Ο κορωνοϊός, ο λαϊκισμός και ο εκκλησιασμός

Πρέπει να διαβάσετε

Μαρίνος Παττακός
Μαρίνος Παττακός
Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου
Ο Μαρίνος Παττακός είναι Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου

Ο κορωνοϊός συνεχίζει ανελέητα το παγκόσμιο καταστροφικό του έργο κατά της ανθρώπινης υγείας, χωρίς εξαιρέσεις σε έθνη, θρησκείες και διακρίσεις ανάμεσα στους ανθρώπους.

Η παγκόσμια κοινότητα αμύνεται, ενώ παντού κυριαρχεί το σύνθημα «μείνετε σπίτι» αφού αδυνατεί να επιτεθεί στον αόρατο ύπουλο δολοφονικό ιό, καθόσον μέχρι σήμερα δεν έχουν εφευρεθεί τα κατάλληλα όπλα, δηλαδή τα φάρμακα και τα εμβόλια για την καταπολέμησή του.

Σε αυτή την αμυντική προληπτική τακτική για την αποτροπή στην εξάπλωση της πανδημίας οι Έλληνες στην συντριπτική τους πλειοψηφία έδειξαν πειθαρχία και περιμένουν με εμπιστοσύνη και υπομονή την έξοδο από την κρίση.

Ευτυχώς στην Ελλάδα στην κρίσιμη περίοδο πριν και κατά τη λήψη των περιοριστικών μέτρων δεν εκδηλώθηκε αντίδραση λαϊκισμού παρά μόνο μικρή περιορισμένης διάρκειας σχετική με το θέμα παραπληροφόρηση.

Εκεί που παρατηρήθηκε ο λαϊκισμός και άγνοια κινδύνου ήταν εκ μέρους ηγετών μεγάλων χωρών στην Αμερική και την Ευρώπη που σήμερα θρηνούν εκατόμβες νεκρών με χιλιάδες επιβεβαιωμένα κρούσματα καθημερινά, σε μία ραγδαία εξάπλωση της νόσου.

Επιβεβαίωση αποτελεί η χθεσινή δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού βγαίνοντας μετά από εβδομαδιαία νοσηλεία προσβολής του από κορωνοϊό, ευχαριστώντας τους γιατρούς, χωρίς να αναφερθεί στη θέση του για τη θεωρία της αγέλης.

Είναι βέβαιο ότι απέναντι στον ιό και για την καταπολέμησή του δεν υπάρχει φιλελεύθερη δεξιά ή αριστερή λύση. Ένας είναι ο παγκόσμιος τρόπος αντιμετώπισης του, ο επώδυνος των περιοριστικών μέτρων που σύμφωνα με την επιστήμη, κρίνεται αναγκαίος και αποδεικνύεται στην πράξη.

Δεν συνιστάται ο λαϊκισμός ως η καλύτερη συνταγή για την καταπολέμηση της νόσου. Απαιτείται συνταγή ψυχραιμίας και υπομονής, γιατί δεν έχει εφευρεθεί ακόμη το αντίδοτό του.

Στη δύσκολη περίοδο της υγειονομικής κρίσης που διανύουμε στην Ελλάδα, θετική και πολύτιμη για την κοινωνία θεωρείται η απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Η εκκλησία της Ελλάδος έκανε ένα γενναίο βήμα στην πιο κρίσιμη στιγμή της μάχης για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοϊού, με την απόφαση να παραμείνουν κλειστές οι εκκλησίες για τους πιστούς κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Η σωστή απόφαση της Δ.Ι.Σ. ενισχύει τη σχέση συνεργασίας πολιτείας – εκκλησίας, ενδυναμώνει τη θρησκευτική συνείδηση όλων των πολιτών και χαρακτηρίζεται για την καθαρότητα και την αποφασιστικότητά της.

Στη διαμορφωθείσα των τελευταίων χρόνων πραγματικότητα ζούμε σε μεγάλο βαθμό την απαξίωση των παραδοσιακών θρησκευτικών και ανθρώπινων αξιών σε μία προσπάθεια παγκοσμιοποίησης, ώστε ο άνθρωπος της γνώσης να μετατραπεί σε άνθρωπο της πληροφορίας και της εντύπωσης.

Έχουμε πει ότι η σοβαρότατη υγειονομική κρίση με τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί από την κυβέρνηση μπορεί να αποτελέσει μία πανελλήνια άσκηση της Πολιτικής Προστασίας σε πραγματικό περιστατικό κινδύνου. Με τον περιορισμό των πολιτών στα σπίτια των αυτή την περίοδο, πέραν των ευεργετικών μέτρων πρόληψης κατά του κορωνοϊού, δίνεται η ευκαιρία σε όλους μικρούς και μεγάλους να πάρουν μία πνευματική ανάσα αναγέννησης.

Με την οικοδόμηση των απαραίτητων πνευματικών αντισωμάτων ενάντια στην ψυχική αποδόμηση της παρακμιακής πανδημίας που επιχειρείται, να αντισταθούν στο ρεύμα της αθεΐας και της ανθρώπινης, αριθμητικής – νομισματικής – απολιτιστικής μεταμόρφωσης.

Να μελετήσουν παλιούς φιλόσοφους και συγγραφείς, ενθυμούμενοι τη ρήση του μεγάλου φιλόσοφου, πρωθυπουργού της Ινδίας, που έλεγε: «Δεν χρειάζεται να σβήσεις από τη μνήμη των λαών ένα πολιτισμό καίγοντας τα σχέδια και τα βιβλία που τον δημιούργησαν. Αρκεί να κάνεις τους ανθρώπους να μην τα ξαναδιαβάσουν».

Άλλα Πρόσφατα