Κυριακή, 4 Μαΐου, 2025
14.9 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ο κόσμος του Τουρισμού, της Εργασίας και της Επιχειρηματικότητας στην εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ

Πρέπει να διαβάσετε

Με μαζική συμμετοχή κοινωνικών φορέων, συνδικαλιστικών οργανώσεων αλλά και κατοίκων της ευρύτερης περιοχής πραγματοποιήθηκε χθες  το απόγευμα, στην αίθουσα του δημαρχείου Χερσονήσου η θεματική συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ για τις Πολιτικές και το Βιώσιμο Τουρισμό, την Ανταγωνιστική Επιχειρηματικότητα και τις ασφαλείς εργασιακές συνθήκες.
Η τομεάρχης Τουρισμού και βουλευτής Λασιθίου Κατερίνα Σπυριδάκη έδωσε το στίγμα της κατάστασης που επικρατεί στη βαρειά βιομηχανία της χώρας μας κάνοντας λόγο για πλήθος αλλά όχι ποιότητα. Παρά τα θετικά μεγέθη, σημείωσε, το 2024 η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη μειώθηκε κατά 5,1%, γεγονός που καταδεικνύει πως το σημερινό τουριστικό μοντέλο “δεν δημιουργεί μέλλον” και πως απαιτείται “μια νέα στρατηγική, μια νέα νοοτροπία”.


Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη ραγδαία αύξηση του Τέλους Ανθεκτικότητας και την έλλειψη ισοκατανομής πόρων, τονίζοντας: “Γιατί την ίδια ώρα που η Κυβέρνηση διπλασιάζει το Τέλος Ανθεκτικότητας -από 202 εκατ. ευρώ το 2024 σε 405 εκατ. ευρώ το 2025- και θεσπίζει νέο τέλος για την κρουαζιέρα ύψους 52 εκατ. ευρώ, η αναλογία επιστροφής αυτών των πόρων στις τοπικές κοινωνίες παραμένει θολή, ελλιπής, άδικη“.

Τέλος στάθηκε στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την ενίσχυση του Τουριστικού Τομέα, με βραχίονα τις έξι θέσεις του κινήματος:

1. Εθνικό Σχέδιο Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης, με διασύνδεση τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και την καινοτομία.

2. Νέο πλαίσιο διακυβέρνησης των προορισμών, με συμμετοχή ΟΤΑ, κοινωνικών φορέων, τουριστικών επιχειρήσεων και πολιτών.

3. Φορολογικά και αναπτυξιακά κίνητρα για τουριστικές επενδύσεις που ενισχύουν τη βιωσιμότητα και προσλαμβάνουν τοπικό πληθυσμό.

4. Αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης με πόρους, υποδομές και σύνδεση με την αγορά εργασίας.

5. Δίκτυο προστασίας για εργαζόμενους στον τουρισμό με επαναφορά του εφάπαξ, επέκταση επιδομάτων και θεσμική αναγνώριση της εποχικότητας.

6. Οριοθέτηση της φέρουσας ικανότητας των περιοχών με στόχο να προστατεύεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών.

Ο Παύλος Χρηστίδης βουλευτής Αθηνών και Τομεάρχης Κοινωνικής Ασφάλισης  του ΠΑΣΟΚ, στην τοποθέτηση του χαιρέτησε τη μαζική συγκέντρωση και τόνισε πως το Ηράκλειο και η Κρήτη με την αγωνιστικότητα της δείχνουν πως οι ανατροπές που γίνονται πράξη στην Κρήτη δείχνουν το δρόμο στο ΠΑΣΟΚ και για τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Ο κ. Χρηστίδης έκανε αναφορά στις περιφερειακές συνδιασκέψεις του ΠΑΣΟΚ που είναι η πυξίδα για κίνημα, σημειώνοντας πως δεν είναι το τέλος αλλά η αφετηρία για την αναγέννηση και την προγραμματική εκκίνηση του ΠΑΣΟΚ και κάλεσε τα στελέχη να σπάσουν τον κύκλο της εσωστρέφειας. Ο Τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ έκανε αναφορά στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι κάνοντας λόγο για ευημερία και ευκαιρία για λίγους για να σημειώσει πως υπάρχει πλούτος στη χώρα αλλά δεν είναι για τους πολίτες που όλο και περισσότερο δυσκολεύονται να τα φέρουν βόλτα. Για τα προβλήματα στο χώρο του Τουρισμού σημείωσε ότι είναι εκατοντάδες τα προβλήματα με την Εργασία και την Κοινωνική Ασφάλιση και τόνισε ότι ο κλάδος της εργασίας συνδέεται με την αγοραστική δύναμη, την ευημερία.

Αναφερόμενος στις περιφερειακές συνδιασκέψεις -όπως η χθεσινή στη Χερσόνησο- σημείωσε ότι έχουν ως στόχο να συλλέξουν τα πραγματικά προβλήματα του κόσμου, ώστε να προκύψουν προτάσεις και πρωτοβουλίες.

Για τις συλλογικές συμβάσεις τόνισε την πρόθεση του ΠΑΣΟΚ για επαναφορά, κατά τις πρώτες 100 ημέρες διακυβέρνησής του και σημείωσε ότι είναι η λύση τόσο για τα οικονομικά ζητήματα όσο και για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία.

Αυτό που συμβαίνει στην Κρήτη, είναι μια μικρογραφία και ένα χαρακτηριστικό δείγμα της παθογένειας του χώρου των επιχειρήσεων -ιδίως των μικρομεσαίων- αλλά και της συνολικής ανάπτυξης που αργεί τα τελευταία χρόνια και που τελικά δεν έρχεται ποτέ” – είπε η βουλευτής και Τομεάρχης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του ΠΑΣΟΚ Ελένη Βατσινά κατά τη διάρκεια της παρέμβασής της στην εκδήλωση.

Αναφερόμενη στον Τουρισμό στην Κρήτη και ιδίως στον νομό Ηρακλείου που αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό, τόνισε ότι, “πέρα από τα θετικά νούμερα και τις αφίξεις, ο τουριστικός τομέας παραμένει ευάλωτος σε εξωγενή στοιχεία που όσο και να θέλει ο επαγγελματίας να ξεπεράσει, πάντα θα έρχονται στον ορίζοντα“.

Η ίδια εστίασε στο σοβαρό έλλειμμα υποδομών, σε αντιδιαστολή με τον μεγάλο όγκο επισκεπτών, στην έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού ως αποτέλεσμα της έλλειψης κινήτρων, αλλά και στις συνθήκες εξαντλητικών ωραρίων και μη ανάλογων αμοιβών υπό τις οποίες εργάζονται τελικά οι άνθρωποι του Τουρισμού για να καλύψουν τις ανάγκες στο αποκορύφωμα της τουριστικής περιόδου.

Δεν υπάρχει άλλος χώρος για ευχολόγια” – υπογράμμισε με νόημα η βουλευτής και τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ “δε βλέπει το χώρο του Τουρισμού ως αυτόματη μηχανή παραγωγής χρημάτων για τα ταμεία. Στο ΠΑΣΟΚ μιλάμε για ένα νέο, βιώσιμο μοντέλο τουρισμού, έναν τουρισμό που σέβεται το περιβάλλον, ενισχύει τον πολιτισμό και προωθεί τα τοπικά προϊόντα του κρητικού πρωτογενούς τομέα“.

Ο δήμαρχος Χερσονήσου Ζαχαρίας Δοξαστάκης έκανε οξεία επίθεση στην κυβερνητική πολιτική ως προς τα θέματα της Αυτοδιοίκησης και του Τουρισμού λέγοντας πως οι δήμοι έχουν αφεθεί μόνοι τους να παλεύουν με τεράστια προβλήματα χωρίς πόρους αλλά με πολλές αρμοδιότητες. Κανείς δεν μας υπολογίζει και δεν μας παίρνει στα σοβαρά, δεν έχει πια κανένα νόημα να μιλάς με υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη, πρόσθεσε. Είναι χαρακτηριστικό πως ο δήμος Χερσονήσου έχει εισφέρει κοντά στα 40.000.000 ευρώ από το τέλος της κλιματικής αλλαγής και δεν έχει εισπράξει πίσω ούτε ευρώ ως ανταποδοτικότητα. Η ραχοκοκαλιά είναι ο ήλιος και η θάλασσα για τον τουρισμό μας αλλά οι ελλείψεις στα έργα υποδομής μας αφήνουν πίσω την ώρα που το Υπουργείο Τουρισμού είναι ένα υπουργείο χωρίς οντότητα και δεν υπάρχει ολοκληρωμένη τουριστική πολιτική.

Ο βουλευτής Φραγκίσκος Παρασύρης στην παρέμβαση του έκανε αναφορά στις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν στις αναπτυξιακές υποδομές του νησιού και που στην ουσία ναρκοθετούν την προσπάθεια για ποιοτικότερο τουρισμό. Αναφορά έκανε επίσης και στο μεγάλο ζήτημα του νερού που για τον τουρισμό είναι κάτι που θα το βρούμε μπροστά μας άμεσα, σημειώνοντας τις ελλείψεις μακροχρόνιου σχεδιασμού, τα ανεπαρκή φράγματα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια αναγκαία λύση στο ζήτημα της λειψυδρίας. Αναφορά έγινε επίσης από την Ηρακλειώτη βουλευτή και στις κακές συνθήκες εργασίας για τους χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλους που αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για να έλθουν νέα άτομα στον κλάδο, τονίζοντας πως η υπερεργασία αποτελεί το βασικό πρόβλημα του κλάδου.

Ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις από εκπροσώπους φορέων αλλά και μέλη του ΠΑΣΟΚ από την περιοχή.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα