Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
11.1 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ο Κρουσώνας στο επίκεντρο νέας Κοινοβουλευτικής παρέμβασης του Χάρη Μαμουλάκη

Πρέπει να διαβάσετε

Την αδιαφορία του Υπουργείου Πολιτισμού που προκύπτει από την εγκατάλειψη σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων του Κρουσώνα, αναδεικνύει με νέα Ερώτηση που κατέθεσε ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, με την συνυπογραφή της αρμόδιας Τομεάρχη Σίας Αναγνωστοπούλου και των Βουλευτών Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη και Νίκου Ηγουμενίδη.

 

«Η αρχαιολογική σημασία του Κρουσώνα είναι γνωστή και αποδεδειγμένη από σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, όπως ο μινωικός τάφος που είχε ανακαλυφθεί κατά τις εργασίες κατασκευής του δρόμου Γαζίου – Κρουσώνα, καθώς και ο εκτεταμένος αρχαιολογικός οικισμός που ανακαλύφθηκε στις Ριζοπλαγιές κατά την διάρκεια των ανασκαφών στη θέση Κούπος στις αρχές της δεκαετίας του 1980» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Μνημεία με σημαντική αρχαιολογική αξία που όμως χρειάζονται συντήρηση και ανάδειξη, για να μπορέσουν να ενισχύσουν την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Η Υπουργός Πολιτισμού οφείλει να πράξει τα ελάχιστα και να αναλάβει τις ευθύνες της. Να μεριμνήσει για την προστασία και ασφάλεια των δύο αρχαιολογικών μνημείων στις Ριζοπλαγιές και στο δρόμο Γαζίου – Κρουσώνα και να προχωρήσει άμεσα στην συντήρηση και αποκατάσταση των φθαρμένων στεγάστρων και περιφράξεων, την τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων και τον καθαρισμό τους.».

 

Όπως αναφέρεται στη νέα Ερώτηση, στη θέση Ριζοπλαγιές, έχει ανακαλυφθεί από την δεκαετία του 1980 μινωικό κτήριο με 8 δωμάτια, ανοικτούς υπαίθριους χώρους και διαδρόμους καθώς και πλήθος σκευών οικιακής και τελετουργικής χρήσης. Το κτίσμα θεωρείται ότι αποτελεί τμήμα ευρύτερου μινωικού οικισμού ο οποίος ενδιαφέρει για την έρευνα των ορεινών γεωργοκτηνοτροφικών εγκαταστάσεων κατά την περίοδο της μινωικής ακμής. Για την προστασία του μνημείου ο χώρος περιφράχθηκε και τοποθετήθηκε στέγαστρο. Ωστόσο, σήμερα το μνημείο παρουσιάζει εικόνα απόλυτης εγκατάλειψης καθώς ο περιβάλλοντας χώρος είναι γεμάτος σκουπίδια ενώ τόσο η περίφραξη όσο και το στέγαστρο έχουν καταστραφεί.

Επιπρόσθετα, στις αρχές της δεκαετίας του 2010, κατά τη διάρκεια κατασκευής του δρόμου Γαζίου – Κρουσώνα ανακαλύφθηκε ασύλητος, καλά διατηρημένος μινωικός τάφος (1300 π.Χ.) ομαδικού περιεχομένου με πλούσιες προσφορές. Σημαντικά ευρήματα ήρθαν στο φως, μεταξύ των οποίων κοσμήματα, χάλκινα αντικείμενα, όπλα και ζωγραφιστά πήλινα αγγεία. Παρά τις προσπάθειες του Δήμου Μαλεβιζίου για τη στερέωση του μνημείου με φρεατοπασάλους κατά την ανακάλυψη του, σήμερα το στέγαστρο είναι κατεστραμμένο και η σχετική σήμανση είναι ανύπαρκτη.

 

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί αντίστοιχη Ερώτηση του Χάρη Μαμουλάκη για τη συνέχιση των ανασκαφικών εργασιών στην περιοχή Κούπος του Κρουσώνα. Ενός σημαντικού αρχαιολογικού χώρου, γνωστού από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα μέσα από τις αναφορές Ξανθουδίδη και άλλων αρχαιολόγων, που έχει δώσει κατά τις φάσεις των ανασκαφών του σημαντικά ευρήματα και την αποκάλυψη εκτεταμένου οικισμού με συνεχή κατοίκηση από τα Υστερομινωικά έως και Ελληνιστικά χρόνια. Τότε, η Υπουργός Πολιτισμού είχε κυνικά απαντήσει ότι: «Η συστηματική διερεύνηση του αρχαιολογικού χώρου Κούπου στον Κρουσώνα, δεν αποτελεί προτεραιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού.».

 

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα