Ο Εμανουέλ Μακρόν, με ανάρτησή του στο Χ, ευχαριστεί τον Ντόναλντ Τραμπ για τη φιλοξενία στην Ουάσιγκτον, όπου οι δυο ηγέτες είχαν συνάντηση.
Ο Γάλλος πρόεδρος έγραψε στην ανάρτησή του: «Σ’ ευχαριστώ αγαπητέ Ντόναλντ, για το θερμό καλωσόρισμά σας κατά τη διάρκεια αυτής της πολύ σημαντικής επίσκεψης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Γαλλία μοιράζονται μια μακρά ιστορία φιλίας. Έχουμε δείξει ότι η σχέση μας είναι αμοιβαίας εμπιστοσύνης».
Thank you @POTUS, dear Donald, for your warm welcome during this very important visit.
The United States of America and France share a long history of friendship. We have shown that our relationship is of mutual trust. pic.twitter.com/VHetfnLkFR
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) February 25, 2025
Όσα είπαν Τραμπ και Μακρόν στον Λευκό Οίκο
Σε κλίμα συνεννόησης αλλά και με σαφή μηνύματα για τη Ευρώπη και την Ουκρανία πραγματοποιήθηκε η κοινή συνέντευξη Τύπου του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Γάλλου ομολόγου του, Εμανουέλ Μακρόν, στον Λευκό Οίκο.
Ο Τραμπ υπογράμμισε ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει κεντρικό ρόλο στη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης ασφάλειας της Ουκρανίας, σημειώνοντας ότι το κόστος και η ευθύνη για την ειρήνη δεν μπορούν να βαραίνουν μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τόνισε, μάλιστα, ότι η Ουάσινγκτον έχει προσφέρει «πολύ περισσότερη» βοήθεια στο Κίεβο σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα και ότι κάποια στιγμή η συνεισφορά αυτή πρέπει να εξισορροπηθεί. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη επίτευξης συμφωνίας με την Ουκρανία για κρίσιμα ορυκτά και σπάνιες γαίες, ώστε –όπως είπε– οι ΗΠΑ να ανακτήσουν μέρος των τεράστιων οικονομικών πόρων που έχουν διαθέσει.
Από την πλευρά του, ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τη δέσμευση της Ευρώπης για τη διαμόρφωση μιας διαρκούς ειρήνης, υπογραμμίζοντας ότι οι ευρωπαϊκές χώρες αντιλαμβάνονται πλήρως τις ευθύνες τους και είναι έτοιμες να αναλάβουν μεγαλύτερο ρόλο στην ασφάλεια και την άμυνα της ηπείρου, σημειώνοντας ωστόσο πως η επίτευξη ειρήνης δεν πρέπει να συνεπάγεται και παράδοση για την Ουκρανία. Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι η Γαλλία έχει ήδη συζητήσει με τη Βρετανία το ενδεχόμενο ανάπτυξης ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία, ενώ και άλλες χώρες είναι έτοιμες να συνδράμουν σε αυτήν την προσπάθεια. Ο Μακρόν τόνισε ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ θα είναι κρίσιμη, προσθέτοντας ότι Παρίσι και Ουάσινγκτον μοιράζονται την ίδια επιθυμία: την ταχεία αποκατάσταση της ειρήνης και μια διεθνή τάξη όπου όλοι θα αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.