Οριστικές λύσεις στα προβλήματα που έχουν προκύψει από την ανάρτηση των δασικών χαρτών θα δώσει η κυβέρνηση, διαβεβαίωσε μέσα από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Περιφερειακού Τηλεοπτικού Σταθμού CRETA, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Ο υπουργός που από την Παρασκευή έχει συσκέψεις με βουλευτές, αυτοδιοικητικούς και τοπικούς φορείς αλλά και εκπροσώπους των αγροτών στην Κρήτη δήλωσε πως με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθούνται ώστε να διορθωθούν τα λάθη των δασικών χαρτών θα δοθεί τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών.

Μάλιστα δεσμεύτηκε πως το υπουργείο θα δώσει λύση και στο βασικότερο αίτημα των αγροτών της Κρήτης, αυτό του ιδιοκτησιακού. «Στο ιδιοκτησιακό θέμα θα πάρουμε νομοθετικές πρωτοβουλίες πολύ τολμηρές, σύμφωνα πάντα με το σύνταγμα, ώστε να δώσουμε οριστικές λύσεις σε ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους πολίτες όχι μόνο της Κρήτης αλλά και όλης της χώρας», ανέφερε ο κ. Σκρέκας, ο οποίος αναγνώρισε πως στην Κρήτη οι πολίτες καλλιεργούν για 10ετίες νόμιμα εκτάσεις, οι οποίες όμως δεν αποτυπώνονται και τυπικά, λόγω των προβλημάτων στους τίτλους ιδιοκτησίας.

«Εμείς θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν, με τέτοιο τρόπο και με τέτοια ισχυρή νομική βάση, που να μην τίθεται ζήτημα προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο κ. Σκρέκας συμπλήρωσε πως θα επιλυθούν ζητήματα που έχουν ανακύψει με εκχερσωμένους αγρούς αλλά και δασωμένες εκτάσεις, ενώ ταυτόχρονα επιλύεται το ζήτημα που αφορά στις εκτάσεις με φρυγανώδη βλάστηση και ασπαλάθους.

«Πάμε να δώσουμε λύση και να τακτοποιήσουμε ένα θέμα που για 10ετίες παραμένει εκκρεμές», δήλωσε ο υπουργός, ενώ ταυτόχρονα τόνισε πως και οι διαδικασίες των δηλώσεων πρόδηλων λαθών και αντιρρήσεων θα «τρέξουν» με γρηγορότερους ρυθμούς.

Πιο συγκεκριμένα σε ότι αφορά τη διαδικασία των αντιρρήσεων κ κ. Σκρέκας τόνισε πως οι πολίτες που θεωρούν πως το πρόβλημά τους δεν θα λυθεί με τις οριζόντιες διορθώσεις που πορωθεί η κυβέρνηση, θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους πριν ακόμη ολοκληρωθούν οι διορθώσεις των δασικών χαρτών.

Μάλιστα σημείωσε πως επιδιώκεται η ταχύτερη εξέταση των αιτήσεων και έτσι οι επιτροπές αντιρρήσεων από την πρώτη ημέρα της σύστασής τους θα ξεκινήσουν να εξετάζουν τις αιτήσεις -οι οποίες θα υποβάλλονται από τους πολίτες με μειωμένο τέλος κατά 50%-, χωρίς να περιμένουν να ολοκληρωθεί η κατάθεση όλων των αιτήσεων όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος, αλλά και πριν να ολοκληρωθούν οι οριζόντιες διορθώσεις. «Πριν από αυτό όμως οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν ατελώς δήλωση πρόδηλου σφάλματος, ώστε να διορθωθεί το σφάλμα απ’ ευθείας από τη Δασική Υπηρεσία», ανέφερε ο κ. Σκρέκας.

Επίσης ο υπουργός τόνισε πως η παράταση των 6 μηνών για την υποβολή αντιρρήσεων δίνεται από την ημέρα που έχουν αναρτηθεί οι δασικοί χάρτες ανά περιφέρεια, συμπληρώνοντας πως αν κριθεί απαραίτητη νέα παράταση το υπουργείο θα το εξετάσει και πάλι.

Τέλος ο υπουργός δήλωσε πως δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις με τις αναθέσεις των νέων μελετών για τους δασικούς χάρτες λόγω της υποστελέχωσης των κρατικών υπηρεσιών καθώς το υπουργείο έχει ήδη προβλέψει για τα κονδύλια που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί το συντομότερο διαδικασία. «Ήδη έχουμε εξοικονομήσει τα κονδύλια που απαιτούνται και θα διανεμηθούν στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και συγκεκριμένα στις Διευθύνσεις Δασών, έτσι ώστε με ανάθεση να ορίσουν τεχνικούς συμβούλους και έτσι να μπορέσουν να υποβοηθηθούν στις διορθώσεις των δασικών χαρτών».

Σε Ηράκλειο και Λασίθι αύριο ο Κ. Σκρέκας

Σε συνέχεια της περιοδείας του στην Κρήτη για το θέμα των δασικών χαρτών ο κ. Σκρέκας θα βρεθεί αύριο στο Ηράκλειο.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των συναντήσεών του :

10.30-11.30: Συνάντηση με Βουλευτές Νομού Ηρακλείου.

11.30-12.30:Συνάντηση με Περιφερειάρχη Κρήτης, Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης, Συντονίστρια Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Δήμαρχοι Νομού Ηρακλείου και Διευθυντή Δασών.

12.30-13.30: Σύσκεψη με Εκπροσώπους Συνεταιριστικών Οργανώσεων & Αγροτικών Συλλόγων.

13.30-14.30:Σύσκεψη με Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ηρακλείου, Δικηγορικό Σύλλογο και Τεχνικό Επιμελητήριο.

Το απόγευμα της Κυριακής ο κ. Σκρέκας θα βρίσκεται στο Λασίθι, με το πρόγραμμά του να έχει ως εξής:

16.30-17.15: Συνάντηση με Βουλευτές Νομού Λασιθίου.

17.15-18.00: Συνάντηση με Περιφερειάρχη Κρήτης, Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης, Συντονίστρια Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Δήμαρχοι Νομού Λασιθίου και Διευθυντή Δασών.

18:00-18:45: Σύσκεψη με Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Λασιθίου , Τεχνικό Επιμελητήριο Λασιθίου, Δικηγορικό Σύλλογο και  με Εκπροσώπους Συνεταιριστικών Οργανώσεων & Αγροτικών Συλλόγων.