Δευτέρα, 28 Απριλίου, 2025
14.4 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ο Πάπας και οι Βούτες: Η Φύση είναι ο Θεός στα πράγματα!

Πρέπει να διαβάσετε

Κώστας Α. Μπογδανίδης
Κώστας Α. Μπογδανίδης
Δημοσιογράφος CRETA
Ο Κώστας Α. Μπογδανίδης είναι δημοσιογράφος της Τηλεόρασης CRETA

Είτε είσαι άθεος, άθρησκος, αγνωστικιστής ή πιστός και θεοσεβούμενος ένα είναι το συμπέρασμα: Δεν θα μάθεις ποτέ τι γίνεται μετά. Και δεν έχει και νόημα να ξέρεις.

Του Κώστα Α. Μπογδανίδη

Μπορείς να πιστεύεις ή να φαντάζεσαι οτιδήποτε. Αλλά ούτε ο Πάπας Φραγκσίκος ούτε και κανένας άλλος μεγαλοσχήμων , που αναχώρησε από τη ζωή αυτή, θα μας πει ποτέ ποιον συνάντησε μετά το φευγιό του. Τα αέναα μεταφυσικά ερωτήματα παραμένουν για τον άνθρωπο, το μόνο νοήμον ον στον πλανήτη τούτο που σκέφτεται τι υπάρχει μετά από τούτη τη ζωή. Γι΄αυτό και έχουμε δημιουργήσει τις θρησκείες. Προσδοκώντας Ανάσταση νεκρών στη δική μας πίστη, άλλοι πάλι ονειρεύονται πιλάφια και 72 παρθένες στον παράδεισό τους.

Περίεργο αυτό αλλά όλα τα άλλα έμβια όντα ξέρουν με ένα τρόπο μοναδικό (εδώ ταιριάζει το χέρι του…Θεού!) πως Natura est deus in rebus- Η φύση είναι ο θεός στα πράγματα.

Μια ματιά γύρω μας μπορεί να μας πείσει για του λόγου το αληθές. Η φύση έχει δικούς της κανόνες, πορεύεται έξω από τον Θεό μας ή τους θεούς που έχουμε δημιουργήσει και δεν θα μας ρωτήσει ποτέ για το εάν θα πάρει την μία ή την άλλη απόφαση. Υπάρχει κάτι τετελεσμένο και συνάμα τραγικό. Κι επειδή ο άνθρωπος το αντιλαμβάνεται πλήρως παρότι περί άλλα τυρβάζει προσπαθεί να την καταλάβει, να την ελέγξει και κυρίως να τη διαχειριστεί. Χρησιμοποιεί τις τεράστιες δυνατότητες του μυαλού που του χάρισε η ίδια η Φύση αναπτύσσοντας τεχνολογίες που είναι θαυμαστές και μοιάζουν να μην έχουν ταβάνι, όπως είναι πια η Τεχνητή Νοημοσύνη για να μπορέσει να προλάβει το κακό. Που ενίοτε προκαλεί ο ίδιος όταν το παίζει μικρός… Θεός και ιδιοκτήτης τούτου του κόσμου.

Σχεδόν…μεταφυσικά ακούγονται όλα αυτά ε; Τουναντίον είναι φυσιολογικά και απολύτως γήινα. Μικρά και μεγάλα ζητήματα που δείχνουν πόσο μικροί είμαστε απέναντι στο μικρό, τον μέγα κόσμο μας. Μου ήρθαν όλα αυτά στο νου από διαφορετικά και άσχετα γεγονότα. Από το θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου που μας υπενθυμίζει ότι κανένας δεν γλιτώνει από τη μοίρα του μέχρι τα…ρήγματα που ξαφνικά αναστατώνουν τις Βούτες. Εκεί που οι άνθρωποι πατούν σταθερά στη γη και κάνουν όνειρα δουλεύοντας σκληρά αυτή…φεύγει από τα πόδια τους. Και ξέρετε…να είναι μόνο αυτά τα 150 μέτρα ή ένας αγωγός νερού που έχουν το πρόβλημα θα είναι καλά. Μην είναι η αρχή ενός φαινομένου όπως είπε ο Λέκκας και αυτό θα είναι κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο. Περιμένουμε τους πραγματικά ειδικούς και όχι τους τσαρλατάνους να μας πουν τι συμβαίνει. Κι ελπίζουμε να είναι τοπικό φαινόμενο καθίζησης και όχι κάτι άλλο. Γιατί εάν έχουμε περαιτέρω εξέλιξη είναι βέβαιο πως θα επηρεάσει μια ολόκληρη περιοχή η οποία είναι από τις πιο σημαντικές στην Κρήτη. Εύχομαι το πρώτο γιατί ξέρουμε ότι η φύση δεν κάνει τίποτα χωρίς λόγο.

Άλλα Πρόσφατα