«Περισσότερες από 300 εκατομμύρια «έξυπνες» συσκευές συνδέονται κάθε μήνα στο ίντερνετ, αριθμός που δείχνει πόσο τέτοιες συσκευές έχουν εισχωρήσει στην καθημερινότητά μας» επισήμανε στον ΣΚΑΪ Κρήτης και την Ελένη Βακεθιανάκη ο μηχανικός λογισμικού και τεχνικός υπεύθυνος των διαδικτυακών μαθημάτων «Mathesis», Νίκος Γκικόπουλος.

«Το Δίκτυο των Πραγμάτων, δηλαδή η σύνδεση συσκευών στο Διαδίκτυο, μας συστήνει ένα μέλλον εντυπωσιακών εφαρμογών και πρωτοπόρας τεχνολογίας, που δεν σταματάνε παρά μόνο από την φαντασία μας. Από μια καφετιέρα συνδεδεμένη στο ίντερνετ που θα έχουμε προγραμματίσει να έχει έτοιμο ζεστό καφέ λίγο πριν επιστρέψουμε στο σπίτι έως πιο σύνθετες λειτουργίες που μπορούν ακόμα και να σώσουν τη ζωή μας, όπως ένας βηματοδότης συνδεδεμένος στο Διαδίκτυο ο οποίος ανά πάσα στιγμή γνωστοποιεί στον γιατρό μας αν λειτουργεί σωστά ή κινδυνεύει η ζωή μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γκικόπουλος.

Πρόσθεσε παράλληλα ότι κι εμείς στην καθημερινότητά μας κάνουμε χρήση «έξυπνων» συσκευών, όπως το κινητό μας ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις λειτουργίες κάποιων «έξυπνων» ρολογιών που μπορούν να καταγράφουν τι συμβαίνει στον οργανισμό μας, π.χ. πόσο αθλούμαστε, την ποιότητα του ύπνου μας, την ποσότητα του οξυγόνου στο αίμα μας, τους παλμούς και την πίεσή μας ή ακόμα αν πέσουμε, να ενημερώνουν τον γιατρό μας.

Στο πλαίσιο του «Mathesis» ο κ. Γκικόπουλος θα παρουσιάσει το δωρεάν μάθημα «Διαδίκτυο των Πραγμάτων στην Πράξη» μέσω του οποίου οι συμμετέχοντες θα μπορέσουν, μεταξύ άλλων, να φτιάξουν ένα σύστημα ασφάλειας σπίτι τους ώστε αν αυτό αντιληφθεί κάποια κίνηση, να τους στείλει μήνυμα στο κινητό αλλά και να μπορούν να ελέγχουν τις κλιματικές συνθήκες του σπιτιού τους με τη χρήση μόνο μιας ενδιάμεσης συσκευής.