Άναυδη παρακολουθεί η κοινή γνώμη τις εξελίξεις στην περιβόητη υπόθεση της Novartis, ενώ η δικογραφία για το φερόμενο στήσιμο του σκανδάλου και παρεμβάσεις στη δικαστική έρευνα που είχε προηγηθεί, διαβιβάστηκε στη Βουλή, μαζί με την πρόταση της κυβέρνησης για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Τις επόμενες ημέρες όπως δείχνουν τα πράγματα θα επιβεβαιωθεί η γνωστή δημοσιογραφική φράση «ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο» και η πολιτική αντιπαράθεση όπως πέρυσι έτσι και φέτος θα είναι σφοδρή, με τις κοινοβουλευτικές συζητήσεις που αναμένεται να ακολουθήσουν στη Βουλή.

Πριν από ένα χρόνο περίπου ο πρώην υπουργός Παύλος Πολάκης έλεγε σε κομματική συνεδρίαση ότι πρέπει να μπούνε κάποιοι στη φυλακή αν θέλουν να κερδίσουν τις επόμενες εκλογές, με επακόλουθο τις γνωστές αντιδράσεις εκ μέρους της τότε αντιπολίτευσης.

Ο χρόνος περνά τα πάντα αλλάζουν αλλά η Δικαιοσύνη παραμένει ανεξάρτητη, σταθερή στην αποστολή της, ενώ οι πολιτικολογίες που εκτοξεύονται διαχρονικά εξασθενούν και εξανεμίζονται.

Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής, δεν θα έχει μοναδικό στόχο να διερευνήσει το ρόλο του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης για ενδεχόμενες παρεμβάσεις στην υπόθεση Novartis.

Πρέπει να μελετήσει την υπόθεση με προσοχή και νηφαλιότητα για να έλθουν όλα στο φως και να αποκοπεί οριστικά ο ομφάλιος λώρος της διαπλοκής μεταξύ της εκτελεστικής και της δικαστικής εξουσίας.

Από τα στοιχεία που έχουν έλθει στο φως της δημοσιότητας φαίνεται ότι στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης προσπάθησαν να χειραγωγήσουν τη Δικαιοσύνη, καταλύοντας τη βασική συνταγματική αρχή διάκρισης των εξουσιών.

Η διερεύνηση της υπόθεσης αυτής πρέπει να αποτελέσει την αρχή μιας διαδικασίας από την οποία οι μόνοι κερδισμένοι που θα βγουν να είναι η Δημοκρατία και η Δικαιοσύνη.

Πολλοί είναι εκείνοι που εύλογα μπορεί να διερωτηθούν ποιο είναι τελικά το ζητούμενο από την έκβαση αυτής της πολυσυζητημένης δικαστικής υπόθεσης για το σκάνδαλο της Novartis. Να αποδειχθεί ότι όντως έγινε κυβερνητική παρέμβαση στη Δικαιοσύνη και να κλείσει το θέμα, ή να προχωρήσει η αδέκαστη διαδικασία διερεύνησης που αφορά τις καταγγελίες για χρηματισμό 4.000 γιατρών, υπηρεσιακών παραγόντων και την εμπλοκή ή μη δέκα πολιτικών προσώπων.

Η απάντηση είναι εύκολη για την κοινή γνώμη που σύσσωμη λέει ναι και στις δυο περιπτώσεις, γιατί διαφορετικά πραγματικά θα μείνει άναυδη όταν  διαπιστωθεί ότι μια δήθεν αποκάλυψη καταλήξει σε φιάσκο και στη μεταφορά της δικαστικής δράσης από τα εισαγγελικά γραφεία στη Βουλή.

Οι δηλώσεις των πολιτικών είναι γνωστό ότι δεν λένε πάντα όλη την αλήθεια, γι’ αυτό πρέπει κανείς να τις διαβάζει προσεκτικά πίσω από τις γραμμές αφού υπάρχει κίνδυνος κάθε λέξη να συνδυάζεται με κάποια σκοπιμότητα, με κάποιο συμφέρον, για την αποφυγή οποιουδήποτε πολιτικού κόστους.

Τελικά οι πολίτες κουράστηκαν από τις διαδικασίες και όλα τα τεκτενόμενα στην υπόθεση Novartis.

Κανείς δεν πιστεύει ότι απασχολεί τους Έλληνες περισσότερο η κατάληξη της υπόθεσης, από την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητάς τους.

Αντιθέτως είναι βέβαιο ότι χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να αγωνιούν πώς θα βρουν δουλειά και πώς θα καταφέρουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Καλή η πολιτικολογία και οι αντιπαραθέσεις, καλό είναι να ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο, αλλά το σημαντικότερο για τον τόπο είναι όχι μόνο η εξυγίανση της οικονομίας αλλά και του πολιτικού συστήματος.

Η αναζήτηση της αλήθειας είναι δύσκολη υπόθεση στην Ελλάδα.

Παρουσιάζονται εμπόδια, εξεταστικές προανακριτικές επιτροπές, παρεμβάσεις, προστατευόμενοι μάρτυρες και χοντρά πολιτικά παιχνίδια. Γι’ αυτό θεωρείται βέβαιο ότι η αποκατάσταση της πραγματικότητας και της κανονικότητας μόνο με ένα νέο τρόπο μπορούν να επιτευχθούν…

Να επιτραπεί στη φαρμακοβιομηχανία Novartis η εισαγωγή στην Ελλάδα από την Αμερική ενός φαρμάκου μοναδικού και αποτελεσματικού, κατάλληλου για την περίπτωση στη διάθεση των ανακριτικών αρχών, που ονομάζεται ορός της αλήθειας…

Μαρίνος Παττακός

Ο Μαρίνος Παττακός είναι εντεταλμένος σύμβουλος του Δήμου Ηρακλείου