Για τα υψηλά περιστατικά κατάθλιψης που έχουν καταγραφεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μίλησε μέσω του Περιφερειακού Τηλεοπτικού Σταθμού CRETA, o καθηγητής ψυχιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Φουντουλάκης.

Όπως εξήγησε τα περιστατικά κατάθλιψης διπλασιάστηκαν μέσα στην πανδημία, ωστόσο υπάρχει η ελπίδα αποκλιμάκωσης λόγω της βελτίωσης του καιρού και της άρσης των περιοριστικών μέτρων. «Κατά κύριο λόγο πιέστηκαν άνθρωποι με προδιάθεση, γεγονός που ίσως να σημαίνει και τη μακροχρόνια επιδείνωση της κατάστασής τους», ανέφερε ο ίδιος, ενώ πρόσθεσε ότι το 10-12% του πληθυσμού στην Ελλάδα, υποφέρει αυτή τη στιγμή από κατάθλιψη.

«Εκεί που υπήρχαν μεγάλοι περίοδοι ύφεσης, η πανδημία το χάλασε και αυξήθηκαν οι υποτροπές αλλά και τα περιστατικά που περιμέναμε να εκδηλωθούν σε 5-10 χρόνια, συμπιέστηκαν στο τελευταίο έτος. Όλοι οι δείκτες ποιότητας ζωής επιδεινώθηκαν από την πανδημία», επεσήμανε ο κ. Φουντουλάκης, προσθέτοντας μερικές περιπτώσεις όπου παρατηρήθηκε σύσφιξη των οικογενειακών σχέσεων, βελτίωση της άθλησης και της διατροφής. «Οι περισσότεροι έχασαν τη ρουτίνα τους, αφού δε δούλευαν και παρέμεναν έγκλειστοι στο σπίτι».

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, εκτός από τα περιστατικά κατάθλιψης, παρατηρήθηκε και αύξηση της αυτοκτονικότητας, σε άτομα που είχαν ιστορικό ή διπολικές διαταραχές. «To ποσοστό αυτό εξαπλασιάστηκε μέσα στην πανδημία», σχολίασε ο κ. Φουντουλάκης.

Κλείνοντας, αναφερόμενος στα άτομα που υποστηρίζουν θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τον κορωνοϊό, ο καθηγητής ψυχιατρικής υποστήριξε ότι «η συμπεριφορά αυτή αποτελεί μια εγγενή ιδιότητα του ανθρώπινου ψυχισμού. Η πίστη σε παράλογες θεωρίες καταδεικνύει και το έλλειμα γνώσης από το σχολείο, γι’ αυτό και το σχολείο θα πρέπει να αναλάβει και αυτήν την αποστολή, να παρέχει ένα βασικό απόκτημα γνώσης».