα στους υγειονομικούς ότι με την αποκατάσταση της ομαλότητας κάποια θέματα θα επιλύονταν. Προφανώς υπάρχει μια καθυστέρηση και νομίζω ότι γι’αυτό εκφράζεται πλέον αυτή η από πάρα πολλές πλευρές δυσκολία στην καθημερινή άσκηση των καθηκόντων και η δυσφορία.”

Σημειώνεται ότι η πλήρης λειτουργία των χειρουργείων στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο ξεκινά την 1η Νοεμβρίου και παράλληλα, βάσει της δέσμευσης του Υπουργείου Υγείας, προκηρύσσονται με διαδικασίες fast track, όλες οι θέσεις γιατρών ειδικοτήτων. “Έχουν ήδη ξεκινήσει να υπογράφονται συμβάσεις. Νομίζω ότι μέχρι την Τετάρτη, απ’ότι έχω μάθει, θα είναι εφικτό να ξεκινήσουμε” σχολίασε καταληκτικά ο κ. Λυδάκης.

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα